Schudnite BEZ NÁMAHY: Stačí vypiť pohár sladkého ZÁZRAKU,... nebudete musieť ani PRSTOM pohnúť!
29. 4. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Túžite po štíhlej postave, zato odriekanie či hodiny v telocvični nie sú nič pre vás? Prezradíme vám ako na to! Vedecký podložené...
Ak je vonku zamračené a dostali ste chuť na niečo poriadne kalorické, je to normálne. Keď zájde slnko, čo sa v apríli často deje, dokáže nás jedlo potešiť a dodať energiu. Ale nejaké to kilečko navyše už asi nie! Poradíme vám jeden malý trik – vitamín C! Keď ho začnete prijímať trocha viac, ako ste zvyknutá, najmä ak vo vašej strave úplne chýba, dokážete tým zastaviť neblahý vplyv prejedania podmieneného počasím.
Šťava je najlepšia
Práve pomaranče sú optimálnym dodávateľom tohto vitamínu. Ak vám môžeme poradiť, kupujte čerstvé plody, najlepšie v biokvalite. Doma si vytlačte čerstvú šťavu, ktorú vypite aj s dužinou. Tá obsahuje balastné látky, ktoré sa postarajú o dlhší pocit nasýtenia. Len čerstvá šťava totiž obsahuje najviac vitamínu C, keďže ten je citlivý na vzduch, teplo aj svetlo.
Zdroj: Shutterstock
Už pohár pomarančovej šťavy dokáže zázraky.
Ako to funguje
Vitamín C prispieva k aktívnemu tráveniu tým, že zlepšuje príjem železa a tým aj transport kyslíka k bunkám. Okrem toho telo potrebuje túto výživnú látku na produkciu hormónu nordadrenalínu, ktorý zohráva významnú úlohu pri spaľovaní tukov. Z bielkovín sa pomocou vitamínu C tvorí rastový hormón HGC, ktorý taktiež prispieva k spaľovaniu tukových buniek. Štúdie ukázali nárast spaľovania tukov až o 33 percent pri vyššom príjme vitamínu C.
Ako na to
Každý deň začnite pohárom vytlačenej pomarančovej šťavy. Naštartujete tak trávenie. Keďže telo si tento vitamín nedokáže ukladať do zásoby, pite počas dňa niekoľko menších porcií pomarančovej šťavy. Môžete si, samozrejme, dať aj jeden čerstvý pomaranč.
Chutné a voňavé recepty - určite vyskúšajte
Slaným jedlám pomaranč dodá úžasnú ovocnú chuť a okrem toho nás zásobuje dôležitými výživnými látkami ako horčík, draslík či vápnik.
Ryba na pomaranči
Zdroj: Shutterstock
Ryba na pomaranči
1 porcia
Uvaríme 250 g zemiakov v osolenej vode. Nakrájame 1 šalotku a 2 paradajky na malé kocky. Asi 100 g pangasiusa osolíme a obalíme v hladkej múke. Opečieme na 1 PL olivového oleja z oboch strán a vyberieme. Do výpeku pridáme šalotku, zamiešame 50 ml pomarančovej šťavy, paradajky a 1/2 ČL naloženého zeleného korenia. Varíme spolu asi 2 minúty. Zemiaky zlejeme a roztlačíme spolu s 3 PL mlieka. Podávame s omáčkou a opečenou rybkou.
500 kcal, B: 35 g, T: 16 g, S: 50 g
Steak s čakankou
Zdroj: Shutterstock
Steak s čakankou a feniklom
1 porcia
Očistíme a nakrájame 150 g zemiakov a varíme ich v osolenej vode asi 20 minút. Zlejeme. Asi 200 g chudého mäsa na steak sprudka opečieme na 1 ČL masla ghí. Osolíme a okoreníme. Vyberieme. Do výpeku pridáme 1 nakrájanú čakanku, 1 nakrájaný fenikel a 1 pomaranč nakrájaný na plátky. Opečieme a dochutíme soľou a korením. Zalejeme 80 ml pomarančovej šťavy a 1 PL masla. Privedieme do varu. Zemiaky vymiešame s 50 ml mlieka a 1 ČL masla na pyré a podávame s mäsom a omáčkou.
650 kcal, B: 38 g, T: 25 g, S: 61 g
Mrkvovo-pomarančová polievka
Zdroj: Shutterstock
Pomarančová polievka s mrkvou a hokkaidom
1 porcia
Nakrájame 1 cibuľu a 2 mrkvy na väčšie kúsky. Očistíme 200 g hokaida a nakrájame na kocky. Opečieme s cibuľou a mrkvou na 1 ČL masla. Zalejeme 1 PL kokosového mlieka, 200 ml vývaru a 50 ml pomarančovej šťavy. Varíme spolu asi 15 minút. Potom rozmixujeme a zamiešame1 PL hrozienok a 2 PL crème fraîche. Dochutíme soľou, korením a koriandrom. Posypeme vločkami čili.
180 kcal, B: 3 g, T: 10 g, S: 18 g
Fašírky s pomarančovou kapustou
Zdroj: Shuttterstock
Fašírky na červenej kapuste s pomarančom
1 porcia
Nastrúhame 250 g červenej kapusty a 1 šalotku nasekáme. Oboje podusíme na 1/2 PL oleja. Pridáme 2 PL balzamového octu, 90 ml pomarančovej šťavy, 1 ČL cukru a štvrť drievka škorice. Varíme spolu 30 minút. V 1 PL vody rozmiešame 1 ČL škrobovej múčky a zmesou kapustu zahustíme. Nasekáme 1 vetvičkutymianu a zmiešame so 125 g hovädzieho mletého mäsa, s 1 vajcom, 1/2 PL strúhanky, so soľoua s mletým čiernym korením. Zo zmesi vyformujeme 4 fašírky, ktoré opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s kapustou a s plátkami z pol pomaranča.
520 kcal, B: 37 g, T: 23 g, S: 37 g