Reklama

Recepty na rýchle jedlá plné vitamínov: Vezmite medvedí cesnak či špenát a vyčarte z nich TOTO!

Krokety s medvedím cesnakom

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Po dlhej zime si naše telo priam pýta extra dávku živín a vitamínov. Na čerstvú zeleninu zo záhradky si ešte počkáme, ale zatiaľ môžeme mať úžitok z voňavých a zdravých byliniek.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    JAHODOVÝ KOLÁČ s LIMETOVÝM KRÉMO: Chuť leta na jazyku
    Zdroj: NČpŽ

    Pečené zemiaky s klíčkami

    4 porcie

    ● 1,5 kg približne rovnako veľkých zemiakov ● bravčová masť na vymastenie ● 3 PL slnečnicových semienok ● 300 g reďkoviek ● 100 g miešaných klíčkov  (šošovica, cvikla, sója, žerucha) ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 100 g slaného balkánskeho syra ● 500 g bieleho jogurtu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 12 plátkov údenej šunky

    Zemiaky dôkladne umyjeme a v celku dáme na 15 minút variť do vriacej vody. Potom scedíme, dáme na plech vytretý masťou a v rúre pri 200 °C pečieme 20 minút. Medzitým opečieme na suchej panvici slnečnicové semienka, klíčky dobre umyjeme. Reďkovku umyjeme a nakrájame na kúsky. Polovicu jogurtu zmiešame s rozdrobeným syrom, opečenou slnečnicou, jemne osolíme a okoreníme. Pridáme aj nakrájanú reďkovku a časť klíčkov. Upečené zemiaky vyberieme z rúry, rozdelíme na taniere, v strede prelomíme, naložíme jogurtovú zmes, doplníme šunkou. Podávame so zvyšným jogurtom, posypané klíčkami.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Pečené zemiaky s klíčkami

    Špenátové knedličky s tvarohom

    4 porcie

    ● 500 g čerstvého špenátu ● 250 g jemného tvarohu ● 100 g parmezánu ● 2 vajcia ● 160 g špaldovej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● pažítka

    Špenát umyjeme, povaríme, zlejeme vodu a nakrájame najemno. Nastrúhaný syr zmiešame s tvarohom, vajcami, múkou, pažítkou a so špenátom. Osolíme a okoreníme. Lyžicou vykrajujeme z cesta knedličky, ktoré varíme na miernom ohni v horúcej vode v hrnci, kde sme varili špenát. Keď vyplávajú na povrch, necháme ešte 3 minúty povariť a sitkom vyberieme. Pokvapkáme roztopeným maslom alebo ešte krátko opražíme na rozpálenom oleji. Posypeme pažítkou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Špenátové knedličky s tvarohom

    Krokety s medvedím cesnakom

    4 porcie

    ● 4 vajcia uvarené  natvrdo ● 5 PL medvedieho  cesnaku nasekaného najemno ● 1 až 2 PL strúhanky ● 1 surové vajce

    Bešamel: ● 20 g masla ● 20 g polohrubej  múky  ● 150 ml mlieka ● soľ  ● čierne korenie

    Dip: ● jogurt  ● soľ  ● medvedí cesnak

    Na panvici roztopíme maslo, pridáme polohrubú múku a miešame, kým nevznikne hladká svetlá zápražka. Za stáleho miešania postupne prilievame studené mlieko a povaríme 20 minút. Hotovú omáčku osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. K vajíčkam nasekaným nadrobno pridáme hustý hladký bešamel, medvedí cesnak, strúhanku a surové vajíčko. Z chladnej hmoty rukami tvarujeme krokety. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 25 minút na 180 °C. Podávame s jogurtovým dipom, ktorý sme pripravili zmiešaním medvedieho cesnaku nasekaného najemno, jogurtu a soli podľa chuti.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 20 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Krokety s medvedím cesnakom

     

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.