Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Možno aj vám to vŕta v hlave: Prečo sú krabice na pizzu štvorcové? Také vysvetlenie by ste nečakali

Prečo sú krabice na pizzu štvorcové?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Tajomstvo odhalené! Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa okrúhla pizza balí do štvorcovej krabice? Tu je vysvetlenie.

Prečo je to tak?

Štvorcové krabice sú lepšie skladovateľné a šikovnejšie na chytanie ako guľatý tvar. Okrem toho sú ľahšie zhotoviteľné, lebo sa vyrábajú zo štvorcových lepeniek a tak sú aj lacnejšie. A výborným vedľajším efektom je, že v prebytočných voľných rohoch sa tvoria vzduchové vankúše, ktoré udržujú pizzu teplú.

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Naučte sa robiť domácu pizzu ako profík

Pizza je jeden z najobľúbenejších pokrmov. Ľahko si ju môžete pripraviť aj doma. Základom je vždy dobré cesto. Potom bude aj tá vaša chutiť ako z dobrej pizzerie.

Základné cesto na pizzu

Budete potrebovať (na 2 pizze):

500 g hladkej múky, 30 cl vlažnej vody, 25 g droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku cukru, štipku cukru, 3 lyžice olivového oleja

Postup:

● Droždie rozdrobte, pridajte k nemu 3 lyžice vlažnej vody a štipku cukru. Nechajte vytvoriť kvások.

● Múku nasypte do misy, pozdĺž okrajov nasypte soľ a do stredu vlejte droždie. Pridajte cukor, olej a pomaly prilievajte vodu. Vidličkou všetko dobre premiešajte.

● Cesto spracovávajte rukami 5 až 10 minút. Podľa potreby pridajte vodu alebo múku. Cesto musí byť hladké a vláčne.

● Potom z neho vytvarujte bochník. Dajte ho do misy, špičkou noža na hornú stranu vyryjte kríž, potiahnite fóliou alebo prikryte vlhkou utierkou. Cesto nechajte 1 až 2 hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

● Potom cesto rukou opäť dôkladne prepracujte a rozložte na plech potretý olejom. Najlepší výsledok dosiahnete, ak cesto pod utierkou necháte kysnúť ďalších 30 minút.

Doba prípravy: 20 minút

Doba odležania: 2 hodiny

Doba pečenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Základná paradajková omáčka na pizzu

Budete potrebovať (pre 2 osoby):

400 g drvených paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 5 lístkov bazalky, 1 lyžicu sušeného oregana, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, soľ

Postup:

V mise premiešajte paradajky, olivový olej, bazalku, oregano, cesnak a soľ. Všetko dobre premiešajte.

Doba prípravy: 10 minút

Pizza Margherita

Budete potrebovať (na 2 pizze):

1 dávku cesta na pizzu, rajčinovú náplň, 250 g mozzarelly, 1 lyžicu olivového oleja, soľ

Postup:

● Cesto rozložte na plech a nechajte ho ešte kysnúť.

● Medzitým nakrájajte alebo natrhajte mozzarellu a nechajte ju odkvapkať.

● Rajčinovú náplň rozotrite na cesto a pokvapkajte olivovým olejom.

● Pizzu dajte do rúry a pečte ju pri teplote 240 ° C.

● Po 12 minútach pridajte mozzarellu. Pečte ďalších 6 minút. Kôrka cesta sa musí zafarbiť dozlatista.

Pred podávaním dozdobte zvyšnými lístkami bazalky.

Doba prípravy: 30 minút

Doba pečenia: 20 minút

Vyberáme pre vás niečo PLUS