Reklama

Pozor na ovocné džúsy! Netušíte, aké zdravotné problémy vám môžu spôsobiť!

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Kedysi slúžili ovocné džúsy ako náhrada vitamínov. Odvtedy sa však veľa zmenilo a džúsyn nám môžu dosť poškodiť zdravie. Kedy a prečo?

Popularita ovocných džúsov stúpla hlavne po druhej svetovej vojne, kedy tieto nápoje slúžili ako náhradka vitamínov. Vtedy tak naozaj mohli fungovať, bohužiaľ od tej doby uplynulo veľa času a nadmerné pitie ovocných džúsov môže byť nášmu zdraviu veľmi na škodu.

Podľa posledných výskumov pomarančový džús pôsobí na naše zdravie skôr škodlivo. Tieto ovocné nápoje sú totiž plné cukru, čo pri častej konzumácii môže viesť k obezite, v niektorých prípadoch dokonca aj k chorobe dna. Tieto varovania prišli v súvislosti s tým, keď firmy vyrábajúce džúsy odporúčajú dať si pohárik nápoje ako jednu z piatich odporúčaných dávok ovocia a zeleniny denne.

Babyboom spôsobený zdravým pitím

Prečo teda boli ovocné nápoje tak dlho považované za zdraviu prospešné, keď dnes sa zdá, že ide skôr o tekutý jed? Odpoveď nájdeme v Amerike v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Podľa nutričného špecialistu Elmera McColluma môže za vysoký obsah kyseliny v našom tele prílišná konzumácia pečiva a mäsa. Pre reguláciu odporučil jesť dostatok kapustového šalátu a pozor, paradoxne tiež kyslé šťavy citrusov.

Medzitým vo Veľkej Británii vláda dodávala džúsy rodinám s deťmi ako zdravý a výživný doplnok stravy. V päťdesiatych rokoch zažívala Anglicko veľký babyboom, ktorý odôvodňovali práve konzumáciou pomarančových džúsov. Táto myšlienka pretrvávala až do osemdesiatych rokov, kedy sa z pitia ovocných nápojov stala súčasť určitého životného štýlu.

Umelá príchuť pomaranča

Od tej doby sa toho ale veľa zmenilo. Vtedy mohli byť džúsy skutočne zdravšie, vďaka menšiemu podielu cukrov a chemických prísad, ktoré džúsy obsahujú dnes. Hoci sú často predávané ako "prírodné" alebo "čerstvé", zvyčajne nie je ani jedno z toho pravda.

Pri spracovaní je totiž umelo neutralizovaná chuť ovocia, a aby džús mal skutočne príchuť napríklad pomaranča, je do tekutiny umelo dodávaná. Nenechajte sa však oklamať ďalšími reklamnými trikmi, teda že nejde o koncentrát, ale o prírodný džús. Neznamená to, že by obsah krabice bol nejako zdravší. Aby bol naozaj pre nás prospešný, musel by byť vyrobený len z ovocia, prípadne ešte z vody.

100% bez cukru

100% džúsy sa ale vyrábajú trochu inak. Vezmú sa čerstvé pomaranče, z ktorých vytlačia šťavu. Z tej sa následne odstráni voda, zamrazí sa to a prevezie na miesto, kde je následne džús vyrobený. Pridá sa opäť voda, pomarančová príchuť a vitamíny. Na druhej strane sú tieto nápoje z celej škály trvanlivých džúsov tie najzdravšie. Výrobca do nich nesmie pridať cukor, ani žiadne konzervanty.

Ak si teda kúpite iný než 100% džús, nedostanete z neho nič iné, než cukor. Hŕbu cukru. Podľa lekárov je odporúčaná denná dávka 35 gramov, u žien je to ešte o niečo menej. To zodpovedá približne siedmim - ôsmich čajovým lyžičkám. V 330 ml ovocného džúsu je práve osem lyžičiek cukru. Znamenalo by to teda, že si cez deň môžete dať maximálne jeden pohárik, a potom už žiadne ďalšie jedlo. Navyše prílišné množstvo cukru môže viesť aj k chorobe zvanej dna.

Zákaz pitia džúsu v škôlke

Nie je to ale obyčajná obezita a dna, čo nám pri nadmernom pití džúsov môže hroziť. Zhruba u polovice päťročných detí sa po častom pití týchto sladkých nápojov objavila zničená zubná sklovina. V jednej materskej škole v Anglicku riaditeľ dokonca zakázal rodičom, aby dávali deťom do škôlky na desiatu džús.

Žiaľ väčšina ľudí stále verí, že ovocné džúsy sú skutočne zdravé a plné vitamínov. Ak vás to presvedčí, tak v jednom pohár džúsu, ktorý si dávate na raňajky, je viac cukru, ako v jednej miske sladkých cereálií s mliekom. To už stojí za zamyslenie, čo? Pokiaľ sa ale pomarančového džúsu nechcete vzdať, je dobré ho riediť vodou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS