Pečené zemiaky s klíčkami

4 porcie

● 1,5 kg približne rovnako veľkých zemiakov ● bravčová masť na vymastenie ● 3 PL slnečnicových semienok ● 300 g reďkoviek ● 100 g miešaných klíčkov  (šošovica, cvikla, sója, žerucha) ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 100 g slaného balkánskeho syra ● 500 g bieleho jogurtu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 12 plátkov údenej šunky

Zemiaky dôkladne umyjeme a v celku dáme na 15 minút variť do vriacej vody. Potom scedíme, dáme na plech vytretý masťou a v rúre pri 200 °C pečieme 20 minút. Medzitým opečieme na suchej panvici slnečnicové semienka, klíčky dobre umyjeme. Reďkovku umyjeme a nakrájame na kúsky. Polovicu jogurtu zmiešame s rozdrobeným syrom, opečenou slnečnicou, jemne osolíme a okoreníme. Pridáme aj nakrájanú reďkovku a časť klíčkov. Upečené zemiaky vyberieme z rúry, rozdelíme na taniere, v strede prelomíme, naložíme jogurtovú zmes, doplníme šunkou. Podávame so zvyšným jogurtom, posypané klíčkami.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 20 minút

Pečené zemiaky s klíčkami
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Špenátové knedličky s tvarohom

4 porcie

● 500 g čerstvého špenátu ● 250 g jemného tvarohu ● 100 g parmezánu ● 2 vajcia ● 160 g špaldovej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● pažítka

Špenát umyjeme, povaríme, zlejeme vodu a nakrájame najemno. Nastrúhaný syr zmiešame s tvarohom, vajcami, múkou, pažítkou a so špenátom. Osolíme a okoreníme. Lyžicou vykrajujeme z cesta knedličky, ktoré varíme na miernom ohni v horúcej vode v hrnci, kde sme varili špenát. Keď vyplávajú na povrch, necháme ešte 3 minúty povariť a sitkom vyberieme. Pokvapkáme roztopeným maslom alebo ešte krátko opražíme na rozpálenom oleji. Posypeme pažítkou.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút

Špenátové knedličky s tvarohom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Krokety s medvedím cesnakom

4 porcie

● 4 vajcia uvarené  natvrdo ● 5 PL medvedieho  cesnaku nasekaného najemno ● 1 až 2 PL strúhanky ● 1 surové vajce

Bešamel: ● 20 g masla ● 20 g polohrubej  múky  ● 150 ml mlieka ● soľ  ● čierne korenie

Dip: ● jogurt  ● soľ  ● medvedí cesnak

Na panvici roztopíme maslo, pridáme polohrubú múku a miešame, kým nevznikne hladká svetlá zápražka. Za stáleho miešania postupne prilievame studené mlieko a povaríme 20 minút. Hotovú omáčku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. K vajíčkam nasekaným nadrobno pridáme hustý hladký bešamel, medvedí cesnak, strúhanku a surové vajíčko. Z chladnej hmoty rukami tvarujeme krokety. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 25 minút na 180 °C. Podávame s jogurtovým dipom, ktorý sme pripravili zmiešaním medvedieho cesnaku nasekaného najemno, jogurtu a soli podľa chuti.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút

Krokety s medvedím cesnakom
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK