Reklama

Priberiete z čokolády? MÝTUS! Dokáže byť aj zdraviu prospešná, záleží to však od týchto vecí…

Priberiete z čokolády? MÝTUS! Dokáže byť aj zdraviu prospešná, záleží to však od týchto vecí…

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Odopierame si ju, aj keď ju zbožňujeme. Naozaj má taký negatívny vplyv na organizmus a štíhlu líniu? Ako to s tou pochúťkou naozaj je, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CHEESECAKE S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU je láska: Rozhodne vyskúšajte!
    Zdroj: NCpZ

    O tejto tmavej lahôdke koluje množstvo poloprávd aj veľa neprávd. Je naozaj taká škodlivá? Vo všeobecnosti platí najmä to, že všetkého veľa škodí. Ak sa jej snažíte vyhnúť počas chudnutia, nerobte to. Ostat­né je už len na vašej schopnosti ovládať sa a nezjesť na posedenie celé balenie, ale aj čítať, čo je napísané na zadnej strane obalu.

    Mýtus: Nemá žiadnu výživovú hodnotu
    Nie je to celkom pravda. Kakao, ktoré je v nej obsiahnuté, má veľké množstvo antioxidantov. Flavonoidy v kakaových bôboch priaznivo vplývajú hneď na niekoľko orgánov a systémov v ľudskom tele. Napríklad v horkej čokoláde sa okrem nich nachádza železo, draslík, horčík, meď, zinok aj ďalšie minerály.

    Mýtus: Po čokoláde priberiete
    Tomuto určite neverte! Záleží to na množstve aj ďalších iných veciach. V prvom rade ide o to, akú čokoládu si doprajete. Konzumáciou čokolády, ktorá okrem zdraviu prospešných kakao­vých bôbov obsahuje mlieko, cukry a ďalšie zložky, môžete skutočne zvýšiť svoju hmotnosť. Ale ak radšej siahnete po kvalitnej horkej čokoláde s vyšším obsahom kakaa, nepriberiete. Samozrejme, musíte ju konzumovať v rozumnej miere. Menšie množstvo čokolády sa dokonca spája so znižovaním BMI. Preto je fajn odmeniť sa po cvičení napríklad kockou kvalitnej horkej čokolády.

    Mýtus: Zvyšuje zlý cholesterol
    Kakaové maslo obsahuje kyselinu stearovú, ktorá spôsobuje lahodné roztápanie čokolády v ústach, a rozhodne nespôsobuje zvyšovanie hladiny zlého cholesterolu. Podľa štúdií môže mať konzumovanie čokolády v tomto smere priaznivý vplyv. Ak si denne doprajete kúsok kvalitnej horkej čokolády, prispejete tak k znižovaniu zlého cholesterolu.

    Mýtus: Znižuje krvný tlak
    Hoci flavonoidy obsiahnuté v čokoláde znižujú krvný tlak, museli by ste skonzumovať veľké množstvo, aby ste cítili tento účinok. Teda výsledok by bol určite kontraproduktívny, keďže veľké množstvo čokolády obsahuje aj množstvo tukov a cukrov. V závere by bol celkový vplyv na zdravie skôr nepriaznivý.

    Mýtus: Kakao v čokoláde spôsobuje zápchu
    Povera, že vinou čokolády nemôžete ísť na toaletu, je naozaj neopodstatnená. Kakao obsahuje vlákninu, ktorá má priaznivý vplyv na trávenie a najmä na črevnú mikroflóru. Dokonca čím viac kakaa je v čokoláde, tým viac vlákniny obsahuje. Takže ak máte zápchu, nemôže za to kakao v čokoláde, je však možné, že za to môžu iné zložky v nej. Prípadne treba podrobne „prekopať“ každodennú stravu a možno prídete na to, čo vám spôsobuje zápchu.

    Mýtus: Kazia sa po nej zuby
    Čokoláda sama osebe rozhodne zubný kaz nespôsobuje, ale cukor, ktorý je v nej obsiahnutý, škodiť môže. Kakao v čokoláde totiž obsahuje fluór, o ktorom je známe, že zubom prospieva. Ak nebudete konzumovať denne prehnane veľa čokolády a budete dodržiavať pravidlá ústnej hygieny, nemáte sa čoho báť.

    Mýtus: Čím tmavšia, tým zdravšia
    V obchodných reťazcoch nájdete na obale čokolády často napísané „extra dark“, teda extra tmavá, čím nadobúda dojem lepšej kvality. Bohužiaľ, ide skôr o marketingový ťah a upevňovanie mýtu, že čím je čokoláda tmavšia, tým je kvalitnejšia. V skutočnosti je prílišná tmavosť čokolády znakom, že čokoláda nebude príliš kvalitná ani taká zdravá, ako by sa mohlo zdať. Existuje mnoho spôsobov spracovania aj aplikovania prídavných látok, ktoré dajú čokoláde tmavú farbu. Ak si chcete dať čokoládu s vysokým obsahom kakaa, prezrite si jej zloženie. Najvhodnejšie sú čokolády so 70- až s 80-percentným obsahom kakaa.

    Fakty

    Zmierňuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb
    Flavonoidy obsiahnuté v kakaových bôboch znižujú riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb dokonca až o tretinu. Zároveň sú však v tejto oblasti ešte stále potrebné ďalšie testy. Iné štúdie prišli k záverom, že konzumácia čokolády v zdravej a rozumnej miere znižuje riziko vzniku aterosklerózy, teda kôrnatenia tepien.

    Zdroj: Shutterstock

    Aj mliečna čokoláda môže byťzdravá.

    Účinkuje proti stresu
    Staré známe príslovie, že čokoláda účinkuje skvelo na nervy, a teda proti stresu, je naozaj pravdivé. Konzumácia čokolády znižuje hladinu stresových hormónov vďaka dopamínu, sérotonínu a fenyletylamínu v kakaových bôboch. Tieto zlúčeniny dokážu rýchlo navodiť pocit pohody, upokojiť „roztrasené“ nervy a zlepšiť náladu.

    Kakaové bôby v čokoláde odďaľujú problémy s pamäťou
    Podľa štúdie z roku 2013, ktorá hovorí o tom, že kakao má vplyv na myslenie a pamäť, je to práve kakao, ktoré pomáha zachovávať prietok krvi v častiach mozgu, ktoré sa aktívne zapájajú a potrebujú tak viac krvi. Iná štúdia preukázala, že extrakt z kakaových bôbov môže dokázať zmierniť alebo aj zabrániť poškodeniu nervových dráh, ktoré majú súvislosť s obávanou Alzheimerovou chorobou.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.