Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Reďkovka pomáha v prevencii proti rakovine

Najlepšie je konzumovať ju surovú, vtedy je

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Reďkovka je prvá jarná vitamínová lastovička. Hodí sa do nátierok aj šalátov. Okrem výraznej chuti vyniká i schopnosťou pomáhať v prevencii proti rakovine.

Pod nezameniteľnú, mierne štipľavú chuť reďkovky sa podpisujú horčičné silice obsiahnuté v buľvách, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Čím je zelenina staršia, tým je chuť ostrejšia. Zmierniť ju môžete tak, že reďkovku rozkrojíte na menšie kúsky, posolíte ich a necháte chvíľu odležať.

Liečivé účinky

→ Používa sa pri liečení ochorení žlčníka, žalúdka i priedušiek.

→ Čistí obličky a močové cesty.

→ Ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, uľahčuje vykašliavanie.

→ Odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy.

→ Je zdrojom nutričných látok potrebných na krvotvorbu a rast buniek.

→ Aktivizuje mozog a upokojuje nervy.

→ Najlepšie je konzumovať ju surovú, vtedy je najsilnejšou zbraňou proti baktériám a plesniam nachádzajúcim sa už v ústnej dutine, na jazyku a sliznici podnebia.

→ Pálivá chuť potvrdzuje silu antibakteriálneho a antimykotického účinku reďkovky.

→ Šťava z čiernej reďkovky sa pije pri problémoch s močovými cestami a pri suchom kašli. Sirup z čerstvej reďkovky čiernej na noc zasypte cukrom alebo medom a pacientovi podávajte 4 – 6 lyžičiek denne.

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Okrem draslíka, fosforu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a zinku obsahuje i výrazné množstvo vitamínu C, mladá zelenina dokonca až dvakrát viac ako citrón, a skupinu vitamínov B. V reďkovke sú obsiahnuté i éterické oleje, ktoré urýchľujú tráviaci proces, pretože podporujú tvorbu žlče a zvyšujú tak chuť do jedla. Priberania sa však nemusíte obávať. Práve naopak, táto zelenina sa vrelo odporúča práve pri redukčnej diéte, je nízkokalorická. Vďaka spomínanej síre a minerálnym látkam je účinná i v boji proti lupinám a pomôže i v prípade rýchlo sa mastiacich vlasov.

Reďkovková nátierka

• 100 g červenej reďkovky
• 1 mladá cibuľka
• 1 PL masla
• biely jogurt
• soľ, vegeta
• petržlenová vňať na ozdobenie

Najemno nastrúhanú reďkovku zmiešajte s maslom, jogurtom a na kocky nakrájanou cibuľkou. Podľa chuti pridajte soľ a vegetu. Podávajte s celozrnným chlebom.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS