Radi si pochutnávate na bravčovom či hovädzom mäse? Pozor, už 200 g denne vám ale spôsobí TOTO!
14. 4. 2019, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:26)

Zdroj: shutterstock
Zjete denne 200 gramov červeného mäsa? Keď zistíte, čo vám hrozí, rozmyslíte si, či ho ešte budete jedávať.
Zjesť denne dvesto gramov mäsa je pre priemerného Európana pomerne jednoduché. Predstavuje to len jeden menší steak alebo tri párky či šesť plátkov slaniny.

Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte super trik na lámavé nechty.
Toto množstvo, ak je konzumované denne, zvýši riziko predčasného úmrtia na akékoľvek príčiny o dvadsaťtri percent v nasledujúcich dvadsiatich rokoch. V porovnaní s jedincom, ktorý červené mäso nekonzumuje vôbec. Tvrdia to vedci z Fínska.
Zdroj: Shutterstock
Paleo je nové riešenie, ako sa zbaviť
Tí sledovali po dobu dvadsiatich rokov 2 600 osôb. U časti z nich bolo hlavným zdrojom príjmu bielkovín červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie). Z analýzy úmrtnosti vzorky osôb vyšlo najavo, že jedinci, ktorí v priemere zjedli 200 gramov červeného mäsa denne, umreli predčasne na akékoľvek príčiny o dvadsaťtri percent častejšie ako tí, ktorí nejedli červené mäso vôbec.
Zdroj: Shutterstock
Ako správne nakupovať mäso?
Konzumácia červeného mäsa zvlášť v podobne údenín a mäsových výrobkov súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny a ochorení obehovej sústavy.
Zdroj: shutterstock.com
Žlčnikári a tí druhí
"Dvesto gramov červeného mäsa denne je ale takmer trikrát viac, než koľko odporúčajú všetky zdravotnícke organizácie na celom svete," tvrdí doktorka Heli Virtanenová z Východofinskej univerzity.
Zdroj: Shutterstock
Ilustračná fotografia
Väčšina lekárskych autorít v Európe a USA a tiež Svetová zdravotnícka organizácia odporúčajú konzumáciu červeného mäsa len v množstve do 350 gramov mäsa týždenne (70 gramov denne v priemere).
Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte super trik na šťavnaté kuracie prsia.