Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pozor na toxíny a otravu jedlom! Ak ste jednu z týchto potravín zjedli SUROVÚ, hrozia vám bolestivé zdravotné problémy

Pozor na toxíny a otravu jedlom! Ak ste jednu z týchto potravín zjedli SUROVÚ, hrozia vám bolestivé zdravotné problémy

Zdroj: Getty/nicoletaionescu

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Používaním ohňa na prípravu jedál urobili naši pravekí predkovia veľký krok vpred. Uznajte, minimálne také mäso chutí stokrát lepšie pečené ako surové. A týka sa to viacerých pokrmov.

Dobre vieme, že pre naše zdravie je nevhodná konzumácia surového mäsa (môže obsahovať baktérie, vírusy, parazity či toxíny). Ani to však neodradí milovníkov takého tatárskeho bifteku. Tí si k nemu síce dopriavajú hojnosť surového cesnaku a silnej pálenky, ale jeden nikdy nevie.

Ďalšou surovou klasikou sú vajíčka (tu hrozí riziko salmonely), ktoré kedysi pili pre lepší hlas najmä speváci. Kto to niekedy po ich vzore vyskúšal… tomu sa úprimne čudujeme.

Medzi príznaky ich „otravy jedlom“ patrí nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče v bruchu, horúčka či bolesť hlavy. Ale na povestnej čiernej listine je viac potravín, ktoré musia byť tepelne upravené, inak vám hrozia nepríjemné zažívacie problémy. Taká zelenina sa má síce jesť najmä surová (mrkva, kaleráb, cibuľa, paprika, paradajky, reďkvička…), ale sú výnimky, kedy sa to naozaj neodporúča.

Určite nejedzte surové zemiaky, pretože ich obsah škrobu je pre naše telo veľmi ťažko stráviteľný a môže viesť k vážnym žalúdočným problémom a nadúvaniu.

Zdroj: Getty/SGAPhoto

Ilustračný obrázok

Pokiaľ sú tieto hľuzy dlho na mokrých alebo teplých miestach, môžu začať zelenať, pričom v nich vzniká toxín solanín, ktorého vysoké hodnoty môžu byť pre ľudí nebezpečné.

Druhým adeptom na jasnú tepelnú úpravu je baklažán, ktorý rovnako tak obsahuje solanín.

Zdroj: Unsplash/Clark Douglas

Ilustračný obrázok

Ani s mladými plodmi sa neoplatí v surovom stave experimentovať. Život je bez vážnych problémov so žalúdkom a črevami predsa oveľa krajší.

Do tretice tu máme červenú fazuľu. Je síce plná bielkovín, vlákniny a antioxidantov, ale surová vie narobiť v našom žalúdku peknú paseku. Toxín fytohemaglutinín nám môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti podobné otrave jedlom.

Zdroj: Pexels/Nasty Fotografia

Ilustračný obrázok

O surovom mäse sme si písal už v úvode, ale nebezpečné sú aj surové klobásy. Je rozšírená mylná predstava, že väčšina druhov je už predvarená a môžu sa jesť priamo z obalu. Omyl. Balené klobásy môžu byť kontaminované baktériou Listeriou, ktorú zničí len tepelná úprava (zahriatie, varenie, pečenie).

Zdroj: Unsplash/Wesual Click

Ilustračný obrázok

Teraz je čas na malé prekvapenie. Zažívacie problémy vám môže spôsobiť aj obyčajná biela múka. Bežne sa neje, ale občas sa objaví v ústach zvedavých detí, ktoré „pomáhajú“ v kuchyni.

Zdroj: Unsplash/Immo Wegmann

Ilustračný obrázok

Pokiaľ sa múka predtým dostala do kontaktu s patogénmi (napr. E. coli) problémy na seba nenechajú čakať. Určite je múka pre všetkých chutnejšia vo forme pečeného koláča.

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS