Aj vy sa pri kúpe banánov v supermarkete riadite heslom: čím zelenšie, tým lepšie? Omyl! Ak ste sa doteraz vyhýbali banánom s hnedými bodkami, robíte chybu. Sú zdravšie ako tie zelené.

Žltý banán bez škvŕn nemusí byť tým najlepším rozhodnutím. Vybrať si oveľa viac zrelšie banány je lepšie rozhodnutie. Zistilo sa, že zrelý banán je až osemkrát zdravší ako zelený.

Ripe bananas
Ripe bananas
Zdroj: iStockphoto

V čom sú lepšie a čo obsahujú?

1. Tak v prvom rade viac antioxidantov, ktoré posilňujú náš imunitný systém.

2. Stimulujú biele krvinky a môžu spomaľovať proces starnutia.

3. Obsahujú látky, ktoré slúžia ako prevencia rakoviny. Tzv. TNF faktor je to, čo bráni bujneniu rakovinotvorných buniek.

I'm like a monkey with a banana...
I'm like a monkey with a banana...
Zdroj: iStockphoto

Nezabudnite: Je tu isté riziko pri nákupe škvrnitých banánov či hnedých, že naozaj zjete plesnivý. A ten už prospešný nie je. Keďže proces dozrievania prebieha rýchlo, tak maximálne do dvoch dní skonzumujte hnedý banán, potom už radšej nie.

hands peeling a banana
hands peeling a banana
Zdroj: iStockphoto