Reklama

Prevráti váš ŽIVOT naruby: NAJFAREBNEJŠIA diéta všetkých čias a nabitá SLNEČNÁ VODA je zázrak!

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak chcete nabiť baterky, zlepšiť zdravotný stav a pritom vyzerať ako nikdy predtým, začleňte do svojho jedálneho lístka viac farby. Teraz na jar by to nemal byť žiaden problém.

Ruku na srdce, strava väčšiny z nás zrovna nehýri farbami. Pritom pekne vyskladané farebné jedlo je príťažlivé nielen pre oči, ale aj pre žalúdok. Telo totiž veľmi dobre vie, čo potrebuje. Pravda je, že čím viac farieb na tanieri, tým viac rôznych výživných látok a vitamínov do seba dostanete. Každá farba ovocia a zeleniny v sebe ukrýva inú škálu minerálov, vitamínov či iných výživných látok.

Zdroj: Shutterstock

Jedzte farebne - zdravie aj postava sa vám poďakujú.

Tri základné pravidlá pre farebnejší život:

1. Každý deň zvoľte inú farbu

Napríklad v pondelok jedzte ovocie a zeleninu červenej farby, v utorok oranžovej, stredu žltej, vo štvrtok zelenej, v piatok modrej, sobotu bordovej a týždeň ukončite ľahkým detoxom – zeleninou a ovocím bielej farby.

2. Cíťte sa dobre na všetkých úrovniach

Podľa východnej medicíny nám energetické vibrácie rôznych farieb dokážu pomôcť nastoliť rovnováhu na poli emocionálneho cítenia. Červená strava nás uzemní. Oranžová zvýši kreativitu. Žltá nás vyčistí a upriami našu pozornosť. Zelená pohladí na srdci. Modrá zlepší vyjadrovanie a asertivitu. Bordová zintenzívni vnútorný pohľad a intuíciu. Biela upokojí.

3. Jedzte dúhovo po celý život

Po našom týždennom pláne sa snažte aj naďalej každý deň dostať na tanier čo najviac farieb.

Váš dúhový týždňový jedálniček

1. deň: Červená

Raňajky: Zdravé smoothie

Rozmixujeme hrsť malín, pol červeného jablka, 1 PL včelieho peľu a čerstvý zázvor s 200 ml kokosového mlieka.

Obed: Polievka z červenej papriky a paradajok

Na panvici opečieme červenú papriku, cibuľu, cesnak a paradajky. Keď zmäknú, zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Pridáme paradajkový pretlak a vločky čili. Varíme 30 minút a rozmixujeme.

Zdroj: Shutterstock

Polievka z pečených paprík a paradajok

Večera: Kapustovo-cviklový šalát s kačkou

Opečieme 1 kus kačacích pŕs z oboch strán. Podávame s nastrúhanou červenou kapustou a pečenou cviklou.

2. deň: Oranžová

Raňajky: Zázvorovo-mangové smoothie

Rozmixujeme 1 mango, 200 ml kokosového mlieka, 1 PL mletých ľanových semienok a štipku mletého zázvoru.

Obed: Tekvicová polievka

Uvaríme nakrájanú maslovú tekvicu spolu s cibuľou a mrkvou vo vode a v zeleninovom vývare. Rozmixujeme a podávame posypané tekvicovými semiačkami.

Zdroj: Shutterstock

Tekvicová polievka

Večera: Losos s marhuľovou omáčkou

Varíme 1 marhuľu spolu s terijaki omáčkou, balzamovým octom a nastrúhaným zázvorom na miernej teplote. Pridáme trocha sezamového oleja, 1 PL pomarančového džúsu a trocha pomarančovej kôry. Omáčkou potrieme 1 kúsok lososa a ugrilujeme. Podávame so zeleninou oranžovej farby.

3. deň: Žltá

Raňajky: Banánová kaša

Zmiešame 40 g ovsených vločiek s mandľovým mliekom. Pridáme roztlačený banán a uvaríme. Kašu posypeme slnečnicovými semiačkami.

Obed: Šalát s tuniakom

Zmiešame nakrájanú žltú papriku s kukuricou a so žltými cherry paradajkami. Podávame s malou konzervou tuniaka.

Večera: Šošovicové karí

Zmiešame cibuľu, cesnak, žltú šošovicu, zemiak, rascu, kurkumu a korenie karí. Zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Varíme, kým všetko nezmäkne.

Zdroj: Shutterstock

Šošovicové karí

4. deň: Zelená

Raňajky: Zelené smoothie

Rozmixujeme 1 avokádo, mladý špenát, kel, zelené jablko, nastrúhaný zázvor a 100 ml kokosového mlieka podľa chuti.

Obed: Hrášková polievka

Udusíme cibuľu, zeler a pór. Zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Pridáme hrášok, bazalku, tymian a oregano. Uvaríme, rozmixujeme a ozdobíme mätou.

Večera: Losos s pestom

Ugrilujeme 1 kúsok lososa. Podávame so zeleným pestom, zelenými fazuľkami a s brokolicou.

Zdroj: Shutterstock

Losos so zeleným pestom

5. deň: Modrá

Raňajky: Čučoriedkové smoothie

Rozmixujeme čučoriedky, pol banánu, 200 ml kokosového mlieka a 1 PL mletých ľanových semienok.

Obed: Suši s kapustou

Riasu nori naplníme uvarenou ryžou, uhorkou, nastrúhanou červenou kapustou, tuniakom, omáčkou tamari a sezamom.

Večera: Špagety s mušľami

Na špagety zmiešané s tepelne upravenými mušľami nakvapkáme cesnakové maslo.

Zdroj: Shutterstock

Špagety s mušľami

6. deň: Bordová

Raňajky: Pečené figy

Upečieme 2 figy a podávame s gréckym jogurtom a medom.

Obed: Bordová brokolicová polievka

Do hrnca dáme fialové brokolicové ružičky so zelerom, s cibuľou, 1 menším zemiakom, zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Uvaríme domäkka a rozmixujeme.

Večera: Plnený baklažán

Upečieme baklažán rozrezaný na dve polovice. Vyškrabeme dužinu a zmiešame ju s varenou divokou ryžou a hubami. Zmesou naplníme baklažán, posypeme parmezánom a ozdobíme bazalkou.

Zdroj: Shutterstock

Plnený baklažán

7. deň: Biela

Raňajky: Slnečná ovocná voda

Vodu v džbáne necháme tri až šesť hodín na slnečnom svetle. Pridáme nakrájanú uhorku, citrón a drobné ovocie.

Obed: Ryža so zeleninou

Uvarenú ryžu posypeme obľúbenou zeleninou, napríklad cuketou, brokolicou, hráškom, kapustou pak choi, a pridáme uvarené vajíčko.

Zdroj: Shutterstock

Ryža s jarnou zeleninou a vajíčkom

Večera: Očistný vývar

Do vody pridáme bielu cibuľu, pór, zeler, petržlen a morskú soľ. Varíme 30 minút.

Vyskúšajte aj tento tip:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako sa zbaviť tuku okolo pása? Mesiac varte bez TEJTO prísady

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.