Prvá záchrana po sviatkoch: Tri účinné jednodňové diéty
4. 1. 2010, 11:12 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:23)

Zdroj: Shutterstock
A je to tu. Dva až tri kilogramy navyše, hoci sme si hovorili, že tieto Vianoce to zvládneme. Vieme však, ako zhodiť za deň aspoň jeden prebytočný kilogram.
Tri jednodňové diéty, ktoré spaľujú tuky a osvedčili sa nielen hviezdam v Hollywoode. Aby bol ich účinok ešte väčší, vypite približne dva litre vody!
Deň ananásový a kurací
Hollywoodske hviezdy veria v silu ananásu pri odbúravaní tukov. Napokon, okrem vitamínov obsahuje toto ovocie aj prospešnú vlákninu. Kuracie mäso zase útočí na naše tuky bielkovinami a obsahom zinku.
Raňajky
100 g ananásu a jedno jablko nakrájame na malé kúsky, pridáme k nim lyžičku hrozienok a 4 lyžice pomarančového džúsu.
Obed: Karibská panvica s kukuricou
Asi 150 g kuracích pŕs povaríme v zeleninovom vývare (polovicu si necháme na večer). Potom ich nadrobno nakrájame, rovnako ako 150 g ananásu, jednu jarnú cibuľku a 100 g čerstvého feniklu. Pridáme 100 g mrazenej kukurice. Všetko na lyžičke oleja opečieme, pridáme kurací vývar, čili a muškátový kvet. Dusíme na panvici asi osem minút.
Večera: Ananásovo-kurací šalát
150 g ananásu, kuracie prsia varené od obeda, 1 jarná cibuľka, 1 mrkva, prípadne čakanka. Všetko nakrájame na malé kúsky a prelejeme dresingom z netučného jogurtu, do ktorého pridáme lyžicu horčice, lyžicu citrónovej šťavy, soľ a korenie. Podávame s krehkým chlebom.
Kalórie dňa
750 kcal, 10 g tuku, 109 g sacharidov, 52 g bielkovín
Deň jablkovo-steakový
Steaky sú bohaté na bielkoviny a na L-Carnitin (spaľovač tukov), jablko ich zase dopĺňa pektínom, ktorý je výborný na trávenie.
Raňajky
Jedno jablko pokrájame na malé kúsky. pridáme 20 g ovsených vločiek, 150 ml vody a škoricu a varíme asi 7 minút. Po vychladnutí pridáme 5 lyžíc cmaru.
Obed: Steak s jablkom
Dve jarné cibuľky a jablko pokrájame nadrobno, hovädzí steak (60 g) opečieme z oboch strán na lyžičke oleja. Osolíme, okoreníme a dáme do tepla. Cibuľku, jablko a karí korenie na panvici orestujeme a podlejeme zeleninovým vývarom. Povaríme asi 7 minút. Touto zmesou potom prelejeme steak.
Večera: Jablkovo-steakový šalát
Nastrúhame nahrubo jedno jablko. Stonkový zeler a jednu jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Pridáme k nim 100 g cmaru, lyžicu citrónovej šťavy, soľ, korenie a zamiešame. Na oleji orestujeme na prúžky nakrájaný hovädzí steak (60 g), osolíme, okoreníme a premiešame so šalátom.
Kalórie dňa
729 kcal, 19 g tuku, 96 g sacharidov, 38 g bielkovín
Deň sa zeleninovou polievkou
Zelenina náš tuk zničí! Petržlen obsahuje navyše veľa vitamínu C. Náš krvný obraz bude posilnený, látková výmena bude efektívnejšia.
Raňajky
50 g odtučneného tvarohu zmiešame so štvrť lyžičky škorice, natrieme ním celozrnný toast a obložíme kúskami banánu.
Obed: Zeleninová polievka
Uvaríme si hneď dve porcie, aby sme mali aj na večer. Polovicu malej pokrájanej cibule opečieme na lyžici oleja. Zalejeme 1,2 l zeleninového vývaru, privedieme do varu, pridáme nakrájanú malú mrkvu, 200 g karfiolových ružičiek, 100 g póru, 100 g zeleru, 1 zemiak, štipku muškátového orieška, lyžicu ligurčeka. Varíme 10 minút, potom pridáme 100 g mrazeného hrášku a ešte povaríme 3 minúty. Polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Večera
Zvyšnú polievku zohrejte a pridajte čerstvú petržlenovú vňať.
Kalórie dňa
566 kcal, 9 g tuku, 86 g sacharidov, 32 g bielkovín
Zdroj: blesk.cz