Sladíte? Namiesto cukru skúste liečivé alternatívy
24. 1. 2011, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: Shutterstock
Určite ste už počuli, že cukor obsahuje zbytočné kalórie. Namiesto neho môžete používať zdravé alternatívy.
Čo použiť namiesto bieleho cukru? Ak vám okrem medu nenapadne nič, čím by ste ho nahradili, poradíme vám. Ide nielen o sladké, ale aj zdravé náhrady.
Med
Nemožno ho vynechať zo zoznamu, pretože je prospešný pre zdravie. Obsahuje vitamíny a také enzýmy, ktoré majú antibiotické účinky. Používa sa aj pri zápaloch a v prípade oslabenej imunity.
Stévia cukrová
Počuli ste už o byline s názvom stevia rebaudiana? Tiež slúži ako náhrada cukru. Výťažok z tejto rastliny je dokonca desaťkrát sladší ako cukor. Pre niektorých ľudí je až príliš sladká, ale zaujímavé je na nej to, že neobsahuje žiadne kalórie. Stévia podľa štúdií znižuje krvný tlak, podporuje trávenie a pomáha funkcii čriev. Je vynikajúcim liekom na zápaly a preto sa využíva aj počas nachladnutia či chrípky.
Ako sa používa: Dá sa dostať v podobe sirupu, prášku alebo tabletiek. To posledné najmä na osladenie nápojov. Jedna tabletka je niečo podobné ako kocka cukru. Sirup môžete využiť aj pri varení. 8-10 kvapiek majú silu jednej kocky cukru.
Melasa
Melasa je hustý cukrový sirup, ktorý je vedľajším produktom cukrovej repy. Obsahuje viacero druhov vitamínov a minerálnych látok, napríklad kalcium, magnézium a železo. Na jednu dennú dávku stačí jedna polievková lyžica.
Ako sa používa: Cukor môžete nahradiť melasou aj vtedy, ak pečiete koláč alebo si prisypte za lyžičku do vášho ranného müsli.
Sirup z agáve
Ide o prírodné mexické sladidlo z kaktusov Agave s vysokým pomerom fruktózy. Obsahuje zostatkový inulín, látku, ktorá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým aj správnu činnosť čriev, stopové množstvá minerálov a hlavne veľa železa. Vďaka fruktóze je sladší ako repný cukor a tak rovnakú sladkosť pokrmov dosiahneme s menej kalóriami. Nezvyšuje hladinu krvného cukru tak rýchlo ako med alebo cukor, je preto vhodným sladidlom pre diabetikov, hypoglikemikov a ľudí, ktorí majú problém s trávením sacharózy.