Aj vy veríte tomu, že z chleba na večeru priberiete? Je to mýtus! Dodržte pár pravidiel a kilá sa roztopia
22. 6. 2017, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: Shutterstock
Aj vy veríte tomu, že z večerného chlebíka priberiete? Nie je to vôbec pravda, stačí len dodržiavať zopár pravidiel a ešte aj schudnete.
Táto diéta je ideálna pre ženy, ktoré nemajú čas ani chuť na komplikované pravidlá a obmedzenia. Pri tomto spôsobe stravovania vôbec nemusíte vynechať zvyčajný krajček chleba. Trik je v tom, že ho treba skombinovať s oblohou bohatou na bielkoviny a vitálne látky. Aby ste schudli, je potrebné, aby ste do svojho jedálneho lístka zahrnuli 3 hlavné jedlá. Raňajkujte podľa možností tak, aby ste až do obeda vydržali bez rôznych snackov. Telo potrebuje medzi jedlami čas aspoň 4 hodiny, aby spracovalo prijatú potravu a spaľovalo tuky. Na obed si doprajte množstvo zeleniny a málo tukov, aby ste sa dostatočne nasýtili. Večer si potom môžete dopriať krajec chleba podľa vašej chuti. Uprednostňujte však celozrnné varianty. Ešte lepšie spravíte, keď zvolíte tzv. večerný chlieb (bielkovinový).
Raňajky:
Pravidlom je dopriať si menej tukov a cukru a viac výživných látok. Džem, čokoládové nátierky či maslo používajte len veľmi opatrne. Radšej stavte na čerstvý syr, tvaroh a hydinové šunky. Vločky si namiešajte samy bez cukru a určite nezabudnite na porciu ovocia.
Obed:
Na obed si vystačíte s jednoduchým pravidlom, a to jesť zdravo. Aspoň polovicu taniera by mala tvoriť zelenina. Teplé jedlá nasýtia viac ako studené. Čo tak napríklad zeleninový nákyp, mäsko s tekvicovým pyré alebo ryža s dusenou zeleninou?
Večera:
Chlebík s rozbifom a vajcovým tatarákom
50 g uhorky a 1 natvrdo uvarené vajce nakrájame na malé kocky. Zmiešame s 1 PL kyslej smotany. Dochutíme žeruchou, soľou a mletým čiernym korením. 1 veľký krajec chleba potrieme čerst- vým syrom a obložíme 75 g rozbífu nakrájaného na tenké plátky. Posypeme vajíčkovým šalátom.
340 kcal, T: 14 g
Zdroj: Shutterstock
Chlebík s rozbifom a vajíčkovým tatarákom.
Chlebík s avokádom a paradajkou
Dužinu z polovice avokáda nakrájame na malé kocky a zmiešame s 1 PL kyslej smotany, 1 ČL nasekanej petržlenovej vňate, so soľou a s korením čili. 1 menšiu paradajku nakrájame na tenké plátky. 1 veľký krajec chleba potrieme avokádovou zmesou, obložíme paradajkami, osolíme a okoreníme.
270 kcal, T: 13 g
Zdroj: Shutterstock
Chlebík s avokádom a paradajkou
S údeným pstruhom a cviklou
1/2 uvarenej cvikly nakrájame na menšie kocky a zmiešame s chrenovým čerstvým syrom a 1 až 2 PL žeruchy. 1 plátok chleba alebo 2 plátky opečenej hrianky potrieme krémom. Obložíme 75 g údeného pstruha.
390 kcal, T: 16 g
Zdroj: Shutterstock
S údeným pstruhom a cviklou.
Chlebík s mozzarellou a so zeleninou
1 väčší krajec chleba rozpolíme. Spodnú časť obložíme listami šalátu. 75 g antipasti zeleniny z pohára (pečená paprika, nakladaný baklažán a pod.) nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s tymianom a korením čili. Nanesieme na šalát a obložíme 50 g mozzarelly nakrájanej na plátky. Prekryjeme druhou polovicou krajca chleba.
400 kcal, T: 19 g
Zdroj: Shutterstock
Chlebík s mozzarellou a zeleninou.
Ako si chlebík obložiť?
Chudá saláma – šunka z morčacích pŕs, dusená šunka, druhy s nízkym obsahom tukov a vyšším obsahom bielkovín.
Ryba – údená ryba je aromatická, plná bielkovín a obsahuje aktívne mastné kyseliny, ktoré podporujú látkovú premenu.
Vajce – 1 natvrdo uvarené vajce na chlebe vás zasýti a poskytne vášmu telu zdravé spaľovače tukov.
Nízkokalorické syry – bylinkový tvaroh, ľahký čerstvý syr, nízkotučný plátkový syr, olomoucké tvarôžky sú chutné a dobré pre vašu figúru.
Zelenina – spestrite si život. S avokádom, paradajkou, uhorkou, paprikou, výhonkami alebo so šalátom zvýšite výživnú hodnotu jedla.
Upečte si doma
Bielkovinový chlieb z orechov a semienok obsahuje viac bielkovín a len málo sacharidov než ten tradičný. Sprostredkuje vášmu telu síce viac tukov, ale ide predovšetkým o cenné tuky, ktoré chudnutie práve podporujú.
1 bochník
100 g šrotovaných ľanových semiačok zmiešame so 100 g mletých mandlí, s 50 g pšeničných otrúb, 2 PL špaldovej celozrnnej múky, 1 vrecúškom prášku do pečiva a 1 ČL soli. Spolu s 300 g tvarohu a 6 bielkami vypracujeme na hladké cesto. Rúru predhrejeme na 170 °C. Formu na biskupský chlebík vytrieme vodou, dno prekryjeme papierom na pečenie a nalejeme cesto. Posypeme sezamom alebo tekvicovými semiačkami. Pečieme 50 minút. Vyberieme a necháme 15 minút odležať. Až potom vyklopíme.
1 krajec: 105 kcal, S: 3 g, T: 7 g, B: 7 g
Zdroj: Shutterstock
Upiecť večerný chlebík zvládnete aj sama doma.