Pozor na toxíny a otravu jedlom! Ak ste jednu z týchto potravín zjedli SUROVÚ, hrozia vám bolestivé zdravotné problémy
27. 9. 2023, 9:01

Zdroj: Getty/nicoletaionescu
Používaním ohňa na prípravu jedál urobili naši pravekí predkovia veľký krok vpred. Uznajte, minimálne také mäso chutí stokrát lepšie pečené ako surové. A týka sa to viacerých pokrmov.

Zdroj: Getty/nicoletaionescu

Zdroj: Getty/SGAPhoto
Zdroj: Unsplash/Clark Douglas
Galéria k článku
Dobre vieme, že pre naše zdravie je nevhodná konzumácia surového mäsa (môže obsahovať baktérie, vírusy, parazity či toxíny). Ani to však neodradí milovníkov takého tatárskeho bifteku. Tí si k nemu síce dopriavajú hojnosť surového cesnaku a silnej pálenky, ale jeden nikdy nevie.
Ďalšou surovou klasikou sú vajíčka (tu hrozí riziko salmonely), ktoré kedysi pili pre lepší hlas najmä speváci. Kto to niekedy po ich vzore vyskúšal… tomu sa úprimne čudujeme.
Medzi príznaky ich „otravy jedlom“ patrí nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče v bruchu, horúčka či bolesť hlavy. Ale na povestnej čiernej listine je viac potravín, ktoré musia byť tepelne upravené, inak vám hrozia nepríjemné zažívacie problémy. Taká zelenina sa má síce jesť najmä surová (mrkva, kaleráb, cibuľa, paprika, paradajky, reďkvička…), ale sú výnimky, kedy sa to naozaj neodporúča.
Určite nejedzte surové zemiaky, pretože ich obsah škrobu je pre naše telo veľmi ťažko stráviteľný a môže viesť k vážnym žalúdočným problémom a nadúvaniu.
Zdroj: Getty/SGAPhoto
Ilustračný obrázok
Pokiaľ sú tieto hľuzy dlho na mokrých alebo teplých miestach, môžu začať zelenať, pričom v nich vzniká toxín solanín, ktorého vysoké hodnoty môžu byť pre ľudí nebezpečné.
Druhým adeptom na jasnú tepelnú úpravu je baklažán, ktorý rovnako tak obsahuje solanín.
Zdroj: Unsplash/Clark Douglas
Ilustračný obrázok
Ani s mladými plodmi sa neoplatí v surovom stave experimentovať. Život je bez vážnych problémov so žalúdkom a črevami predsa oveľa krajší.
Do tretice tu máme červenú fazuľu. Je síce plná bielkovín, vlákniny a antioxidantov, ale surová vie narobiť v našom žalúdku peknú paseku. Toxín fytohemaglutinín nám môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti podobné otrave jedlom.
Zdroj: Pexels/Nasty Fotografia
Ilustračný obrázok
O surovom mäse sme si písal už v úvode, ale nebezpečné sú aj surové klobásy. Je rozšírená mylná predstava, že väčšina druhov je už predvarená a môžu sa jesť priamo z obalu. Omyl. Balené klobásy môžu byť kontaminované baktériou Listeriou, ktorú zničí len tepelná úprava (zahriatie, varenie, pečenie).
Zdroj: Unsplash/Wesual Click
Ilustračný obrázok
Teraz je čas na malé prekvapenie. Zažívacie problémy vám môže spôsobiť aj obyčajná biela múka. Bežne sa neje, ale občas sa objaví v ústach zvedavých detí, ktoré „pomáhajú“ v kuchyni.
Zdroj: Unsplash/Immo Wegmann
Ilustračný obrázok
Pokiaľ sa múka predtým dostala do kontaktu s patogénmi (napr. E. coli) problémy na seba nenechajú čakať. Určite je múka pre všetkých chutnejšia vo forme pečeného koláča.
Autor: Liana Benz