Čo sa stane, ak prestanete jesť mliečne výrobky? 7 zásadných zmien vo vašom tele, ktoré vás neminú
9. 3. 2016, 18:32 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:03)

Zdroj: shutterstock
V dnešnej dobe ľudia trpia rôznymi formami alergií a intolerancie. Úplným vylúčením mliečnych výrobkov sa v tele môžu udiať zmeny, o ktorých by bolo dobré vedieť.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Môžete stratiť na váhe...
Aj keď priame prepojenie medzi vylúčením mliečnych výrobkov a stratou na váhe nepodporuje žiadny relevantný vedecký dôkaz, štúdie ukázali, že vegánsky životný štýl je optimálny pri snahe zhadzovať kilá. Vzdať sa však treba oveľa väčšieho množstva potravín, ako len mlieka či masla.
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
...ale môžete aj pribrať
Mliečne výrobky sú skvelým zdrojom tukov a bielkovín, ktoré telo spracúva pomerne pomaly a o to dlhšie pretrváva pocit sýtosti. Odstránením tejto zložky z potravy telu tento pocit začne chýbať a začne si ju žiadať z iných zdrojov. Ani sa nemusíte nazdať a väčší hlad začnete zaháňať rôznymi jednoduchšími bielkovinami. Čo je voda na mlyn pre priberanie. Odporúčame preto dopĺňať zdravé tuky a bielkoviny z orechov či vajec.
Prečistí sa pleť
Ak už vás trápi občasné či chronické akné, mliečne výrobky a špeciálne mlieko samotné, môže byť na vine. Mlieko totiž obsahuje hormóny podobné testosterónu, vďaka ktorým pokožka produkuje viac maziva, ako by mala. Ďalej obsahuje tuk a cukor, teda dvoch hlavných vinníkov pri problémoch s pokožkou.
Koniec vreckovkám
Konzumácia mliečnych výrobkov dokázateľne zhoršuje alergické reakcie. Najmä preto, že sa vo zvýšenej miere produkuje hlien, ktorý je asi to posledné, čo pri alergiách človek potrebuje. Netvrdíme, že odstránením mlieka (a výrobkov z neho) z jedálneho lístka zázračne vyrieši problém s alergiami, no rozhodne pomôže, keďže nebude váš stav zhoršovať.
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
Trávenie sa môže zlepšiť...
Nemusíte hneď trpieť laktózovou intoleranciou, stačí aj mierna citlivosť na túto látku, a telo hneď začne bojovať po svojom. Ak po vypití pohára mlieka trpíte plynatosťou, pocitom na zvracanie, či len nepríjemnými „pohybmi“ v žalúdku, skúste ho na istý časť úplne obmedziť.
...ale aj zhoršiť
Mliečne výrobky, špeciálne jogurty, obsahujú probiotiká, ktoré sú pre správny chod trávenia nevyhnutné. Nedostatok týchto „dobrých“ baktérií môže trávenie výrazne skomplikovať. Sójová náhrada za klasické jogurty tiež nemusí byť najšťastnejším riešením, keďže sója sa vo všeobecnosti trávi ťažšie než mlieko. Probiotiká sa však našťastie dajú získavať aj z iných zdrojov – napríklad z kvasenej zeleniny či sójovej pasty miso.
Treba jesť viac špenátu
Mlieko a výrobky z neho zásobujú telo pomerne slušnou porciou vápnika. Ak ho vylúčite, je dobré nájsť alternatívny zdroj tejto látky. Okrem zelenej zeleniny ako je kel, špenát či brokolica, sa dá vápnik doplniť aj z pomarančov, ovsených vločiek alebo z bielej fazule.