Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zázračná púpava dokáže viac, ako ste si mysleli: Prekvapí vás, pri koľkých problémoch vám môže pomôcť

Žena

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Púpava je hotový zázrak pre naše zdravie. Nečakali by ste, pri akých závažných zdravotných problémoch dokáže pomôcť.

Obyčajný žltý kvietok, ktorý prehliadnete pre jeho obyčajnosť, pre niekoho je to len burina. Lenže to je omyl! Púpava je úplná zdravotná kúzelníčka! Kde všade dokáže pomôcť?

1. Chrúmte listy

Listy púpav s obľubou chrúmajú morčatá alebo králiky. Mali by sme si z nich zobrať príklad. Navyše obsahujú veľa vitamínu a minerálov. Len námatkovo - vitamín B6, draslík, vápnik, kyselinu listovú, železo, horčík. Len pár kúskov listov sa vám postará o denný prísun vitamínu K a A. Na čo ešte púpava pôsobí:

● čistí krv
● je močopudná
● pomáha pri trávení
● detoxikuje pečeň
● zabraňujú tvorbe žlčových kameňov
● znižuje cholesterol
● pomáha pri alergiách

2. Koreň proti rakovine

Púpava obsahuje tiež látku, ktorá sa nazýva cryptoxanthin, ktorá v tele zabraňuje bujneniu rakovinových buniek. Podľa vedcov je dokonca účinnejšia ako chemoterapia! Na to sa osvedčil najmä koreň púpavy. Podľa výskumu dokáže vyvolať rozpad buniek zhubného melanómu. Navyše samozrejme užívanie púpavy nemá žiadne vedľajšie účinky.

3. Vedeli to už naše babičky

Púpavový čaj, púpavový med, púpavový sirup, púpavový šalát, odvar z púpav a ďalšie pochutiny, ktoré naši predkovia bežne jedli, sú pre nás teraz výnimočné. Skúste ich zase zaradiť medzi svoju stravu a neoľutujete. Jedinou podmienkou je trhať púpavy najlepšie na lúke, rozhodne netrhajte tie pri ceste.

4. Púpavový čaj

● Koreň púpavy narežeme alebo nastrúhame nadrobno. Naberieme dve kávové lyžičky a prelejeme štvrť litrom horúcej vody. Necháme lúhovať zhruba 15 minút.

● Hrsť čerstvých mladých listov púpavy natrháme do hrnčeka, prelejeme horúcou vodou a lúhujeme 5 minút.

5. Púpavový med

Na zhruba pol litra medu potrebujeme: cca 400 kvetov púpav (zbierajte len hlavičky), 1 l vody, 1kg cukru, 2 citróny alebo pomaranče

Postup: kvety umyjeme vodou a vložíme do veľkého hrnca a zalejeme vodou. Jeden citrón alebo pomaranč umyjeme, nakrájame na kolieska a prihodíme do hrnca.

Od bodu varu necháme zmes variť 15 až 20 minút. Potom odstavíme a všetko necháme v hrnci 24 hodín.

Na druhý deň scedíme cez husté sitko, ktoré je ideálne prikryté ešte plátnom. Pomôžeme si rukami a všetko vytlačíme. Pridáme cukor a šťavu zo zvyšného pomaranča alebo citrónu. Dáme variť zhruba hodinu až hodinu a pol - do doby, než zmes začne mať typickú medovú konzistenciu. Nalejeme do pohárov.

Vyberáme pre vás niečo PLUS