Prázdne kalórie sú zradné! Na 5 vecí si dajte extra pozor, zničia vám sen o štíhlej postavičke
16. 12. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:33)

Zdroj: shutterstock
Určite ste už o nich počuli. O kalóriách, ktoré sú prázdne, bez výživovej hodnoty. Teraz ich ľahšie rozpoznáte a môžete si na ne dať väčší pozor.
Čo to znamená?
Môžu byť kalórie prázdne? Môžu! Kalórie bez nulovej výživovej hodnoty sú plné tukov a pridaného cukru, ale chýbajú im vitamíny, minerály, bielkoviny, vláknina, mastné kyseliny a všetky základné prvky vyváženého jedla. Je pravda, že vám dodajú energiu, ale telo z nich nemá žiaden nutričný úžitok. Keď to teda zhrnieme, jedlá s prázdnymi kalóriami vám zvyšujú kalorický príjem, ale nedodávajú telu žiadne živiny.
Aký vplyv majú na zdravie
Pre vysoký obsah cukrov a tukov z prázdnych kalórií priberáte a ich dlhodobý a pravidelný príjem môže viesť k rozvoju chronických ochorení. Telo začína tuk z nich ukladať, ak fyzická aktivita nie je vyššia ako ich príjem. Nekontrolovaný príjem takýchto kalórií môže viesť k prírastku na váhe až k obezite a tá zase súvisí s chorobami srdca a cukrovkou 2. typu.
Zvyky, ktorépomáhajú
Čítajte etikety na výrobkoch
Povedia vám veľa o tom, čo z daného jedla vaše telo môže získať. Vo všeobecnosti platí, že čím viac vlákniny a bielkovín a menej tuku a cukru, tým zdravší produkt. Dajte si pozor aj na vysoký obsah soli.
Pite viac vody
Pite pred každým jedlom a príjmete menej kalórií ako zvyčajne. Často platí aj staré známe – hlad je prezlečený smäd. Niekedy sa stačí napiť a budete sa cítiť sýtejšie. Do mozgu sa vyšlú signály, že nie ste hladná. Pokúste sa vymeniť energetické a sladené nápoje za čistú vodu a hneď si môžete odrátať kalórie.
Varte a jedzte doma
Ak si varíte doma, presne viete, čo do jedla dávate. Kontrolujete si jeho zloženie aj porciu, ktorú si naložíte. A používate čerstvé a overené suroviny.
Stravujte sa vedome
Vedomé jedenie nie je len moderný trend, ale aj zdravá módna vlna. Znamená to, že plne venujete pozornosť tomu, čo jete, a každý hlt naplno vychutnávate. Jete pomaly, počúvate svoje telo, a keď vám vyšle signál, že je sýte, prestanete. Toto sa nedá, keď napríklad pri jedle pozeráte televíziu alebo ťukáte do mobilu. Vtedy vašu pozornosť upútava niečo iné, jedlo do seba len hádžete a ľahko to prestrelíte pri veľkosti porcie.
Čo by ste mali zaradiť do jedálneho lístka
1. Čerstvé ovocie a zeleninu
2. Celozrnné výrobky: celozrnný chlieb, naturálna ryža a cestoviny
3. Bielkoviny: vajcia, strukoviny, ryby, chudé mäso
4. Mliečne výrobky: nízkotučné mlieko, syry a jogurty
Zdroj: shutterstock
Čo by ste mali zaradiť
Čomu sa vyhnúť
1. Baleným jedlám/snackom: sladkosti, čipsy, čokoláda, keksy, koláče, šišky
2. Nápojom: sladené nápoje, energetické nápoje, ovocné nápoje, alkoholické nápoje
3. Plnotučným mliečnym výrobkom: syr a zmrzlina
4. Tučnému mäsu a mäsovým výrobkom: klobásy, slanina, rebierka, špekáčiky, párky
5. Rýchle občerstvenie: burgery, pizza, hranolčeky
