Šesť liečivých húb, ktoré zlepšia vaše zdravie
11. 9. 2010, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:11)

Zdroj: abl
Huby môžu aj liečiť. Ich liečivá zložka glukán sa využíva mnoho storočí na liečbu alergie, astmy, aterosklerózy, nespavosti, infekcií, tuberkulózy, ako aj rakoviny.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Glukány sú zložité cukry, ktoré si ľudské telo nevie vytvoriť. Bunkové steny si z glukánov vytvárajú huby, riasy, kvasinky a niektoré rastliny. Pre naše telo sú však najprirodzenejšie glukány z húb, ktoré nie sú ľudskému organizmu cudzie. Huby, ktoré glukány obsahujú, ľudstvo konzumuje od nepamäti. Spoznajte ich liečivú silu.
1. Pečiarka poľná a záhradná - proti rakovine prsníka
Pečiarok je celý rad, avšak medzi liečivé zaraďujeme hlavne dva druhy, a to pečiarku dvojvýtrusnú alebo poľnú a pečiarku záhradnú. Pečiarky alebo takzvané šampiňóny obsahujú veľké množstvo vitamínu D a B, sodík, draslík a fosfor. Agaricus hortensis (pečiarka záhradná) tiež obsahuje kyselinu linolovú (patrí do skupiny omega 6 mastných kyselín, nedostatok spôsobuje vypadávanie vlasov či zlé hojenie rán) a antioxidanty.
Klinické štúdie v národnom Hope Medical Center naznačujú, že huba môže zabrániť aromatáze (obmedzovanie účinkov estrogénov na rast rakoviny prsníka). V roku 2009 štúdia s viac ako 2 000 ženami dokázala výrazné zníženie výskytu rakoviny prsníka, ak konzumovali tento druh huby spolu so zeleným čajom (64 %) a celkovo bol pozitívny prejav takmer u 90 percent žien.
Pozor!
Pečiarka obsahuje agaricin - je to látka, ktorej boli dokázané karcinogénne vlastnosti, ale v takých malých množstvách, že to ľudské zdravie neohrozuje. V jednej údenej klobáse je určite viac karcinogénnych látok ako v rovnakom množstve šampiňónov.
2. Hliva ustricová - na imunitu
Používala sa v tradičnej čínskej aj japonskej medicíne. Obsahuje veľké množstvo imunostimulačnej látky (beta-1,3-D glukán), ktorá zvyšuje odolnosť organizmu, posilňuje imunitný systém a zachytáva voľné radikály. Nezanedbateľný je tiež obsah hubovej vlákniny, ktorá pomáha odstraňovať z tela mnohé jedovaté látky. Významné je i množstvo minerálnych látok - draslíka, fosforu a menšie množstvá zinku, chrómu, medi, bóru, jódu. Obsahuje vitamíny C, D, K a skupiny B. Glukán je tiež účinný pri znižovaní hladiny cholesterolu, pri úprave krvného tlaku, pri ochoreniach srdca a ciev, pri kompenzácii cukrovky.
V Japonsku sa bežne užíva glukán hlavne ako preventívna látka proti rakovinovým ochoreniam vyvolanými radioaktívnym žiarením. Táto látka sa pridáva aj do výživových doplnkov, preparáty s obsahom glukánu urýchľujú hojenie rán.
3. Lesklokôrovka obyčajná - na srdce aj proti vírusom
Lesklokôrovka obyčajná (Ganoderma lucidum) rastie v lete a na jeseň na živom i odumretom dreve listnatých aj ihličnatých stromov. Je rozšírená takmer všade vo svete. Pre praktických hubárov je však bezvýznamná, lebo je nejedlá.
V Číne sa považuje za hubu dlhovekosti a v čínskych nemocniciach podávajú pacientom extrakt z huby vo forme sirupov ako súčasť liečby pri nespavosti, chronickej bronchitíde, kardiovaskulárnych ochoreniach, hypertenzii (vysoký krvný tlak), migréne, hepatitíde (žltačke), reume, dne.
Ganoderma údajne pôsobí aj ako antivírus, má antimikrobiálne vlastnosti na Candida albicans (spôsobuje kvasinkové infekcie) či Escherichia coli (tyčinková baktéria hrubého čreva). Pomáha aj pri regulácii nadmernej hmotnosti organizmu.
Ganoderma lucidum požíva špeciálnu úctu v Ázii, kde ju využívali ako liečivú hubu v tradičnej čínskej medicíne už pred viac ako 4 500 rokmi; je to jedna z najstarších známych húb, ktorá sa používa v lekárstve. V Japonsku v súčasnosti Ganodermu odporúčajú lekári na liečenie viac ako dvadsiatich chorôb a rôznych zdravotných problémov, vrátane migrény a bolestí hlavy, hypertenzie, bronchitídy, astmy, artritídy, anorexie, gastritídy, hemoroidov, cukrovky, bolestivej menštruácie, hepatitídy typu B...
4. Hnojník obyčajný - na hemoroidy
Hnojník obyčajný (Coprimus comatus) rastie od apríla do novembra zvyčajne vo veľkých húfoch pri lesných cestách, na pasienkoch, v záhradách a na kompostoch. Je rozšírený takmer na celom svete. Jeho ľudový názov je aj hnojovka. Jedlé sú len celkom mladé plodnice, len čo sa začnú lupene sfarbovať doružova alebo fialova, nie je hnojník obyčajný vhodný na jedenie. Spotrebujte ho do 4 hodín po odtrhnutí.
V kuchyni sa môže pripravovať s cestovinami, veľmi chutný je naložený v octe. Látky z hnojníka sú predmetom intenzívneho onkologického výskumu. V Ázii má jeho používanie veľmi silnú tradíciu.
5. Koralovec ježovitý - na trávenie a nervy
Táto huba (Hericium erinaceus) rastie u nás len zriedka, na Slovensku je len niekoľko lokalít, kde ju môžete nájsť (Štiavnické vrchy, Hostýnske vrchy...). Pozor, patrí medzi chránené druhy a jej odtrhnutie vás môže stáť pokutu vo výške 50 eur.
Pre liečivé účinky - povzbudzuje nervový systém, pomáha pri problémoch so žalúdočnými a dvanástníkovými vredmi, priaznivo ovplyvňuje trávenie - sa začal koralovec umelo pestovať.
6. Húževnatec jedlý (Shiitake) - elixír večného života
Japonci sú presvedčení, že pravidelné uživanie tejto huby predlžuje život. V klinickej praxi ho používajú na zvýšenie imunity organizmu, pri rôznych alergiách, na prevenciu proti chrípke a prechladnutiu. Táto huba je tiež vhodná aj v kombinácii s liekmi pri liečbe zápalu pľúc a inkontinencie. Pre staršie osoby je uznávaná ako všeobecný omladzovací faktor bez ohľadu na typ ochorenia. U mladých ľudí sa zase shiitake používa preventívne ako ochrana pred vyčerpaním a prepracovanosťou, prípadne pri chronickom únavovom syndróme. So shiitake sa dosiahli veľmi dobré výsledky pri liečení zhubných nádorov, užíva sa tiež na zníženie toxických účinkov chemoterapie a rádioterapie na zdravé tkanivá a celkové posilnenie imunity.
V Japonsku je lentinan, ktorý obsahuje huba shiitake, registrovaný ako liek. Húževnatec jedlý je huba pôvodom z východnej Ázie. Vo svete je veľmi obľúbená pre svoje využitie v kuchyni, hlavne v čínskej.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!