Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pšeno s jablkami vás udrží v zime vo výbornej kondícii

Pšeno s jablkami je jedlo vhodné počas chladných

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V chladnom počasí potrebujete množstvo vitamínov, minerálov, ktoré posilňujú obranyschopnosť organizmu. Vyskúšajte pokrm, ktorý vám dodá energiu.

Pšeno s jablkami je výživný pokrm, ktorý vám dostatočne zabezpečí príjem najpotrebnejších vitamínov a minerálov na posilnenie organizmu proti infekciám.

Potrebujete

asi 200 gramov pšena, 5 jabĺk, 5 decilitrov sójového mlieka, 3 lyžice oleja, soľ, strúhaný kokos, 2 lyžice medu

Recept ako na to:

Pšeno trikrát sparte a potom uvarte v mierne osolenom sójovom mlieku. Pridajte strúhané jablká, kokos, med, omastite olejom a všetko zamiešajte.

Ako uvariť pšeno?

Pšeno preberte od prípadných nečistôt, zalejte vriacou vodou, nechajte 2 - 3 minúty stáť a vodu zlejte. Postup opakujte ešte dvakrát, inak zostane horké. Potom takto sparené pšeno prepláchnite studenou vodou a varte na miernom ohni.

Prínos jednotlivých surovín pre zdravie

Pšeno

Vzniká odstránením semenných šupiek z prosa. Je dobre stráviteľné, výživné, je významným zdrojom vitamínov (B1, B2) a železa. Podáva sa ako príloha k mäsitým jedlám alebo ako samostatné jedlo s rôznymi omáčkami, syrom alebo dochutené makom, sezamom, jogurtom, ovocím a orieškami. Je vhodné pre málokrvných, povzbudivo pôsobí na nervovú sústavu. Neobsahuje lepok, môžu ho konzumovať i tí, ktorí držia bezlepkovú diétu.

Sójové mlieko

Je nápoj pripravovaný zo sójových bôbov, ktorý je vhodnou náhradou kravského mlieka. Neobsahuje cholesterol, je lepšie stráviteľné a obsahuje bielkoviny, minerálne látky a vitamíny A, B, D, E.

Jablká

Regenerujú, očisťujú a posilňujú organizmus. Majú protizápalové a krvotvorné účinky. Znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Podporujú odolnosť proti chorobám, pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk.

Kokos

Obsahuje mastné kyseliny, ktoré fungujú ako prírodné antibiotikum. Kokosová dužina je bohatá na horčík, vápnik a fosfor. Najviac zastúpenou živinou v kokose je tuk. Na rozdiel od iných tukov sa neusadzuje v tele, trávi sa pomalšie než sacharidy a dodáva organizmu energiu postupne. Kokos má priaznivý vplyv pri osteoporóze, bolestiach kostí a svalov po nadmernom zaťažení.

Med

Obsahuje dlhý zoznam dôležitých vitamínov a minerálov, napríklad vitamíny A, C, B1, B2, B6, B12, D, K, E, z minerálov vápnik, draslík, fosfor, horčík, sodík, kremík, železo. Nájdete v ňom aj látky ako materská kašička, aminokyseliny, peľ, éterické oleje. Z celkového pohľadu je med úžasný kokteil životne dôležitých a zdraviu prospešných látok.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS