Prvá pomoc: Čo robiť pri žlčníkovom záchvate?
17. 4. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Shutterstock
Žlčník je veľkosťou a objemom maličký orgán, ale žlčníkové bolesti patria k tým najhorším. Postihnutý často nedokáže vstať z postele a narovnať sa.
Pri žlčníkovej kolike dochádza k zaklineniu žlčníkového kameňa v žlčovodoch. Záchvat sa dostavuje najčastejšie v noci, ale môže vzniknúť aj kedykoľvek počas dňa. Tento stav môže trvať nieľko hodín, ale aj tri dni. Bolesť sa objaví pod pravým rebrovým oblúkom alebo v nadbrušku, ale šíri sa po celom bruchu a vystreľuje do chrbta, hlavne do pravej lopatky, ale aj do pravého ramena.
Čo treba robiť?
• pri záchvate nič nejedzte, ľahnite si
• užite voľne dostupné analgetiká, väčšinou sú však nutné spazmolytiká, ktoré predpisuje lekár
• ak záchvat trvá deň a neprestáva, choďte na pohotovosť
• ak je bolesť intenzívna, spojená s vracaním, vysoku teplotou alebo zimnicou, zavolajte rýchlu zdravotnú pomoc (112)
• po záchvate si nechajte vyšetriť žlčník
Ako vzniká záchvat?
Často sa dostaví po konzumácii mastného prepáleného jedla a niektorých druhov zeleniny (napríklad cesnak, cibuľa). Tiež vzniká nielen diétnou chybou, ale aj fyzickou námahou. V tenkom čreve sa uvoľní látka nazývaná cholecystokinín. Jeho účinkom sa žlčník zmrští a vypudí žlčové kamienky, ktoré sa zaklinia v žlčových cestách. Bolesť spôsobuje sťahovanie svalov v stenách žlčovodov, ktoré sa takto snažia prekážku odstrániť. Pri zápale žlčníka sa okrem bolestí v podbrušku pridružia aj teplota a zimnica.
Ako predchádzať záchvatu
• strážte si hmotnosť, prípadnú diétu konzultujte s lekárom
• jedzte viackrát denne v menších dávkach
• pite veľa vody, riedi sa tak žlč
• dbajte na dostatok prísunu vitamínu C a tiež aj na malé množstvo tuku a cholesterolu
• raňajkujte, žlč nazbieraná počas noci vďaka raňajkám odtečie, nezostane v žlčníku a minimalizuje sa tak vznik kamienkov
• nejedzte mastné, korenené pokrmy a jedlá spôsobujúce nadúvanie
• pravidelne sa pohybujte
Žlč usmerní púpava
Keďže žlčník slúži na skladovanie a úpravu žlči, ktorá vzniká v pečeni, je nevyhnutné, aby ste posilňovali funkciu oboch orgánov. Vynikajúci je koreň púpavy, z ktorého môžete pripraviť čaj. Ten totiž podporuje tvorbu a plynulý tok žlče.
Ako na to: 1 lyžičku rozomletého koreňa namočte cez noc do 250 ml studenej vody, potom ho priveďte do varu, nechajte vrieť 1 minútu a sceďte. Jednu polovicu vypite po dúškoch pol hodiny pred a druhú pol hodiny po raňajkách.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!