Priberáte aj zo vzduchu? Začnite jesť tukožrútsky zázrak, naštartuje spaľovanie jedna radosť
15. 3. 2019, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:38)

Zdroj: Shutterstock
Vaša priateľka môže zjesť hoci aj celý koláč a nič na nej nevidno, pričom vy priberáte hádam aj zo vzduchu? Na vine môže byť spomalené trávenie.
Vedci potvrdili a výsledky v praxi hovoria, že zázvor skutočne zoštíhľuje. Ak aj vás trápi prevísajúce bruško, siahnite po tomto zázračnom koreni. Tento malý trik podporí tráviacu sústavu a zlepšuje látkovú premenu, ako aj spaľovanie tukov.
Pôsobenie termogenézy
Zázvor obsahuje éterické oleje a ostré látky, ktoré majú podobne ako čili na naše telo termogenetické pôsobenie – po ich požití stúpa v tele produkcia tepla. Pri tom telo spotrebuje viac energie, ktorú čerpá aj z tukových zásob. Okrem toho sa zistilo, že tento koreň pôsobí harmonizujúco na hladinu cukru v krvi, ako aj na produkciu leptínu, hormónu nasýtenia.
Zdroj: Shutterstock
Proti prechladnutiu je najlepší zázvorový čaj.
Zvyšuje efekt nasýtenia
V americkom štáte New York vykonali štúdiu, pri ktorej dostali muži s nadváhou pred raňajkami zázvorový nápoj a následne im zmerali výsledky látkovej premeny. Tá stúpla až o 20 percent! Okrem toho jedli účastníci štúdie automaticky menej ako počas dní bez zázvorového nápoja. Chuť do jedla sa obmedzila. A čo sa stane, keď zoštíhľujúci efekt zázvoru skombinujete s 3 dňami jedla s nižšími kalorickými hodnotami? Môžete schudnúť až 3 kg! Ako bonus budete vďaka protizápalovým enzýmom v zázvore viac chránené aj pri nachladnutí.
Zdroj: Shutterstock
Zázvorový čaj spaľuje kalórie.
Ako na to?
Každé ráno ešte pred raňajkami vypite domácu zázvorovú limonádu. Jeden pohár si doprajte aj k obedu a tretinu pohára vypite poobede. Vlčí hlad vás bude zďaleka obchádzať. K tomu si doprajte tri chutné jedlá podľa nášho 3-denného plánu. Medzi jedlami môžete piť vodu alebo nesladený čaj, ale už nič nejedzte. Denne tak vystačíte aj s 1 200 kcal, a teda miniete viac energie ako prijmete. Vaše telo bude musieť siahnuť na tukové rezervy a kilá pôjdu dole jedna radosť.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Zázvorová limonáda
Na 1 deň: zázvorový koreň veľký ako hrsť ošúpeme a dáme spolu s 1 jablkom do odšťavovača. Odšťavíme a precedíme cez jemné sitko. Pridáme šťavu z 1 limetky alebo citróna, vsypeme 1 až 2 ČL kurkumy a zamiešame. Držíme v chladničke. Pred požitím zriedime vodou alebo minerálkou.
1. deň
Raňajky:
Tvaroh s ovocím
Zmiešame 250 g nízkotučného tvarohu s 5 PL mlieka a so štipkou mletého zázvoru. Osladíme 1 PL medu a premiešame. Rozpolíme 50 g bezjadierkového hrozna. Očistíme 1 pomaranč a 1/2 grepu a nakrájame na malé kúsky. Tvaroh posypeme ovocím a podávame.
385 kcal, S: 55 g, T: 1 g, B: 35 g
Obed:
Mäsová panvička
Ošúpeme 1/2 cibule, 0,5 cm zázvoru, 1/2 strúčika cesnaku a nasekáme. Na panvici rozhorúčime 1 ČL oleja, pridáme 175 g nakrájaného bravčového karé, cibuľu, zázvor a cesnak. Opražíme, osolíme, okoreníme, pridáme čili. Nakrájame 1 paradajku a spolu s 1 PL limetkovej šťavy a so 75 ml vody pridáme k mäsu. Dusíme asi 30 minút. Pridáme nakrájanú 1/2 zelenej papriky, 100 g cukety, 100 g tekvice a 75 g ananásu a dusíme asi 15 minút. Pred podávaním posypeme kokosom a petržlenovou vňaťou.
420 kcal, S: 33 g, T: 13 g, B: 40 g
Večera:
Omeleta s paprikou
Dve vajcia vymiešame s 2 PL mlieka. Zamiešame pažítku, soľ a mleté čierne korenie. Ošúpeme 1/2 cibule a nasekáme. Očistíme 1/2 červenej papriky a nakrájame ju na rezance. Cibuľu a papriku speníme na 1 ČL oleja a zalejeme vajcovou zmesou. Posypeme 50 g nízkotučnej fety a necháme stuhnúť. Posypeme štipkou zázvoru. Podávame s 1 celozrnnou hriankou a trochou listového šalátu.
405 kcal, S: 21 g, T: 15 g, B: 27 g
Zdroj: Shutterstock
Podávame s 1 celozrnnou hriankou a trochou listového šalátu.
2. deň
Raňajky:
Chutné müsli
Opražíme 40 g ovsených vločiek a 1 PL nasekaných vlašských orechov na 1 ČL kokosového oleja. Zmiešame s 250 ml mandľového alebo nízkotučného mlieka a so štipkou škorice. Zamiešame 1 ČL ľanových semiačok a necháme napučať. Podávame s nakrájanou hruškou.
410 kcal, S: 48 g, T: 19 g, B: 10 g
Obed:
Zelený šalát
Nakrájame 1 žltú papriku na rezančeky a spolu so 100 g cherry paradajok necháme pod grilom zľahka opiecť. Opláchneme 2 hrste miešaného listového šalátu, vytrasieme z neho vodu a natrháme. Pridáme pár lístkov čakanky. Na nálev zmiešame 2 nasekané vetvičky petržlenovej vňate, 3 g zázvoru nastrúhaného najemno, trochu horčice, 1 až 2 ČL octu, olivový olej, kurkumu, 25 ml pomarančovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 1 až 2 ČL octu a trochu agávového sirupu. Nalejeme na šalát.
215 kcal, S: 21 g, T: 11 g, B: 5 g
Večera:
Pečené zemiaky s tvarohom
Dva zemiaky zabalíme do alobalu a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. V miske zmiešame 200 g nízkotučného tvarohu a 50 g kyslej smotany. Nastrúhame 1/4 šalátovej uhorky, 1 jarnú cibuľku, trochu pažítky nasekáme a zamiešame do tvarohu. Dochutíme trochou cukru, soľou a mletým čiernym korením. Podávame so zemiakmi.
455 kcal, S: 56 g, T: 10 g, B: 33 g
Zdroj: Shutterstock
Podávame s nakrájanou hruškou.
3. deň
Raňajky:
Praženica so šunkou
Dve vajcia vymiešame s 2 PL mlieka, nasekanou petržlenovou vňaťou, so soľou a s mletým čiernym korením. Nakrájame 2 plátky varenej šunky, 1 paradajku a opečieme na 1 PL minerálky. Zalejeme vajcovou zmesou a miešame, kým zmes nestuhne. Podávame s plátkom celozrnného chleba.
315 kcal, S: 17 g, T: 15 g, B: 27 g
Obed:
Ryba s opekanou zeleninou
V miske zmiešame 1 ČL sójovej omáčky, 1 ČL arašidového oleja, soľ, mleté čierne korenie a limetkovú šťavu. Vložíme 1 filetu z tresky a necháme asi hodinu odležať. Do panvice typu wok pridáme 1 PL arašidového oleja a opečieme na ňom 50 g mladých hráškových strukov, 2 jarné cibuľky, 1 mrkvu a 3 PL mrazeného hrášku. Zalejeme 2 PL vývaru, sójovou omáčkou, pridáme 1 ČL nasekaného koriandra, trochu zázvoru a 1 ČL sezamu. Rybu opečieme a podávame spolu so zeleninou.
430 kcal, S: 17 g, T: 19 g, B: 46 g
Večera:
Zeleninový nákyp
Nakrájame 75 g cukiny, 1 paradajku, 1/2 baklažánu na plátky a osolíme. Nasekáme 1 šalotku a 75 g tofu a opečieme na 1 ČL oleja. Ochutíme soľou, korením a tymianom. Tofu spolu so zeleninou navrstvíme do zapekacej misy, okoreníme a pokvapkáme 1 ČL olivového oleja. Prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 160 °C asi 25 minút. Zmiešame 1 PL strúhaného parmezánu, 1 ČL strúhanky, 2 ČL mletých mandlí, soľ a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes nasypeme na nákyp a zapekáme pri teplote 200 °C asi 25 minút.
385 kcal, S: 17 g, T: 25 g, B: 20 g
Zdroj: Shutterstock
Ochutíme soľou, korením a tymianom. Tofu spolu so zeleninou navrstvíme do zapekacej misy, okoreníme a pokvapkáme 1 ČL olivového oleja.