Reklama

Rýchla a účinná redukčná kúra s citrusmi

Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Sú svieže, majú fantastickú chuť, veľa vitamínov a málo kalórií. A okrem toho obsahujú látky, vďaka ktorým sa vyrovnáte s jarnou únavou. Potrebujete viac dôvodov, prečo ochutnať citrusovú diétu?

Prečo citrusy

Vitamín C, ktorý je v nich obsiahnutý, urýchľuje vylučovanie hormónov, ktoré aktivizujú spaľovanie tukov. Zmierňuje tiež tráviace ťažkosti, stimuluje cirkuláciu krvi v ľudskom tele a zlepšuje trávenie. Okrem toho prečisťuje organizmus od toxínov a odpadových látok, čo sa prejaví nielen na rýchlejšom spaľovaní tukov, ale tiež na pleti, ktorá bude jemnejšia a sviežejšia. Neostávajte len pri citróne alebo pomaranči. Siahnuť môžete aj po limete, mandarínkach alebo grepoch. Grep za svoju charakteristickú chuť vďačí látke s názvom naringin, ktorá pomáha prečisťovať organizmus, predovšetkým črevá. Pomáha teda tráviť látky, ktoré by sa vo vašom tele inak udržali oveľa dlhšie.

Pitný režim

Pri akejkoľvek diéte je nutné veľa piť. Ideálna je čistá voda, do ktorej stačí pridať lyžicu citrónovej šťavy, prirodzene, bez cukru. Osviežujúcim nápojom sú čerstvo vytlačené šťavy z citrusov, tie však vždy rieďte čistou vodou až do pomeru 1 : 1. Váš žalúdok ich ľahšie prijme a rýchlejšie strávi.

Pohyb

Žiadna diéta nie je plne účinná, ak zmenu stravovania nespojíte aj so zvýšenou pohybovou aktivitou. Je úplne jedno, či zvolíte aerobik, pilates, nejaký šport alebo rýchlu chôdzu. Podstatné je to, aby ste nezostali sedieť a vydali zo seba viac energie, ako jej prijmete.

Ako na to

Vzdať sa treba kofeínu i alkoholu, sladkostí, údenín. Nie navždy, ale počas troch dní kúry by ste sa týmto potravinám mali vyhýbať. Z jedálneho lístka by ste mali striktne vylúčiť potraviny, ktoré budú brzdiť diétny proces. Sú to všetky polotovary, pečivo z bielej múky a rafinovaný cukor. 3-dňový diétny jedálny lístok je zostavený tak, aby nebol jednotvárny, ale účinný na zredukovanie hmotnosti. Citrusy tvoria základ desiat a olovrantov, pretože konzumácia citrusov vo veľkom množstve aj s bielymi šupkami, ktoré sú medzi dužinou a kôrou, môže spôsobiť až nepriechodnosť čriev a prekyslenie organizmu. Pri väčšom použití grepovej alebo citrónovej šťavy by mohlo dôjsť k bolestiam v oblasti žalúdka. S prihliadnutím na tieto faktory sme vytvorili vyváženú diétnu kúru, pri ktorej platí pravidlo „všetko s mierou“.

1. deň

Raňajky/ 1 kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s 10 ml nízkotučného mlieka, 2 lyžicami obilných lupienkov a 1 lyžičkou medu.
Desiata/ 20 ml stopercentnej pomarančovej šťavy zmiešame so šťavou z 1 citróna a 10 ml minerálnej vody.
Obed/ 30 g ryže uvaríme v 20 ml zeleninového vývaru. 80 g bravčového karé rozrežeme na malé kúsky. Prelisujeme 50 g cesnaku. 1/2 lyžice rastlinného oleja rozhorúčime na panvici a zo všetkých strán opečieme bravčové mäso. Potrieme prelisovaným strúčikom cesnaku, osolíme, okoreníme a ešte raz krátko opečieme. Pridáme ryžu a premiešame. Mäsové rizoto podávame s postrúhaným syrom.
Olovrant/ 100 g ošúpaného grepu.
Večera/ Asi 6 listov šalátu potrháme na menšie kúsky a naservírujeme na tanier. Na šalát poukladáme tuniaka z konzervy. Z 1 lyžičky vínneho octu, 3 lyžíc pomarančovej šťavy a 2 lyžíc 10 % smotany pripravíme dresing, ktorý dochutíme soľou a korením. Polejeme ním naservírovaného tuniaka a podávame s celozrnným pečivom.

2. deň

Raňajky/ Celozrnný chlieb potrieme nátierkovým maslom, položíme naň jeden šalátový list a 30 g ementálu.
Desiata/ Rozmixujeme menší ošúpaný banán, asi 20 ml stopercentnej pomarančovej šťavy, 10 ml minerálnej vody a šťavu z 1 citróna.
Obed/ Strúčik cesnaku, 1 menší kaleráb a 200 g zemiakov nakrájame na kocky. Do hrnca dáme trochu rastlinného oleja a orestujeme cesnak. Zalejeme 1/2 litrom zeleninového vývaru, pridáme kaleráb a zemiaky. Hrniec prikryjeme a všetko necháme 8 minút povariť. 50 g ľubovoľných klíčkov obaríme vodou zo zeleninového vývaru. Uvarenú zeleninu dochutíme sójovou omáčkou a citrónovou šťavou. Krajec celozrnného chleba nakrájame na kocky a opražíme na panvici. Posypeme 20 g postrúhaného ementálu, zakryjeme a necháme syr roztopiť. Zeleninu zmiešame s klíčkami a podávame s opraženým chlebom.
Olovrant/ 100 g ošúpaných pomarančov.
Večera/ V slanej vode uvaríme 200 g zelených fazuliek. Zlejeme vodu, studené opláchneme a necháme vysušiť. Uvaríme 35 g ryže. Nakrájame 2 paradajky a zmiešame ich s fazuľkami a ryžou.

3. deň

Raňajky/ Jedno vajíčko zmiešame s 1 lyžičkou ľubovoľných byliniek, mletou paprikou, soľou a korením. Omeletu opražíme na panvici s trochou oleja a podávame s krajcom celozrnného chleba.
Desiata/ 20 ml hroznovej šťavy zmiešame s 10 ml pomarančovej šťavy, s 10 ml minerálnej vody a šťavou z 1 citróna.
Obed/ 30 g cestovín uvaríme v slanej vode. 100 g rybieho filé povaríme asi 10 minút v 20 ml zeleninového vývaru. Uvaríme 50 g ľubovoľných klíčkov. Filé rozkúskujeme a zmiešame s cestovinami a klíčkami. Všetko zalejeme sójovou omáčkou, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Olovrant/ 100 g kivi
Večera/ 100 g ovčieho syra alebo syra feta nakrájame na kocky. Zmiešame s nakrájanou 1 paprikou a 1 paradajkou. Všetko zalejeme olivovým olejom, dochutíme soľou a korením. Podávame s celozrnným chlebom.