Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

POZOR, nie je jedno, aké žuvačky žujete! TIETO môžu vyvolať zápal či rakovinu hrubého čreva

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ani vy nedáte dopustiť na žuvačky? Pozor, niektoré obsahujú nebezpečnú látku, ktorá môže spustiť vážne ochorenie.

Aké žuvačky máte najradšej? Odteraz by ste si mali všímať nielen ich chuť, ale aj zloženie, pretože jedna látka v nich obsiahnutá môže vážne poškodiť vaše zdravie.

Oxid titaničitý sa používa v potravinárstve k rozjasňovaniu a bieleniu potravín. Je obsiahnutý v povrchu žuvacích dražé či v tatárskej omáčke, v ktorej potlačia žltkastý odtieň vaječných žĺtkov. Je známy ako E171 a konzument ho nájde v stovkách potravinárskych výrobkov. Podľa onkológov zo Sydney je tento oxid preukázateľne karcinogénny a súvisí s vyšším rizikom rozvoja rakoviny hrubého čreva.

Zdroj: Shutterstock

Jedzte toľko surovej zeleniny, koľko len chcete.

Oxid titaničitý poškodzuje črevnú mikroflóru. Hubí prospešné baktérie, a naopak umožňuje prosperovať druhom škodlivým. Konzumácia tohto oxidu u modelových organizmov vyvolávala chronický zápal čriev a rakovinu hrubého čreva.

Zdroj: Shutterstock

Neustálym prežúvaním sa do brucha dostáva vzduch a spôsobuje nafukovanie.

Oxid titaničitý sa používa aj v zubných pastách. V mnohých výrobkoch osobnej hygieny a potravinách je dokonca vo vysokých koncentráciách, takže predstavuje vážne riziko pre zdravie.

Zdroj: shutterstock

Zuby si umývajte v pravidelných intervaloch.

Francúzsko sa rozhodlo, že používanie oxidu od budúceho roka zakáže. "Táto štúdia predstavuje prvé dôkazy o tom, že konzumácia potravín obsahujúcich aditívum E171 (oxid titaničitý) ovplyvňuje črevnú mikroflóru a zvyšuje zápaly v tráviacom trakte, čo môže viesť k ochoreniu, ako sú chronický zápal čriev a rakovina hrubého čreva a konečníka," tvrdí doktor Wojciech Chrzanowski z University of Sydney.

Zdroj: Shutterstock

Ako si správne vybrať zubnú kefku?

Zdroj: Shutterstock

ilustračná fotografia

Vyberáme pre vás niečo PLUS