Reklama

Protialergické menu: Čo môžeme jesť a čomu sa vyhnúť?

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Dajte sa otestovať u lekára - alergológa, aby ste spoznali svojho nepriateľa. V tomto prípade je zakázané všetko, na čo ste alergická.

Len tak zabezpečíte cielenú obranu proti príznakom. Bráňte sa alergii aj v kuchyni.

Plesne preč!

• Základ je nenakupovať potraviny do zásoby. Zemiaky, ovocie, zelenina a pečivo veľmi rýchlo napadnú mikrospóry plesní, ktoré voľným okom nevidíte.

• Pleseň na ovocí a zelenine? Odrezanie postihnutej časti vás pred ňou neochráni. Pleseň sa už zavŕtala do hĺbky. Ďalšie potraviny skladované v bezprostrednej blízkosti môžu byť tiež infi kované. Viditeľná časť je len vrchol ľadovca, ktorý je vnútri. Keď plesnivú potravinu vyhodíte, vyčistite aj miesto, kde ste ju skladovali. Spóry dráždiace alergikov prežívajú aj na neživých povrchoch.

• Keď trpíte alergiou, nekupujte strúhanku. Nastrúhajte si ju radšej doma z čerstvého pečiva, ktoré ste predtým usušili v rúre. Podiel neviditeľných plesní v odstátom pečive, z ktorého sa vyrába, je vysoký.

Kríženci

Mnohé alergie sa navzájom prelínajú. Keď trpíte alergiou na peľ brezy, je dosť pravdepodobné, že vás dráždia aj lieskové orechy, jablká, hrušky, slivky, broskyne a čerešne. Reagujete precitlivene na zeler? Obmedzte používanie bazalky, majoránky, tymianu a oregana, šetrite v kuchyni feniklom, anízom a kôprom. Ak trpíte alergiou na latex, rátajte s tým, že môžete prehnane zareagovať aj na avokádo, broskyne alebo banány. Pri alergii na penicilín pozor na plesne a plesňové syry, nechajte si chuť radšej zájsť.

Zlatý liek

Ak trpíte peľovou alergiou, za vhodnú formu oslabenia prehnaných reakcií sa paradoxne pokladá konzumácia medu. Kúpte od včelára taký, ktorý pochádza z okolia miesta vášho bydliska. Budete mať aspoň čiastočnú istotu, že včielky peľ na jeho výrobu pozbierali z rastlín, na ktoré môžete reagovať. Zjesť prvého mája sedemdecový pohár medu nepomôže. Dávkujte si sladké zlato po lyžičkách. Trikrát denne po jedle jednu čajovú lyžičku tri mesiace pred predpokladaným objavením príznakov. Dva týždne pred vypuknutím kombinujte dve čajové lyžičky medu s pohárom dvoch lyžíc jablčného octu zriedeného vodou. V medovej terapii pokračujte len v prípade, že sa u vás nevyskytujú žiadne dramatické protireakcie. Tak či onak, vyberte si. Jedným sa táto metóda neosvedčila, iní na ňu nedajú dopustiť.

Bojíte sa niektorých potravín? Možno právom, možno nie. Obávané si rozdelíme na bezpečné a menej bezpečné.

Pokojne jedzte:

Platesu. Táto chutná ryba spôsobuje alergické reakcie zriedkavo. To isté platí o morčacom mäse a jahňacine. Neváhajte preto siahnuť po španielskom jahňacom chamone a morčacine pokojne spravte miesto vo vašej mrazničke. Ak už trpíte alergiou, tieto potraviny bez rizika zásobia telo proteínmi (200 g platesy obsahuje až 34 g proteínov). Najviac výživných látok si mäsá zachovajú, keď sa jemne dusia alebo pripravujú na pare.

Paprika a tekvica patria medzi najmenej rizikovú zeleninu. Papriku však nejedzte večer. Triesloviny, ktoré obsahuje, sú ťažšie na žalúdok. Tekvicu a jej semená si doprajte vo všetkých podobách. Či už grilovanú, alebo ako tekvicovú polievku, placky... podľa vašej fantázie. Navyše, v 100 gramoch tekvice nájdete až 600 miligramov vitamínu A.

Kukurica je bohatá na vitamín B2, ktorý sa podieľa na metabolizme tukov, cukrov a bielkovín. Udržiava v dobrej kondícii oči a zároveň sa stará o zdravú, vyživenú pokožku a sliznice. Jeho nedostatok sa prejavuje praskaním a vysychaním sliznice, ľudovo kútikmi. V 100 gramoch kukurice je 0,18 mg tohto vo vode rozpustného vitamínu.

Nakyslo kvasená zelenina je na základe výskumov svetielkom nádeje pre ľudí trpiacich atopickým ekzémom. Surová kyslá kapusta a iná nakyslo pripravená zelenina obsahuje kvasné baktérie kyseliny mliečnej. Nekupujte ju v skle, býva už sterilizovaná (predvarená). Probiotické baktérie kyseliny mliečnej bránia prenikaniu alergénov cez črevnú stenu do krvného obehu.

Neprežente to s...

Jahodami. Rovnako ako paradajky, kôrovce, čokoláda a vaječný bielok obsahujú histamín, ktorý zhoršuje priebeh alergickej reakcie.

Keď máte alergiu na trávy, obilniny a obilné produkty, müsli, cestoviny a múka môžu zhoršiť alergické prejavy. Podobne sú na tom z hľadiska možných komplikácií aj citrusové plody, melóny (tak vodový, ako aj žltý), čerešne, broskyne a slivky.

Ak ste alergické špeciálne na ambróziu a palinu siatu, o užívaní medu sa poraďte s alergiológom. Ťažkosti pri tejto alergii môžu vyvolať aj banány, koreňová zelenina a fenikel.

Keď vás dráždia pele brezy a jelše, môže sa stať, že budete zle reagovať na jablká, kivi, zeler, broskyne a mandle.

Najčastejšie alergény

Keby sme si zostavili rebríček najčastejších potravinových alergénov u dospelých, vyzeral by takto:

• ovocie – 35 % (jahody, citrusy)
• orechy – 23 % (vlašské orechy)
• koreniny – 18 % (rasca, bazalka)
• ryby a morské plody – 10 % (ustrice, krevety)
• obilniny, mlieko – 7 % (pšenica, kozie mlieko)

Alergia nie je väzenie. Dá sa liečiť a jej prejavy sa pri troche opatrnosti dajú zmierniť. Paradox je, že niektoré alergie vzniknú počas života, iné majú tendenciu zanikať so zmenou prostredia alebo v puberte. Keď máte pubertu za sebou, hoďte za hlavu aj alergiu a užite si krásny máj.

Vyberáme pre vás niečo PLUS