Reklama

Schudnete a zlepšíte si zdravie! Táto 28-dňová diéta NAOZAJ funguje, chuť na sladké bude fuč

S týmito rýchlymi receptmi si navaríte sýte a zároveň zdravé jedlá.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Antónia Mačingová (54) je známa slovenská koučka a autorka harmonického stravovacieho programu.

Keď pred dvanástimi rokmi vyšla jej prvá kniha Najedzte sa do štíhlosti, spôsobila senzáciu. Exkluzívne pre nás prezradila, ako pomôcť ľuďom spomaliť starnutie a zlepšiť si zdravie pomocou stravy.

Pomáha ľuďom prostredníctvom stravy zbaviť sa zdravotných či estetických ťažkostí a spomaliť starnutie. Overila si to sama na sebe. Jej slávna „dvadsaťosmička“ je úvod – očistný program –, ktorý je medzistupňom medzi dovtedajším stravovaním a tým novým, harmonickým. Neuznáva diéty. Je presvedčená, že ukazovateľom toho, ako na tom zdravotne sme, je hladina homocysteínu v krvi.

Antónia Mačingová (54) je známa slovenská koučka a autorka harmonického stravovacieho programu.

Zdroj: archív A.M.

Antónia Mačingová (54) je známa slovenská koučka a autorka harmonického stravovacieho programu.

Hovoríte, že vaša slávna 28-dňová diéta, ktorú azda vyskúšala každá žena, ktorá chcela schudnúť, nie je diéta. Čo to teda je?

– Diéta je o krátkodobej zmene stravovania. Moja „28“ je začiatok trvalej zmeny v stravovaní. Učím teda ľudí zmeniť doterajší životný štýl.

Máte aj spätnú väzbu, že ľudia, ktorí prejdú týmto programom, sa riadia novými princípmi?

– Ostávajú tí, ktorí vedia, o čom v knihách píšem. Veľa je takých, ktorí si len skopírujú môj jedálny lístok z internetu a po skončení nevedia, ako ďalej. Potom im uniká podstatná myšlienka, že 28 dní je len začiatok k trvalej premene.

Zdroj: Shutterstock

Stavte na 6 jednoduchých tipov, ako sa zbaviť kíl navyše.

V čom je základný princíp harmonického stravovania?

– Stále opakujem, že moje stravovanie je medzistupeň medzi chaotickým stravovaním, ktoré tu je momentálne – keď ženy hľadajú, čo by zjedli, aby nepribrali. Ponúka sa všetko a všetci môžu všetko jesť a nikto nevie, čo má vlastne robiť. Moje stravovanie je generálne upratovanie v hlave. Rada zdôrazňujem, že poriadok na tanieri je poriadok v hlave. Teda, po univerzálnej „28“ odporúčam vylúčiť potraviny, ktoré danej krvnej skupine neprospievajú, a následne suroviny kombinovať tak, aby v jednom jedle neboli bielkoviny a cukry.

Musia sa ženy v strave obmedzovať?

– Nemusia sa obmedzovať v ničom. Viete, čím ďalej, tým viac ľudí, teda ich chuťové bunky sú odkázané na cukor, sladké, sacharidy. Keď sa všetky druhy cukrov zrátajú v tele a životný štýl nezabezpečí, že sa nejakým spôsobom dostanú z organizmu výdajom energie, tak sa cukor začne meniť na podkožný tuk. Moja „28“ vyrovnáva hladinu cukru v krvi a robí to, že ľudia prestanú mať chuť na sladké. Podmienkou úspechu je však dodržanie odporúčaného množstva vody. Pitný režim je rovnako dôležitý ako prijatá potrava.

Zdroj: archív A.M.

So spolupracovníkmi pripravuje nové stravovacie programy.

Čo je základom pre stravovanie podľa krvných skupín?

– Na svete je také množstvo potravín práve preto, aby si každý vedel vybrať to správne palivo pre svoj motor. V skratke, nie každá krv vie rovnako efektívne spracovať a využiť rovnaké druhy potravín. Nevhodné potraviny spôsobujú, že si telo začne vytvárať protilátky. Mobilizuje sa imunitný systém a biele krvinky. A čím častejšie toto vzniká, tým je väčší predpoklad vzniku zápalových procesov v črevách, čo sa následne prejavuje rôznymi civilizačnými chorobami.

Váš spôsob stravovania ste si odskúšali najprv na vlastnej koži. Ako sa to vlastne začalo?

– Presne tak, ako som to vyššie popísala. Konzumovala som potraviny, ktoré mi voňali a chutili. No boli to potraviny s vysokým obsahom lepku, ktoré som mala dennodenne v strave. Chodila som na alergológiu a tam mi postupne vyraďovali potraviny, ktoré nesmiem. Až som skončila na nejakých piatich potravinách a aj s tými som mala problém, keďže mi odporučili konzumovať biele pečivo. Biele pečivo, plné lepku... Samozrejme, že sa mi stav zhoršil a ja som skončila s pohotovostným balíčkom a adrenalínovou injekciou. Tým, že som však zmenila spôsob stravovania, sa môj zdravotný stav postupne upravil a pridanou hodnotou bolo to, že sa mi upravila aj konfekčná veľkosť. Preto je potrebné očistiť si telo a následne mu dodávať potraviny v súlade s krvou.

A ako vznikol 28-dňový plán?

– Najprv som dala do poriadku seba. Keď ľudia videli výsledky, tiež chceli, aby som im zostavila jedálničky. Po veľmi krátkom čase zistili zlepšenia chronických zdravotných problémov. Tak som následne vytvorila „28“ tak, aby platila čo najuniverzálnejšie a aby ju mohli aplikovať ľudia s každou krvnou skupinou. Po jej skončení majú na výber, či budú pokračovať podľa mojich odporúčaní alebo si vyberú iný smer. Alebo sa vrátia k starým návykom. Stále však musia počítať s dôsledkami svojich volieb.

Vaše obľúbené jedlo je cvikla, však?

– Áno. Cvikla je top. Je to skutočne zázrak prírody. Som rada, že som ju spopularizovala. Do roku 2007, keď prvý raz vyšla moja kniha, nebolo o cvikle v širokej populácii ani chýru, ani slychu. Milujem cviklu na rôzny spôsob. Keď je chladnejšie, tak ju iba rozmixujem v horúcej vode, pridám jednu čili papričku, osolím, okorením, dám si navrch sójovú smotanu a mám výbornú, chutnú, zahrievajúcu polievku. A ešte nás aj vylieči a vyčistí črevný trakt, keďže má laxatívne účinky. A čo je podstatné, znižuje nezdravé množstvo homocysteínu v bunke.

Zdroj: archív A.M.

Učí druhých že sme zrkadlom stavu našej pôdy a trápia ju environmentálne problémy.

Čo to je?

– Homocysteín je aminokyselina, ktorá sa nachádza v každej bunke. V malom množstve je potrebná. No vyššia hladina je škodlivá, spôsobuje mnohé civilizačné choroby, ohrozuje cievy i srdce. Moje stravovanie je o znižovaní homocysteínu. Takto sa dá spomaliť starnutie a žiť zdravo. O homocysteíne sa hovorí málo a je to chyba.

Na prednáškach hovoríte aj o dôležitosti pôdy...

– Je to tak. Sme zrkadlom stavu našej pôdy a kvality životného prostredia. Chorá pôda znamená chorú populáciu.

Čo ak si niekto chce dať niečo veľmi nezdravé? Je možné niekedy zhrešiť?

– Je to len o návykoch. Ja som tá, ktorá ovláda chute, a nie chute ovládajú mňa. Nebíčko v papuľke môže byť peklom v tele. Ale možné to je. Často odporúčam aj režim päť ku dvom. Ak sa ľudia po zmene stravovania dostanú do pohody, sú spokojní s tým, ako vyzerajú a akú majú konfekčnú veľkosť, tak potom 5 : 2, teda päť dní v týždni by mali jesť podľa pokynov a zvyšné dva dni môžu jesť to, na čo majú chuť. Aj s prehreškami. Vtedy je, ako sa hovorí, aj vlk sýty, aj ovca celá.

Ste vyštudovaná andragogička. Využívate toto svoje vzdelanie v súčasnosti?

– Áno, andragogika je veda o vzdelávaní dospelých. A ja cez vlastnú skúsenosť ukazujem ľuďom, že sebavýchovou, zmenou určitých vzorcov, na ktorých sme vyrastali, zmeníme aj kvalitu nášho života. Vytváranie vlastnej osobnosti rozvíjaním vrodených vlôh, odstránením nedostatkov, správnym uplatňovaním získaných poznatkov a skúseností. Cez hmotu, jedlo ukazujem ľuďom, ako si môžu zmeniť kvalitu života. Nededíme nadváhu a choroby. Dedíme maminu kuchyňu a nesprávne myšlienkové vzorce.

Zdroj: Shutterstock

Kilá sa vás držia ako prilepené? Možno robíte chybu pri vážení.