Prečo sa vybrať do lesa

● Čerstvý vzduch a pobyt na dennom svetle pomáhajú zahnať jesennú depresiu.
● Dobijete sa tou najlepšou energiou a upracete si myšlienky.
● Pri prechádzke sa vám lepšie okysličí krv, prečistia pľúca a naštartuje sa metabolizmus.
● Prechádzka prospieva aj pleti, bude jemnejšia a prekrvenejšia.
● Uvoľníte si myseľ a prídete na nové myšlienky, nápady a riešenia.

Farby

Niet nad nádherné prírodné divadlo, keď slnko prebleskuje pomedzi zafarbené stromy a vám sa zachytávajú pavučinky babieho leta na tvári. Zastavte sa
a vychutnávajte si všetky tie tóny, odtiene a farebné prechody. Volá sa to terapia farbami! Dívajte sa pozorne okolo seba aspoň niekoľko minút a nasávajte tú nádheru všetkými zmyslami. Budete sa cítiť šťastnejšie a uvoľnenejšie.

Zvuky

Jesenný les má vlastnú hudbu. Vnímajte šuchot lístia pod nohami, vŕzganie stromov vo vetre, praskanie vetvičiek a tajný jazyk lesných obyvateľov. Sem-tam začujete spev
vtáčika, klopkanie ďatľa, skoro na jeseň aj vzdialené ručanie jeleňov, ktoré majú obdobie párenia. Niekedy stačí započúvať sa na pár minút a vaša myseľ sa upokojí.

Priestor na tvorivosť

Les je plný úžasných prírodných materiálov pre tvorivé duše a zároveň obrovskou inšpiráciou. Všetko, čo tam nájdete, sa dá nejako využiť. Zapojte aj deti, fantáziu a môžete sa pustiť do tvorenia.

Šípky

Ak už budete na prechádzke, neodíďte s prázdnymi rukami. Jesenný les je plný bobúľ a plodov, ktoré sa dajú využiť nielen ako dekorácia. Nazbierajte do košíka šípky. V tomto čase sú už sýtočervené. Šípky sú skvelé na imunitu vďaka vysokému obsahu vitamínu  C. Pomáhajú zmierňovať prejavy nachladnutia, kašeľ aj horúčky. Vďaka nim zvládnete aj jesennú únavu. Môžete ich sušiť, vyrobiť z nich sirup, džem alebo dokonca domáce víno.

Hríby

Skôr než prídu prvé mrazy a zem zamrzne, môžete ešte pri prechádzke lesom nájsť hríby. Hľadanie húb je slovenská vášeň a možno aj inštinkt z čias, keď boli naši predkovia odkázaní na to, čo si nazbierali alebo ulovili. Prejsť les hore-dole a sliediť ako jastrab, to je zábava, radosť, trochu napätia, a keď niečo „ulovíme“, získame pocit uspokojenia.

Gaštany

Malé zelené ježky skrývajú chutné poklady. Ak viete, kde rastú jedlé gaštany, vyzbrojte sa rukavicami, lebo vedia poriadne popichať. Chutné hnedé plody vás zahrejú, keď
si ich doma upečiete alebo uvaríte. Navyše pôsobia priaznivo na srdce a dodajú telu životodarnú energiu, pre ktorú ich zbožňovali už aj starí Číňania. Zaujímavé je, že gaštany sú na obsah vitamínu C bohaté rovnako ako citróny. Veľká časť vitamínu sa však zničí tepelnou úpravou. Pomáhajú aj pri bolestiach kĺbov, únave a depresii.

Trnky

Najsladšie a najmäkšie sú po prvých mrazoch. Naše babičky hovorievali, že trnky vypudia z tela všetky neduhy. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vitamíny A, E, minerálne látky, flavonoidy a veľa trieslovín. Trnkový čaj si pripravíte takto: štvrť kila čerstvých alebo sušených trniek varte asi 5 minút vo vriacej vode. Hotový, nie horúci čaj oslaďte medom.