Prevráti váš ŽIVOT naruby: NAJFAREBNEJŠIA diéta všetkých čias a nabitá SLNEČNÁ VODA je zázrak!
12. 5. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Ak chcete nabiť baterky, zlepšiť zdravotný stav a pritom vyzerať ako nikdy predtým, začleňte do svojho jedálneho lístka viac farby. Teraz na jar by to nemal byť žiaden problém.
Ruku na srdce, strava väčšiny z nás zrovna nehýri farbami. Pritom pekne vyskladané farebné jedlo je príťažlivé nielen pre oči, ale aj pre žalúdok. Telo totiž veľmi dobre vie, čo potrebuje. Pravda je, že čím viac farieb na tanieri, tým viac rôznych výživných látok a vitamínov do seba dostanete. Každá farba ovocia a zeleniny v sebe ukrýva inú škálu minerálov, vitamínov či iných výživných látok.
Zdroj: Shutterstock
Jedzte farebne - zdravie aj postava sa vám poďakujú.
Tri základné pravidlá pre farebnejší život:
1. Každý deň zvoľte inú farbu
Napríklad v pondelok jedzte ovocie a zeleninu červenej farby, v utorok oranžovej, stredu žltej, vo štvrtok zelenej, v piatok modrej, sobotu bordovej a týždeň ukončite ľahkým detoxom – zeleninou a ovocím bielej farby.
2. Cíťte sa dobre na všetkých úrovniach
Podľa východnej medicíny nám energetické vibrácie rôznych farieb dokážu pomôcť nastoliť rovnováhu na poli emocionálneho cítenia. Červená strava nás uzemní. Oranžová zvýši kreativitu. Žltá nás vyčistí a upriami našu pozornosť. Zelená pohladí na srdci. Modrá zlepší vyjadrovanie a asertivitu. Bordová zintenzívni vnútorný pohľad a intuíciu. Biela upokojí.
3. Jedzte dúhovo po celý život
Po našom týždennom pláne sa snažte aj naďalej každý deň dostať na tanier čo najviac farieb.
Váš dúhový týždňový jedálniček
1. deň: Červená
Raňajky: Zdravé smoothie
Rozmixujeme hrsť malín, pol červeného jablka, 1 PL včelieho peľu a čerstvý zázvor s 200 ml kokosového mlieka.
Obed: Polievka z červenej papriky a paradajok
Na panvici opečieme červenú papriku, cibuľu, cesnak a paradajky. Keď zmäknú, zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Pridáme paradajkový pretlak a vločky čili. Varíme 30 minút a rozmixujeme.
Zdroj: Shutterstock
Polievka z pečených paprík a paradajok
Večera: Kapustovo-cviklový šalát s kačkou
Opečieme 1 kus kačacích pŕs z oboch strán. Podávame s nastrúhanou červenou kapustou a pečenou cviklou.
2. deň: Oranžová
Raňajky: Zázvorovo-mangové smoothie
Rozmixujeme 1 mango, 200 ml kokosového mlieka, 1 PL mletých ľanových semienok a štipku mletého zázvoru.
Obed: Tekvicová polievka
Uvaríme nakrájanú maslovú tekvicu spolu s cibuľou a mrkvou vo vode a v zeleninovom vývare. Rozmixujeme a podávame posypané tekvicovými semiačkami.
Zdroj: Shutterstock
Tekvicová polievka
Večera: Losos s marhuľovou omáčkou
Varíme 1 marhuľu spolu s terijaki omáčkou, balzamovým octom a nastrúhaným zázvorom na miernej teplote. Pridáme trocha sezamového oleja, 1 PL pomarančového džúsu a trocha pomarančovej kôry. Omáčkou potrieme 1 kúsok lososa a ugrilujeme. Podávame so zeleninou oranžovej farby.
3. deň: Žltá
Raňajky: Banánová kaša
Zmiešame 40 g ovsených vločiek s mandľovým mliekom. Pridáme roztlačený banán a uvaríme. Kašu posypeme slnečnicovými semiačkami.
Obed: Šalát s tuniakom
Zmiešame nakrájanú žltú papriku s kukuricou a so žltými cherry paradajkami. Podávame s malou konzervou tuniaka.
Večera: Šošovicové karí
Zmiešame cibuľu, cesnak, žltú šošovicu, zemiak, rascu, kurkumu a korenie karí. Zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Varíme, kým všetko nezmäkne.
Zdroj: Shutterstock
Šošovicové karí
4. deň: Zelená
Raňajky: Zelené smoothie
Rozmixujeme 1 avokádo, mladý špenát, kel, zelené jablko, nastrúhaný zázvor a 100 ml kokosového mlieka podľa chuti.
Obed: Hrášková polievka
Udusíme cibuľu, zeler a pór. Zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Pridáme hrášok, bazalku, tymian a oregano. Uvaríme, rozmixujeme a ozdobíme mätou.
Večera: Losos s pestom
Ugrilujeme 1 kúsok lososa. Podávame so zeleným pestom, zelenými fazuľkami a s brokolicou.
Zdroj: Shutterstock
Losos so zeleným pestom
5. deň: Modrá
Raňajky: Čučoriedkové smoothie
Rozmixujeme čučoriedky, pol banánu, 200 ml kokosového mlieka a 1 PL mletých ľanových semienok.
Obed: Suši s kapustou
Riasu nori naplníme uvarenou ryžou, uhorkou, nastrúhanou červenou kapustou, tuniakom, omáčkou tamari a sezamom.
Večera: Špagety s mušľami
Na špagety zmiešané s tepelne upravenými mušľami nakvapkáme cesnakové maslo.
Zdroj: Shutterstock
Špagety s mušľami
6. deň: Bordová
Raňajky: Pečené figy
Upečieme 2 figy a podávame s gréckym jogurtom a medom.
Obed: Bordová brokolicová polievka
Do hrnca dáme fialové brokolicové ružičky so zelerom, s cibuľou, 1 menším zemiakom, zalejeme vodou a zeleninovým vývarom. Uvaríme domäkka a rozmixujeme.
Večera: Plnený baklažán
Upečieme baklažán rozrezaný na dve polovice. Vyškrabeme dužinu a zmiešame ju s varenou divokou ryžou a hubami. Zmesou naplníme baklažán, posypeme parmezánom a ozdobíme bazalkou.
Zdroj: Shutterstock
Plnený baklažán
7. deň: Biela
Raňajky: Slnečná ovocná voda
Vodu v džbáne necháme tri až šesť hodín na slnečnom svetle. Pridáme nakrájanú uhorku, citrón a drobné ovocie.
Obed: Ryža so zeleninou
Uvarenú ryžu posypeme obľúbenou zeleninou, napríklad cuketou, brokolicou, hráškom, kapustou pak choi, a pridáme uvarené vajíčko.
Zdroj: Shutterstock
Ryža s jarnou zeleninou a vajíčkom
Večera: Očistný vývar
Do vody pridáme bielu cibuľu, pór, zeler, petržlen a morskú soľ. Varíme 30 minút.
Vyskúšajte aj tento tip:
