Chudé mäso, ktoré si doprajeme v rozumnom množstve, nám dodáva dôležité výživné látky. Sú v ňom esenciálne aminokyseliny, vitamíny skupiny B, železo aj zinok.

Takto si pochutíte aj zhodíte:

Každý deň si doprajte raňajky, rezeň podľa niektorého z našich receptov, 1 snack a večeru. Nezabúdajte piť veľa vody, aspoň 1,5 litra denne, najlepšie nesýtenej minerálky a občas aj bylinkový čaj.


Raňajky na výber (200 kcal)

❋ 50 g celozrnného chleba so 100 g syra cottage alebo nízkotučného tvarohu posypaný čerstvými alebo sušenými bylinkami, k tomu 1 hruška alebo 1 jablko

❋ 35 g celozrnných vločiek, 1 nízkotučný jogurt alebo 200 ml nízkotučného mlieka a 150 g čerstvého ovocia

Snacky na výber (100 kcal)

❋ 200 ml kefíru a 50 g čerstvého ovocia

❋ 1 malý zrelý banán

Desiatujte jeden malý zrelý banán.
Zdroj: Shutterstock

❋ 50 g nízkotučného tvarohu a 1/2 uhorky


Obed

Poľovnícky rezeň

120 g chudého bravčového rezňa opečieme na 2 ČL oleja z oboch strán, potom osolíme, okoreníme a necháme v teple. Do panvice dáme 100 g nakrájaných šampiňónov, opečieme, osolíme, podlejeme 5 PL mäsového vývaru a 1 PL smotany na varenie. Cestoviny podávame poliate omáčkou spolu s rezňom a k tomu 100 g nakrájanej uhorky a 50 g listového šalátu pokvapkaného citrónom.

Poľovnícky rezeň
Zdroj: Shutterstock

Teľacia saltimbocca

120 g chudého teľacieho rezňa dobre vyklepeme a prekrojíme na polovice. Na každú dáme pol plátka talianskej šunky prosciutto, preložíme a prepichneme špáradlom. Opečieme na 2 ČL oleja z oboch strán dozlatista, osolíme a okoreníme. Vyberieme z panvice a do výpeku dáme 5 PL zeleninového vývaru. Rezeň podávame poliaty výpekom s 50 g celozrnnej ryže, 50 g šalátu poľníček a 50 g uhorky.

Teľacia saltimbocca
Zdroj: Shutterstock

Kurací rezeň Amalfi

120 g chudého kuracieho rezňa naklepeme natenko, pokvapkáme citrónovou šťavou a opečieme z oboch strán na 2 ČL oleja. Potom osolíme, okoreníme a dáme do tepla. Do výpeku pridáme 2 PL citrónovej šťavy, 3 PL zeleninového vývaru a krátko prehrejeme. Rezeň podávame s 200 g varenej zeleniny (mrkva s hráškom) poliaty výpekom.

Kurací rezeň Amalfi
Zdroj: Shutterstock

Večera na výber (asi 300 kcal)

❋ 200 g syra cottage, 100 g uvarenej cvikly, 10 reďkoviek alebo 1/2 uhorky a 1/2 krajčeka celozrnného chleba

Na večer si doprajte syr cottage s celozrnným
Zdroj: Shutterstock

❋ 2 paradajky naplnené zmesou 100 g nakrájaného kuracieho mäsa s 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL bieleho jogurtu a 1 kúsok knäckebrotu

❋ 50 g opečeného celozrnného chleba so 60 g nízkotučného tvrdého syra


Extra tipy na prípravu

❋ Na klasický viedenský rezeň sa používa teľacie mäso, tak ak máte možnosť, doprajte si ho tiež (ale určite bez trojobalu a vyprážania).

❋ Každý rezeň by mal mať hrúbku 5 až 7 mm, nie viac. Cez potravinársku fóliu ho dobre natenko vyklepte, vďaka tomu sa rýchlejšie prepečie.

❋ Používajte čo najmenšiu panvicu na opekanie. Bude treba oveľa menej tuku a ten sa ani toľko neprehreje a neprepáli ako pri veľkej panvici, na ktorej sa opeká jeden rezeň.

❋ Nezabudnite si ku každému rezňu dať aj zeleninový šalát, ten dodá vlákninu a vitamíny.

❋ Doprajte si čo najviac pohybu na čerstvom vzduchu, choďte do práce častejšie pešo alebo večer na prechádzku.


Nezabudnite sa občas odmeniť!

Máte neodolateľnú chuť na klasický vyprážaný rezeň? Ak si ho doprajete trebárs len raz za mesiac, pripravíte si ho čerstvý doma a namiesto prílohy budete k nemu chrumkať dobrý zeleninový šalát, tak to predsa musí prospieť aj vášmu telu a duši! My si ho občas tiež rady doprajeme, mňam!