Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Rýchla víkendová diéta: V pondelok ľahšie do práce!

Skúste vhodné potraviny, nápoje a overené triky.

Zdroj: archív

Reklama

Počas víkendovej diéty hladovanie nehrozí. Výsledný efekt vás prekvapí novým prívalom energie, ktorý sa v týchto jesenných dňoch určite zíde každému!

Prečo sa necítiť s viežo aj v týchto jesenných dňoch? Ste stále unavené a potrebovali by ste sa zbaviť pár kilogramov? Potom je naša víkendová očistná diéta práve to, čo hľadáte. Odľahčí váš organizmus od škodlivín a dodá vám novú energiu. Skvelé výsledky sa na vašej línii prejavia už v nedeľu. Vďaka tomu sa budete cítiť lepšie aj po psychickej stránke. A to všetko bez hladovania.
Krátkodobé diéty sú ideálne pre všetky ženy, ktoré nemajú čas držať ich počas pracovného týždňa. Prezradíme vám tajomstvo víkendového chudnutia, ktoré sa ukrýva v 4 základných pravidlách.

Takto to funguje

• Veľmi dôležité je vypiť hneď ráno pohár vlažnej vody s 1 PL citrónovej šťavy, aby sa náš organizmus po nočnom trávení dočistil.
• Medzi hlavnými jedlami dodržiavame štvorhodinové prestávky, počas ktorých si môžete dopriať dve menšie občerstvenia, jednu desiatu a jeden olovrant. Tým si telo udržuje svoju stálu hladinu cukru v krvi, spaľuje tuky a čo je najdôležitejšie, neútočí na vás pocit hladu.
• Snažte sa dodržiavať pitný režim, aspoň 2 až 3 litre tekutín denne, aby ste pomáhali telu čistiť sa a odplavovať škodliviny. Dovolené je piť veľa minerálnej vody, bylinkové čaje a ovocné šťavy, najlepšie však prírodné alebo riedené. Čím viac budete piť, tým menší hlad budete mať. Kávu radšej nahraďte zeleným čajom.
• Hýbte sa! Odporúčame vytiahnuť rodinu, priateľa a deti na prechádzku či celodennú túru po našich krásnych horách, ktoré sú najkrajšie práve v tomto ročnom období. Pritom načerpáte veľa pozitívnej energie. A ak cvičíte pravidelne, skúste ťažšie varianty cvičenia, napríklad namiesto jogy power jogu, namiesto pilatesu aerobik alebo vodnú zumbu. Verte, že už za jeden víkend môžete vidieť na vašej postave prvé výsledky.

Tipy na raňajky

Ovocné müsli
Do misky vložíme 1 sušenú slivku, ktorú necháme cez noc zmäknúť. Potom zmiešame 20 g ovsených vločiek s 50 ml kefírového mlieka, pridáme 100 g nízkotučného jogurtu a 100 g miešaného sušeného ovocia nakrájaného na kúsky a podávame.

Chlieb s vajcom namäkko
Celozrnný chlieb natrieme 40 g nízkotučného bylinkového syra, obložíme plátkami šalátovej uhorky a k tomu si dáme 1 vajce namäkko. Podávame s 1 menšou čerstvou hruškou.

1. deň: piatok

Večera - Slepačia polievka so zeleninou
Na prípravu potrebujeme 100 g zemiakov, 100 g mrkvy, 100 g kalerábu, 100 g póru a 100 g kuracích pŕs. Očistenú zeleninu a umyté kuracie prsia nakrájame na kocky. V hrnci na zohriatom oleji opečieme kuracie mäso a polovicu nakrájanej cibule. Zalejeme 400 ml zeleninového vývaru, privedieme do varu a postupne pridáme nakrájanú zeleninu. Najskôr zemiaky a mrkvu, potom kaleráb, pór, 1 ČL nasekaného zázvoru, kúsok kôry z chemicky neošetreného citróna, 1/2 ČL ligurčeka lekárského a štipku mletého muškátového orieška. Varíme asi 15 minút. Vmiešame 2 PL umytej, nasekanej, petržlenovej vňate, 1 ČL citrónovej šťavy a podávame.

2. deň: sobota

Obed - Paradajkovo feniklové rizoto
Potrebujeme 1 konzervu ošúpaných a nadrobno nakrájaných paradajok, 1 na kocky nakrájaný čestvý fenikel. Na 1 ČL olivového oleja opečieme 1/4 nasekanej cibule, pridáme 40 g dlhozrnnej ryže, 1 nasekaný strúčik cesnaku, zalejeme 250 ml zeleninového vývaru, dochutíme 1/4 ČL tymianu, 1 bobkovým listom a štipkou mletého muškátového orieška. Necháme povariť asi 35 minút. Nakrájaný fenikel opečieme na 1/2 ČL oleja a zmiešame spolu s paradajkami a ryžou. Varíme ešte asi 10 minút. Posypeme 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 ČL nastrúhaného parmezánu a podávame

Večera - Šalát s hruškou a morčacou šunkou
Šalát pripravíme z 1 čakanky, 1 menšej hrušky, 1 jarnej cibuľky a 60 g morčacej šunky. Všetko nakrájame na menšie kúsky. Pridáme jednu nahrubo nastrúhanú mrkvu, zalejeme dresingom, ktorý vyrobíme zo 70 g nízkotučného jogurtu, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 ČL horčice a do chutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko spolu premiešame, ozdobíme 2 PL umytej, nakrájanej žeruchy a podávame s celozrnnou bagetou.

3. deň: nedeľa

Obed - Cestoviny s brokolicou a horčicovou omáčkou
V hrnci uvaríme 250 g na malé ružičky nakrájanej brokolice (asi 6 minút). V druhom hrnci podľa návodu na obale uvaríme 50 g celozrnných cestovín. V miske zmiešame 3 PL kyslej smotany, 2 ČL horčice a 2 PL horúcej vody, v ktorej sa varili cestoviny. Cestoviny precedíme, necháme odkvapkať a zmiešame s brokolicou. Zalejeme horčicovou smotanou a podávame.

Večera - Zemiaky s cukinou a údeným lososom
Jeden väčší zemiak v šupke (200 g) zavinieme do alobalu a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. V miske zmiešame 70 g nízkotučného jogurtu so 100 g nahrubo nastrúhanej cukiny, s 1 ČL citrónovej šťavy, 1/4 ČL nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna, so soľou a mletým čiernym korením. Na tanier si pripravíme opečený zemiak spolu s cukinovou omáčkou a 100 g údeného lososa. Ozdobíme 2 PL nasekanej pažítky a podávame.

Tipy na malé občerstvenia

Tvarohová nátierka
Do misky pripravíme 50 g nízko tučného tvarohu, 1 PL nízkotučné ho jogurtu a 1 PL umytej najemno nakrájanej pažítky. Vymiešame spolu dohladka. Podávame so zeleninovými tyčinkami (kaleráb, mrkva, cukina, fenikel).

Ovocný pohár
V miske zmiešame 150 g čerstvého ananásu (alebo 1 jablko, 1 hrušku, 2 mandarínky) so 100 ml kefírového mlieka, ozdobíme 2 posekanými mätovými listami a servírujeme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS