Schudnite aj na dovolenke: Sprievodca hotelovou stravou
8. 8. 2007, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:59)

Zdroj: Archív
Počas dovolenky sa rady dobre najeme. V hoteloch však švédske stoly či bufety zvádzajú k tomu, že si na stôl naložíme chutné, ale nie veľmi zdravé jedlá. My vám ukážeme ľahké, chutné alternatívy.
Polievky
Zeleninové polievky a vývary bez múky a smotany sú osviežujúce a zdravé.
Šaláty
Namiešajte si plný tanier šalátu, mrkvy, uhoriek a paradajok. Ak sa dá, pripravte si dresing z oleja, octu, soli a korenia. Do šalátu radšej nepridávajte tučné syry, krutóny, slaninku a varené vajcia. Obsahujú priveľa kilojoulov.
Prílohy
Naložte si varené zemiaky, ryžu, cestoviny a, samozrejme, dusenú zeleninu. Veľkým oblúkom obíďte hranolčeky, opekané zemiaky, krokety a zeleninu, ktorá pláva v oleji.
Hlavné jedlá
Grilované plody mora, ryby a chudé kuracie a morčacie mäso sú vynikajúce a majú málo kilojoulov. Pri hydine nejedzte kožu a mäso či ryby vyberte pred konzumáciou zo smotanovej omáčky.
Syrové misy
Uprednostnite nízkotučné syry a tvaroh pred tučnými syrmi ako rokfort či camembert.
Dezerty
Maškrtenie je povolené! Ovocné misy, tvaroh, jogurt a ovocné sorbety sú naozaj ľahkými dezertmi. Dajte ruky preč od kalorických bômb ako tiramisu, pudingy so šľahačkou a krémové zákusky.
Koláče
Piškótové cesto a na ňom kopec ovocia. Kto by odolal? Horšie je na tom smotanová torta. Ak si chcete udržať líniu, nesmiete podľahnúť pokušeniu.