Pozor na chemikálie v potravinách, sú takmer všade!
19. 7. 2010, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:14)

Zdroj: MadamEva
Zelený šalát a kúsok kuracieho mäsa – na prvý pohľad zdravé obedové menu, ale v skutočnosti to môže byť kokteil chemikálií, ktoré nášmu telu môžu ublížiť.
Aj keď v krajinách Európskej únie platia prísne potravinové predpisy, v mnohých iných kútoch sveta ešte stále do zvierat pumpujú lieky proti bolesti a ovocie i zeleninu striekajú veľkým množstvom chemikálií proti hmyzu.
Aj tieto „chuťovky“ sa môžu dostať na náš tanier. Napríklad, na dovolenke, pri ochutnávaní miestnej kuchyne vám bezchybnosť ponúkaných potravín nikto nezaručí. Navyše, je dokázané, že až 90 % civilizačných chorôb súvisí s nezdravou stravou.
Najrizikovejšie potraviny
• farebné limonády
• cukrovinky
• zmrzlina
• instantné pokrmy
• trvanlivé pečivo
• rybie prsty
• čínske jedlá
Vedeli ste, že...
Mäso je plné antibiotík?
Prasce a sliepky dostávajú veľké dávky prípravkov proti bolesti, pretože inak by nevydržali útrapy spôsobené bleskovým nárastom hmotnosti.
Imunitný systém zvierat chovaných v umelom prostredí so zámerom rekordne rýchleho pribratia je oslabený. Až do okamihu porážky je preto posilňovaný antibiotikami.
Tie by sa mali vysadiť minimálne tri dni pred usmrtením zvieraťa, ale to často nezabráni tomu, aby sme ich jedli aj so zvyškami liekov.
Rastliny sú plné jedu?
Nemeckí vedci si pred pár rokmi posvietili na 17 535 vzoriek potravín z celého sveta a zisťovali, či sa v nich nachádzajú zvyšky rastlinných ochranných prostriedkov.
Záver výskumu nikoho nepotešil. Vo všetkých sa dokázala prítomnosť takmer každej zo 717 skúmaných látok, pričom viac ako 327 z nich je hodnotených ako zdraviu škodlivých, napríklad procymidon.
Taliani ním napriek tomu striekajú broskyne proti škodcom. Poľnohospodári chránia úrodu pred hmyzom a plesňami a my sa potom kŕmime pesticídmi, pričom je dokázané, že pesticídy rušia tvorbu mužského pohlavného hormónu testosterónu.
Mlieko zabíjalo čínske deti?
Zistilo sa, že vynaliezaví výrobcovia mlieka v Ázii pridávali do svojich produktov jedovatú zlúčeninu melamín, aby v nich zvýšili obsah bielkovín.
Nebrali pritom ohľad na to, že látka poškodzuje obličky, netrápilo ich ani to, že po konzumácii tohto jedu mnohé deti ochoreli, dokonca ich pár aj zomrelo.