Proti tukovým vankúšikom na bruchu nasaďte BAKLAŽÁN: Zoštíhľujúci efekt nie je jeho jediným PLUSOM, aha, čo všetko ešte dokáže
4. 9. 2023, 17:01

Zdroj: Getty/TanyaLovus
Vďačný podlhovastý tmavofialový plod je príbuzný paradajke a zemiaku, ale u nás ho poznáme ako baklažán.
Okrem gastronomického využitia má pre naše telo aj priaznivé zdravotné benefity. Napríklad baklažánová šťava má antibiotické účinky, čerstvé plody znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú činnosť pečene a čistia krv.
Je vhodný pri podpornej liečbe kožných problémov. Dodáva nášmu telu množstvo vlákniny, vitamínov, antioxidantov a minerálov (fosfor, vápnik, draslík, horčík, železo, mangán).
Baklažán (Solanum melongena) sa odporúča aj pacientom s cukrovkou typu 2 a osoh z neho majú aj ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami, pretože svojim zložením výrazne znižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje krvný tlak. Vysoká prítomnosť kyseliny chlorogénovej (antioxidant) môže tiež zabrániť rozvoju nealkoholického stukovatenia pečene.
Zdroj: Unsplash/Dan Cristian Pădureț
Ilustračný obrázok
Baklažán v kuchyni
V našich končinách sa objavuje koncom júla do novembra. Je vďačnou grilovanou prílohou, hlavne k mäsovým jedlám. Jednou z ďalších jednoduchých príprav je marinovanie jeho tenkých plátkov v zmesi octu, soli, cesnaku a čierneho korenia. Tie po dni v marináde viete konzumovať aj surové, prípadne si surový baklažán obalený v cestíčku (ako na rezeň) opražíte na oleji.
Niektoré gazdinky z neho dokonca vyrábajú džem alebo ho zavárajú. Vo svete pripravujú kuchári z neho aj dezert, ktorý je vyrobený z mäkkej dužiny bez šupky varenej v cukrovej vode.
Zdroj: Getty/mapo
Ilustračný obrázok
Baklažánom za krajšie telo
Je to zelenina bohatá na vodu s veľmi nízkou hodnotou kalórii, takže je ideálnou voľnou pre ľudí so snahou schudnúť. Vysoký obsah vlákniny dobre zasýti konzumenta, čím sa stratí pocit hladu. Plné bruško predsa viac jedla nepýta. Pri najbližšom nákupe na trhu alebo potravinách si ho nezabudnite vložiť do košíka.
Autor: Liana Benz