Šalátová diéta: Skúste zoštíhľujúci zázrak tisícich chutí!
9. 9. 2011, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:51)

Zdroj: archív
Pri šalátovej diéte si pochutíte na všetkom, čo si len vymyslíte! Stačí správne skombinovať základné suroviny a máte rýchly obed či ľahkú večeru.

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Čerstvé a chrumkavé šaláty sú chutné a lahodné. Okrem toho sú plné dôležitých látok pre naše telo. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. S tou správnou prílohou nás aj výborne zasýtia.
Čo je dôležité vedieť pri tejto diéte
● Ak použijete na zálievku olej, mal by byť veľmi kvalitný – najlepší je extra panenský olivový.
● Nezabúdajte na pitný režim. Ideálne sú prírodné minerálne vody, ovocné a bylinkové čaje.
● Zeleninu a šalát je najvhodnejšie jesť počas dňa, pretože môže spôsobiť nadúvanie.
● Ak si chcete na zeleninovom šaláte pochutnať aj večer, pripravte si ho z uvarenej alebo grilovanej zeleniny. S kuracím steakom opečeným na troške olivového oleja bude chutiť vynikajúco. Nechajte sa viesť vašou fantáziou.
Pripravili sme pre vás zopár tipov, ktoré hravo zvládnete.
Zeleninový šalát s volským okom
Čerstvý kučeravý šalát umyjeme, osušíme a natrháme na menšie kúsky. Pridáme umytú, na plátky nakrájanú paradajku a ošúpanú, nakrájanú uhorku. Zemiaky v šupke pokvapkáme olivovým olejom a upečieme v predhriatej rúre. Šalát podávame s volským okom a opekanými zemiakmi v šupke. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Melónový šalát so šunkou
Ošúpaný žltý melón nakrájame na plátky a pridáme k nemu 2 na kocky nakrájané kiwi. Zmiešame a prelejeme zálievkou z 1 PL citrónovej šťavy, 1PL medu a 0,5 PL vody. Zdobíme medovkou. Podávame so šunkou.
Cukinový šalát
Umytú cukinu a mrkvu nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme, dochutíme oreganom a grilujeme na olivovom oleji. Servírujeme s opečeným tofu, píniovými orieškami a grilovanou celozrnnou bagetou potretou cesnakom.
Opečené paradajky s mozzarellou
Rúru predhrejeme na 200 °C. Jednu väčšiu paradajku nakrájame na plátky a uložíme na plech. Posypeme 1 nastrúhaným strúčikom cesnaku. Nakoniec paradajku pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre 15 až 20 minút. Nakrájanú mozzarellu uložíme na paradajku a pečieme ešte asi 5 až 10 minút. Olivy nakrájame na menšie kolieska a v miske zmiešame so zvyšným olejom a bazalkovými listami. Paradajky vyberieme z rúry a naservírujeme na taniere. Na vrch mozzarelly uložíme olivy. Podávame s opečenými toastami.