Pozor na to, čo na dovolenke jete! Hrozí faraónova pomsta
1. 8. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:36)
Morské plody, voda z kohútika v hoteli - to všetko môže mať za následok žalúdočné a črevné problémy či dokonca fatálny koniec.
Hoci nie je isté, či za smrť českých turistiek v Egypte môže jedlo, odborníci varujú: „Ľahostajnosť vás môže vyjsť draho!“ Na to, čo zjeme alebo vypijeme, by sme si mali dávať pozor a to hlavne v krajinách, ako sú Egypt, Turecko či Tunisko. Čo všetko nám zo stravy hrozí a akými chorobami sa môžeme nakaziť?
Najmä v krajinách, ako sú Egypt a Tunisko, by sme si mali dávať skutočný pozor na to, čo jeme! Nepodľahnite dovolenkovej eufórii a bezhlavosti. Neskúšajte pouličné exotické jedlá, pretože "v zásade môže byť strava kontaminovaná baktériami, najmä tepelne neupravená. Baktérie sa v nej premnožia a spôsobia hnačky s horúčkami (salmonelózy, shigellózy, E.coli a pod.),“ varuje Igor Stankovič, prednosta Kliniky infektológie a geografickej medicíny. „V potrave môžu byť aj bakteriálne toxíny, najčastejšie je to stafylokoková enterotoxikóza, toxíny Bacillus cereus.“ dodáva Stankovič.
Nákaza z jedla sa začína hnačkami a horúčkou
Andrej Janco, metabológ:
,,Zlá hygiena skladovania potravín býva hlavne v subtropických a tropických oblastiach. Treba na to myslieť najmä pri kúpe vody, ovocia a zeleniny. Infekčné choroby (nákaza z jedla) sa prejavujú vždy predchorobím (zvracanie, hnačka, horúčka) nikdy v tomto prípade nejde o smrť bez predchádzajúcich príznakov ,pacient si zvyčajne stihne zavolať pomoc.
Lieky si doneste radšej z domu
Každý liek, ktorý užívame, alebo kupujeme v prostredí, ako je napríklad Egypt, je potencionálne nebezpečný. Záleží na kvalite skladovania. Každý liek, aj ten proti hnačke, ak je zle skladovaný, môže byť potenciálne toxický a v kombinácii s alkoholom nebezpečný. Lieky kupujte radšej doma a na dovolenku si ich pribaľte.
Udržujte hygienu
Základným kritériom, ako ostať zdravý počas dovolenky, je dôkladné dodržiavanie hygieny. Tam patrí najmä časté umývanie rúk vodou a mydlom alebo používanie dezinfekčných obrúskov či gélov na báze alkoholu.
Zásady stravovania na dovolenke:
Jedlo:
1. Konzumujte len dôkladne tepelne spracované jedlo.
2. Vyhnite sa surovej zelenine, ak sa stravujete mimo hotela.
3. Nejesť jedlá, ktoré už boli zohrievané.
4. Zabudnite na jedlá zo surového mäsa, rýb a morských plodov.
5. Vyhýbajte sa majonézam, vajíčkam, studeným misám.
6. Siahnite len po ovocí, ktoré sa dá ošúpať alebo ktoré je dôkladne umyté vyhovujúcou vodou.
7. Nejedzte zmrzlinu.
8. Nekupujte potraviny u pouličných predavačov.
9. Nekupujte potraviny od dedinčanov niekde pri ceste alebo v stánku. Pozrite si aj kvalitu balenia tovaru.
Nápoje:
10. Vodu a mlieko pite len z originálnych balení, na kávu a čaj používajte len prevarenú vodu.
11. Nepoužívajte do nápojov ľad, pretože väčšinou ho vyrábajú doma a najčastejšie býva zdrojom rôznych infekcií.
12. Na umývanie zubov používajte prevarenú vodu.
13. „Nevypaľujte červa“ alkoholom zakúpeným v miestnych obchodoch.
Aké ochorenia vám hrozia:
Brušný týfus
Riziko hrozí najmä pri dovolenke v Egypte, Tunisku či Alžírsku. Nakaziť sa môžete z vody kontaminovanej baktériou Salmonella enterica typhi alebo konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa z chorého zvieraťa. Prejavuje sa náhlou vysokou horúčkou a zimnicou. Ďalej nechutenstvom, kašlom a nevolnosťou.
Ochrana: očkovanie a dodržiavanie preventívnych zásad
Malária
Z bežných dovolenkových destinácií je určité riziko v niektorých oblastiach Egypta. Prenášačom je komár, ktorý vás uštipnutím infikuje parazitom malárie. Tento parazit sa potom usadí v ľudskej pečeni, ktorej bunky napáda. V tom čase zvyčajne nepocítite žiadne symptómy. Neskôr však parazit začne napádať aj červené krvinky a vylučuje do krvi toxín. Jeho pôsobením dochádza po 10 až 28 dňoch k typickým prejavom malárie. Patrí k nim horúčka, zimnica, bolesti hlavy a svalov alebo únava.
Ochrana: preventívne antimalarické prípravky, je potrebné vyhýbať sa uštipnutiu
Cestovateľská hnačka
Je najčastejším ochorením, ktoré postihuje dovolenkárov. Príčin tohto ochorenia je mnoho, od zlej hygieny cez zmenu stravy až po časový posun a únavu. Obvykle za nimi môžu stáť kmene baktérie E.coli. V prípade, že ochoriete na hnačku, mali by ste dbať na dostatočný prísun tekutín.
Ochrana: nekonzumovať na ulici zmrzlinu, plody mora, vyhnúť sa nápojom s ľadom, pri nakazení môžu pomôcť lieky a dostatok tekutín.
Hepatitída A
Ochorenie je známe ako choroba špinavých rúk a najčastejšie sa prenáša v dôsledku nedostatočnej hygieny, prípadne konzumáciou znečistenej potravy. Po 2 až 7 týždňoch sa prejavia príznaky podobné bežnej chrípke. Chorému sa odporúča pokoj na lôžku a podávanie liekov, ktoré chránia pečeňové bunky a podporujú ich obnovu.
Ochrana: očkovanie, vyhnúť sa rizikovým potravinám