Čo robiť, keď vás počas sviatkov prepadnú tráviace problémy a pálenie záhy? Toto vás zbaví bolesti
2. 4. 2015, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:28)

Zdroj: Shutterstock
Čas veľkonočného hodovania je tu. Slaná šunka, tučné mäso či vajíčkové dobroty dajú vášmu tráveniu poriadne zabrať. Čo vám najrýchlejšie pomôže?
Ak zjete nadmerné množstvo jedla, ktoré je bohaté na živočíšne tuky a cukry, dôjde k prekysleniu žalúdka. Prejaví sa to vo forme pálenia záhy, nadúvania, hnačky alebo zápchy.
Hnačky by ste mali čím skôr zastaviť, pretože ich dôsledkom môže byť dehydratácia. Vyskúšajte niektorý z voľne predajných liekov určených práve na odstránenie týchto problémov, z ovocia vám pomôžu banány, účinná je aj horká čokoláda a hlavne: nasaďte si diétu, nezabúdajte na dostatočný prísun tekutín.
Plynatosť vyriešite buď užitím živočíšneho uhlia, alebo s pomocou probiotík, ktoré brdzia rast baktérií vyrábajúcich plyny. Z byliniek vyskúšajte zázvor, fenikel, mätu piepornú alebo rascu.
Zápchu, ktorá trvá iba krátky čas, môžete odstrániť aj s pomocou preháňadla. Vhodné sú aj probiotiká, lebo zvyšujú množstvo hlienu v tráviacom trakte. Dôležité sú i pohyb, dostatok tekutín a predovšetkým veľa vlákniny, ktorú obsahujú hlavne ovocie a zelenina.
Čo vás zbaví bolestí...
• Banán neutralizuje žalúdočné kyseliny.
• Pohyb čriev aktivujú aj semená a ovsené vločky.
• Kŕče zmierňuje teplý uterák alebo fľaša s horúcou vodou priložená na žalúdok.
• Pri bolestiach si v mlieku rozmiešajte med, zregeneruje sa tak žalúdok.
• Upokojujúco pôsobia aj medovka, harmanček i bazalka.
• Zeler pôsobí antibakteriálne.
• Pri bolestiach stavte na sucháre, kurací vývar a chudé mäso.
• Žalúdok posilňuje i mätový čaj.
Čo robiť, ak vás páli záha?
Pálením záhy ľudia trpia často. Veľa ľudí má totiž oslabený zvierač medzi pažerákom a žalúdkom, čo je kruhovitý sval, ktorý ma na starosti rýchlosť priechodu potravy. Kyslý obsah žalúdka preto môže pretiecť späť do pažeráka. Niektorí ľudia produkujú z neznámych dôvodov viac žalúdočných kyselín než ostatní.
Čím to je spôsobené?
Najzásadnejším rizikovým faktorom pri pálení záhy je nadváha. Práve osoby, ktoré trpia obezitou, majú oslabený zvierač. K páleniu záhy však prispievajú aj rôzne potraviny ako suché víno, čerstvé ovocie, sladkosti, tučné jedlá, arašídy či káva. Rovnaký vplyv majú aj cigarety, stres a niektoré lieky, predovšetkým prípravky proti bolesti a antireumatiká.
Mali by sme ísť k lekárovi?
Pálenie záhy je neškodné, ak sa vyskytuje len príležitostne. Ak ním však trpíte častejšie a dokonca denne mali by ste sa nechať vyšetriť lekárom. Najmä staršie osoby by nemali s návštevou lekára otáľať. Ak máte menej ako päťdesiat rokov, skúste najprv pálenie záhy utlmiť prostredníctvom liekov bez lekárskeho predpisu.
Čo sa dá pri pálení záhy robiť?
Jedzte malé porcie, ľahšie jedlá zaťažujú žalúdok menej. Jedzte pomaly, každé sústo dôkladne rozžujte. Sledujte, po ktorých potravinách a nápojoch vás páli záha. Obmedzte ich pitie. Venujte sa nejakému relaxačnému športu – napríklad plávaniu alebo jóge. Pri ťažkostiach nepite alkohol a nefajčite. V noci spite na viacerých vankúšoch. Budete mať tak pažerák vyššie než žalúdok a kyseliny sa nebudú môcť dostať do pažeráka.
Viete, že...
● Rady starých mám hovoria, že na pálenie záhy pomáha trochu kypriaceho prášku do pečiva.
● Takisto sa odporúča aj nálev z kyslej kapusty alebo repy, obyčajný jogurt, horčica.
● Vhodné sú aj rôzne čaje – z repíka lekárskeho alebo cibuľový čaj.
Ako veľmi je pálenie záhy nebezpečné?
Žalúdočné kyseliny môžu napáchať veľké škody – 20 až 30 percent ľudí dostane vredy na sliznicu slinivky brušnej. Tá na rozduel od žalúdočnej sliznice nie je chránená proti agresívnym kyselinám.
V krajnom prípade môže vzniknúť aj rakovinový nádor, ktorý zvyčajne onemocnie asi desať percent osôb s oslabeným žalúdočným zvieračom. Ak obsah žalúdku stúpne cez pažerák, môže poškodiť jeho sliznicu či dýchacie cesty alebo spôsobiť škaredý zubný povlak.