Sirup z rakytníka: Zázrak na imunitu

Rakytník je jedna z najvýživnejších plodín našej zemepisnej šírky. V žiadnej záhrade by nemal chýbať aspoň jeden pár tohto kríka. Zbieranie je síce náročnejšie, ale oplatí sa. Aj veľké tŕne a kôra obsahujú látky vyživujúce pokožku. Aj olej z plodov obnoví a premastí ruky. Vždy rada zbieram rakytník, aj keď je to náročnejšie na čas. Počas zimných mesiacov sa však oplatí mať tento zázrak na imunitu uložený v chladničke.

Potrebujeme:

● 500 g čistých dozretých bobúľ rakytníka rešetliakového
● 500 ml domáceho medu
● 1 veľký citrón

Postup: Plody rakytníka starostlivo premyjeme. Môžeme aj odstopkovať, ale je to veľmi zdĺhavé. Keďže celé plody budeme mixovať a cediť, drobné stopky nebudú na konci zavadzať. Plody vložíme do mixéra, použila som mixér na smoothie, no poslúži aj ponorný mixér (pozor však na vystreľujúce kôstky). Plody poriadne rozmixujeme a hmotu vlejeme do hustého sitka. Takto niekoľkokrát prepasírujeme čerstvú šťavu, z ktorej sa dá skutočne vyrobiť čokoľvek. Potom do šťavy pridáme med a precedenú šťavu z citróna. Pretrepeme alebo zamiešame, vlejeme do sklenenej fľašky a skladujeme v chladničke. Takýto čerstvý sirup treba skonzumovať do mesiaca. Pijeme ho po lyžičkách každý deň alebo si ho dávame do čaju. Sirup je vhodný aj pre deti: do čerstvej šťavy na pitie pridáme šťavu z pomaranča, aby sa chuť bobúľ zjemnila.

Rakytník je jedna z najvýživnejších plodín našej zemepisnej šírky.
Rakytník je jedna z najvýživnejších plodín našej zemepisnej šírky.
Zdroj: Shutterstock

Zázvorový likér: Funguje ako antibiotikum

Zázvor je v prírodnej medicíne veľmi obľúbený pri akýchkoľvek vírusových ochoreniach, má protizápalové účinky a stimuluje imunitu. Jeho antibiotické účinky sú prítomné len
v čerstvo spracovanom stave, takže ideálny spôsob, ako ho uchovať, je práve
v alkohole. A aby nám to ešte aj chutilo, máme pre vás recept na povestný zázvorový likér.
Potrebujeme:
● 0,5 l vodky
● 6 PL tekutého medu
● 150 – 200 g čerstvého zázvoru
● 1 biocitrón

Postup: Vodku prelejeme do väčšej nádoby, pridáme med, olúpaný nastrúhaný zázvor a citrón pokrájaný na kolieska. Uzavrieme fľašu, premiešame a necháme asi týždeň lúhovať na tmavom mieste. Potom precedíme a necháme kal sadnúť –trvá asi týždeň, kým bude likér číry – a znovu precedíme. Užívame štamperlík každý deň. Na zdravie!

Zázvor má všestranné využitie.
Zázvor má všestranné využitie.
Zdroj: Shutterstock

Fenikel obyčajný: Perfektný na prieduškový kašeľ

Fenikel je významná dvojročná bylina, ktorá je pre nás dobre dostupná v podobe semien alebo buľvy. Pestovali ho už starí Rimania. Jeho plody aj buľva sú bohaté na vitamín C. Tým, že dobre pôsobí na vylučovanie tráviacich enzýmov, povzbudzuje peristaltiku čriev a urýchľuje metabolické procesy, ho zaraďujeme medzi bylinky, ktoré podporujú celý imunitný systém. Navyše veľmi dobre uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, čiže dusivý kašeľ, prieduškový kašeľ, astmatické stiahnutie priedušiek, kŕče v bruchu alebo menštruačné kŕče. Užívame ho v čajovej zmesi, v zápare zo semien alebo aplikujeme zvonka v podobe oleja alebo obkladov.
Potrebujeme:
● 20 kvapiek kvalitného feniklového éterického oleja (po angl. fennel, po lat. Foeniculum vulgare)
● 100 ml mandľového oleja (môžete použiť akýkoľvek jedlý olej)

Postup: Do jedlého oleja nakvapkáme éterický olej a rýchlym pohybom zmiešame alebo pretrasieme. Túto zmes vlejeme do tmavej fľaštičky a skladujeme pri stálej teplote. Potierame ňou priedušky alebo oblasť kŕčov.

Fenikel je perfektná bylinka na kašeľ i trávenie.
Fenikel je perfektná bylinka na kašeľ i trávenie.
Zdroj: Shutterstock