Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Preháňate to s cukrom? Priveľa sladkej drogy odštartuje peklo v organizme! Hneď vás prejde chuť

Dnes už takmer každý vie, že veľký príjem sacharidov nie je pre náš organizmus práve najzdravší.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

„Jednu kolu, presko s mliekom a dva cukry.“ Wau! Stačí si zájsť na kávu a, ani neviete ako, dostanete do seba desať kociek cukru. A to je problém. Prirodzená intolerancia na sladkú drogu vyvolá v tele zápalový proces a to môže odštartovať celý rad zdravotných komplikácií.

Na pridaný cukor sme od prírody intolerantné, práve sme zasadili organizmu ďalšiu ranu. Biely prášok pôsobí ako jed. Užívame ho dobrovoľne, je totiž sladký a my máme taký horký život. No keď majú odborníci na výživu pomenovať univerzálnu potravinu, ktorá v tele vyvoláva zápal, neváhajú ani sekundu.

Sladká biela droga

Dávame si ho do kávy, čaju, zákuskov, no veľké množstvo je v sladených nápojoch a mnohých polotovaroch. Máme teda na sladké zabudnúť alebo je tu iná, menej bolestivá možnosť?

Gluténovou či laktózovou intoleranciou trpí istá časť populácie. No intoleranciou na cukor trpíme všetci, hoci si to v každodennej realite neuvedomujeme. Uprednostňujeme sladké jedlá, nápoje, bonbóny a nátierky, cukrujeme si bolesti na duši aj stres. Zatiaľ čo v minulosti boli sladkosti vzácnosťou, dnes na nás v obchodoch číha pokušenie takmer v každom regáli. Celkom dobré riešenie je odnaučiť sa jesť jednoduché cukry, napríklad v cukrovinkách alebo čokoládových tyčinkách, a snažiť sa vyhľadávať zdravé sladkosti.

Zdroj: Shutterstock

Gluténovou či laktózovou intoleranciou trpí istá časť populácie.

Zabudnite na sladký jed

Dnes už takmer každý vie, že veľký príjem sacharidov nie je pre náš organizmus práve najzdravší. Vedie k nadváhe a obezite, nepriamo k ochoreniam srdca, pečene alebo k cukrovke druhého typu. V porovnaní s týmito ochoreniami sa vám zubné kazy môžu zdať banálne. Aj tie však zapríčiňuje strava s nadmernou konzumáciou cukrov. Sacharidy sa totiž trávia hneď v ústach a navyše baktérie vnútri ústnej dutiny z nich vytvárajú kyseliny, ktoré ničia naše zuby.

Zdroj: Shutterstock

Odporúčaná dávka cukru pre dospelého človeka predstavuje 90 gramov na deň.

Skrýva sa aj tam, kde by sme ho nečakali

Problém je, že cukor dnes do seba dostávame veľmi nenápadne. Často sa nachádza v potravinách, o ktorých by sme to nikdy nepovedali (napríklad aj v kečupe). A sladené malinovky sú priam zásobárňou nezdravých kalórií. Pijú sa ľahko, rýchlo a my potom ešte ľahšie a rýchlejšie stratíme kontrolu nad príjmom cukru. Niektorí experti nás vyzývajú, aby sme sa cukrov vzdali úplne. Podľa nich to nášmu zdraviu veľmi prospeje. Na druhej strane by nám však malé množstvo cukru nemalo škodiť a keď z času na čas zhrešíme nejakou sladkou maškrtou, svet sa nezrúti.

Zdroj: Shutterstock

Pridané cukry nemajú tvoriť viac ako 5% kalórií.

Je fruktóza O. K.?

Výskum na kalifornskej univerzite preukázal, že zdravým ľuďom sa výrazne zvýšila hladina tuku v krvi po tom, čo zjedli potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Ovocný cukor sa často pridáva do sirupov, preto si na ich spotrebu dajte tiež pozor. Aj samotné ovocie obsahuje fruktózu, tá je však doplnená o vlákninu a živiny, takže zdravotný prínos prevyšuje nad rizikom.

Zdroj: Shutterstock.com

Ilustračné foto

Sú umelé sladidlá lepšie?

Áno aj nie!

Dať si diétnu sladkú malinovku je lepšie, ako vypiť liter sladenej vody. No v „light“ nápojoch je zväčša aj množstvo farbív a konzervantov, ktoré sa tak či tak môžu podpísať na vašom zdraví. Niektorí vedci sú navyše presvedčení, že nulové kalórie umelo vytvorených sladidiel môžu narušiť schopnosť organizmu spojiť si sladkú chuť s vysokým príjmom kalórií. Sťažuje to potom kontrolu nad sladkou chuťou a v dôsledku toho aj nad energetickým príjmom. Na druhej strane iné štúdie hovoria, že výmena cukru za umelé sladidlá pomáha pri chudnutí – lepšie nulové kalórie ako cukor, no nie? Čo s tým? Najlepšie pre vás je zredukovať aj cukor, aj umelé sladidlá.

Zdroj: Shutterstock

Pijete malinovky a džúsy?

MYSLÍM a až potom jem

4 kroky, ako udržať sladké chute na uzde

1 Strážte si stabilnú hladinu cukru v krvi

Ak budete jesť pravidelne a kombinovať potraviny s proteínmi (chudé mäso a ryby) a so zloženými sacharidmi (ryža, celozrnné pečivo, zemiaky), vyhnete sa záchvatom vlčieho hladu.

2 Uberte zo stravy cukor

Ak si dnes sladíte čaj dvoma lyžičkami cukru, znížte toto množstvo o polovicu alebo aj viac. Na zmenu si pokojne rezervujte aj niekoľko týždňov.

3 Nemaškrťte zbytočne!

Odstráňte z jedálneho lístka sladké raňajky a večere, prospeje to aj vašim zubom.

4 Vyhnite sa presladenej desiatej a olovrantu

Radšej si dajte niečo zdravšie. Pozrite si naše tipy!

Extra tip:

Stévia

Hovoria jej aj cukrová tráva a mnohí ju označujú za zázrak, ktorý vytlačí nielen cukor, ale aj všetky ostatné sladidlá. Výhody? Je úplne bez kalórií a až o 300-krát sladšia ako cukor. Môžete ju kúpiť ako prírodné sladidlo.

Zdroj: Shutterstock

Hovoria jej aj cukrová tráva a mnohí ju označujú za zázrak, ktorý vytlačí nielen cukor, ale aj všetky ostatné sladidlá.

Manuál svetom cukrov – takto získate kontrolu

Koľko môžeme zjesť a nič sa nestane

Odporúčaná dávka cukru pre dospelého človeka predstavuje 90 gramov na deň. Zahŕňa však všetky cukry dohromady vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v ovocí alebo mlieku.

Zdroj: Shutterstock

Ak chcete schudnúť, tomuto ovociu sa vyhnite.

Množstvo akéhokoľvek cukru nad tento limit by nemalo prekročiť 50 gramov na deň. Pritom len pollitrová fľaša koly obsahuje 53,5 gramu pridaného cukru. Tým máte denný prídel vyčerpaný. Strážte si sacharidy v potravinách a sledujte etikety. Na nich je zaznamenaný celkový cukor, a to zvyčajne v 100 gramoch výrobku.

Vymeňte sladkosti za iné sladké jedlá

Namiesto...

sladkých keksíkov, koláčov a cukroviniek, kompótu, slakých malinoviek, sladkých dezertov

Zdroj: Shutterstock.com

Ilustračné foto

si dajte...

čerstvé a sušené ovocie, oriešky, cereálne keksíky, 100 % šťavu, čerstvý džús zriedený s perlivou vodou, nízkotučné mlieko, ovocnú šťavu bez pridaného cukru, vodu, pečené jablko, puding, biely jogurt s ovocím

Škodlivé účinky cukru na náš organizmus

Vypadávanie vlasov

Nafukovanie, zápcha, hnačka, metabolický syndróm

Pleseň a choroby nechtov

Depresia, strach, únava, poruchy spánku, neschopnosť koncetrácie, podporuje rozvoj Alzeimerovej choroby

Oslabenie imunity

Menštruačné problémy

Chroby kože

Vyberáme pre vás niečo PLUS