Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pravda o zdravých biopotravinách? Sú v nich éčka!

Preverte si, čo kupujete, platí to aj

Zdroj: anc, mah

Reklama

Dbáte na zdravé stravovanie a v obchodoch siahate po potravinách s označením bio? Pravda je však taká, že aj v nich môžete nájsť prídavné látky, teda éčka.

Na základe európskej legislatívy v týchto potravinách môže byt zastúpený až 5 % podiel takýchto látok. Nový Čas zisťoval, či sa vám za produkty bio naozaj oplatí siahať do peňaženky hlbšie.

Európska legislatíva určuje nielen to, ako sa má dopestovať produkt, ktorý sa bude môcť označovať bio, ale aj to, ako chovať zvieratá, ktorých produkty sa takto označujú. „Potravina, ktorá je označená bio, resp. produkt ekologického poľnohospodárstva, musí obsahovať 95 % surovín ekologického poľnohospodárstva. Zvyšných 5 % zložiek môže mat z neekologického poľnohospodárstva, ale len z pozitívneho zoznamu, ktorý obsahuje príslušné nariadenie EÚ o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov,“ povedala Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Ak zložka v zozname nie je , musí si ju dat výrobca certifikovať organizáciou akreditovanou na túto činnosť.

„V súčasnosti neexistuje žiadna vedecká štúdia, ktorá by preukázala, že potraviny vyrobené zo surovín ekologického poľnohospodárstva majú pozitívnejší vplyv na ľudský organizmus, resp. že sú zdravšie,“ zhodnotila Halgašová. V prípade týchto potravín je zaručené, že pri výrobe nie sú používané napríklad geneticky modifikované organizmy a využívajú sa poľnohospodárske metódy, ktoré chránia životné prostredie. Väčšina bioproduktov predávaných u nás je zo zahraničia.

Nie sú presným synonymom zdravej výživy

Peter Minárik, odborník na zdravú výživu: - Väčšina biopotravín je súčasťou zdravej výživy. Pri súčasnom sortimente sa výlučne bio stravuje však len málokto. V zahraničí je to v oveľa väčšom množstve ako u nás. Biopotraviny nie sú presným synonymom zdravej výživy. Môžu mat význam hlavne pre alergikov. Prídavné látky, ktoré sú v bežných potravinách, nie sú škodlivé pre ľudí. Biopotraviny nemajú iné zloženie základných živín (bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerály) oproti bežným potravinám.

Pravda o biopotravinách je niekde uprostred

Igor Vozár, primár Medicínskeho centra Procare - Medifera: - Pravda o biopotravinách bude asi niekde uprostred. Myšlienka zdraviu neškodiacich potravín je dobrá, dovolím si však pochybovať, ci sú všetky tieto potraviny naozaj zdravotne neškodné. Mnohé pochádzajú zo vzdialených regiónov, napríklad z Cíny. Pacient si myslí, že konzumuje zdravé potraviny. Je veľmi ťažké a finančne náročné analyzovať prítomnosť toxínov v takýchto potravinách. Robí sa to málokedy. Rovnako aj kontrola dodržania celého procesu pri pestovaní a výrobe takýchto potravín je pre kontrolné orgány náročná.

Čo všetko môžu obsahovať

● Dusitan sodný - E250 - je v údeninách a mäsových výrobkoch

Nežiaduce účinky: Môže viest k problémom, ako sú napr. bolesti brucha, bolesti hlavy, pokles krvného tlaku, závraty. Čo všetko môžu obsahovať? ceny sú orientačné

● Disiricitan draselný - E224 - môže byt napríklad v sušenom ovocí, vo víne, v nápojoch, octe, vo výrobkoch zo zemiakov

Nežiaduce účinky: Je silne alergénny.

● Oxid siričitý - E220 - vo víne, v sektoch, sušenom ovocí, müsli

Nežiaduce účinky: Bolesť žalúdka, hlavy, nevoľnosť.

● Uhličitan amónny - E503 - v sušienkach, oplátkach a pod.

Nežiaduce účinky: Vyššie množstvo spôsobuje napr. nerovnováhu kyslého a zásaditého prostredia v tele.

● Dusičnan draselný - E252 - v sledoch, šprotoch, tvrdých a polotvrdých syroch

Nežiaduce účinky: Môže spôsobiť závraty, bolesti hlavy a kožné vyrážky.

● Kyselina chlorovodíková - E507 - v tvrdých syroch ako gouda, eidam

Nežiaduce účinky: V koncentráciách používaných v potravinách je látka bezpečná.

Môže sa ako prídavná látka používať akákoľvek látka?

„Do potravín môžu byt pridávané len tie prídavné látky, ktoré sú uvedené v právnych predpisoch EÚ, a to len za špecifických podmienok. Prídavné látky, ktoré predstavujú len minimálne toxikologické riziko, je možné používať takmer vo všetkých spracovaných potravinách. Medzi ne patria napríklad uhličitan vápenatý (E 170), kyselina mliečna (E 270), kyselina citrónová (E 330), pektíny (E 440), mastné kyseliny (E 570) a dusík (E 941),“ vysvetľuje Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Vyberáme pre vás niečo PLUS