Možno aj vám to vŕta v hlave: Prečo sú krabice na pizzu štvorcové? Také vysvetlenie by ste nečakali
7. 5. 2016, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:57)

Zdroj: Shutterstock
Tajomstvo odhalené! Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa okrúhla pizza balí do štvorcovej krabice? Tu je vysvetlenie.
Prečo je to tak?
Štvorcové krabice sú lepšie skladovateľné a šikovnejšie na chytanie ako guľatý tvar. Okrem toho sú ľahšie zhotoviteľné, lebo sa vyrábajú zo štvorcových lepeniek a tak sú aj lacnejšie. A výborným vedľajším efektom je, že v prebytočných voľných rohoch sa tvoria vzduchové vankúše, ktoré udržujú pizzu teplú.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Naučte sa robiť domácu pizzu ako profík
Pizza je jeden z najobľúbenejších pokrmov. Ľahko si ju môžete pripraviť aj doma. Základom je vždy dobré cesto. Potom bude aj tá vaša chutiť ako z dobrej pizzerie.
Základné cesto na pizzu
Budete potrebovať (na 2 pizze):
500 g hladkej múky, 30 cl vlažnej vody, 25 g droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku cukru, štipku cukru, 3 lyžice olivového oleja
Postup:
● Droždie rozdrobte, pridajte k nemu 3 lyžice vlažnej vody a štipku cukru. Nechajte vytvoriť kvások.
● Múku nasypte do misy, pozdĺž okrajov nasypte soľ a do stredu vlejte droždie. Pridajte cukor, olej a pomaly prilievajte vodu. Vidličkou všetko dobre premiešajte.
● Cesto spracovávajte rukami 5 až 10 minút. Podľa potreby pridajte vodu alebo múku. Cesto musí byť hladké a vláčne.
Zdroj: Shutterstock
Pizza
● Potom z neho vytvarujte bochník. Dajte ho do misy, špičkou noža na hornú stranu vyryjte kríž, potiahnite fóliou alebo prikryte vlhkou utierkou. Cesto nechajte 1 až 2 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
● Potom cesto rukou opäť dôkladne prepracujte a rozložte na plech potretý olejom. Najlepší výsledok dosiahnete, ak cesto pod utierkou necháte kysnúť ďalších 30 minút.
Doba prípravy: 20 minút
Doba odležania: 2 hodiny
Doba pečenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Základná paradajková omáčka na pizzu
Budete potrebovať (pre 2 osoby):
400 g drvených paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 5 lístkov bazalky, 1 lyžicu sušeného oregana, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, soľ
Postup:
V mise premiešajte paradajky, olivový olej, bazalku, oregano, cesnak a soľ. Všetko dobre premiešajte.
Doba prípravy: 10 minút
Pizza Margherita
Budete potrebovať (na 2 pizze):
1 dávku cesta na pizzu, rajčinovú náplň, 250 g mozzarelly, 1 lyžicu olivového oleja, soľ
Postup:
● Cesto rozložte na plech a nechajte ho ešte kysnúť.
● Medzitým nakrájajte alebo natrhajte mozzarellu a nechajte ju odkvapkať.
● Rajčinovú náplň rozotrite na cesto a pokvapkajte olivovým olejom.
● Pizzu dajte do rúry a pečte ju pri teplote 240 ° C.
● Po 12 minútach pridajte mozzarellu. Pečte ďalších 6 minút. Kôrka cesta sa musí zafarbiť dozlatista.
● Pred podávaním dozdobte zvyšnými lístkami bazalky.
Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: 20 minút