Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sladké hrozno môžete jesť hoci aj celý deň: Ideálny snack pre štíhlu líniu + bomba pre imunitu!

Sladké hrozno

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V dávnych časoch sa víno považovalo za zdravšie než obyčajná voda. Pri jej vtedajšej kvalite sa tomu ani nečudujeme. Dnes už našťastie nemusíme siahať len po víne, keď si chceme užiť benefity tohto jesenného ovocia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hrozno je hotový zázrak pre zdravie, pomáha aj proti depresii

    Silná zbraň pri bunkovej ochrane

    Hrozno a všetky produkty z neho získané ako víno, šťava, extrakt z hroznových jadierok, sušené hrozienka, ale aj olej z hroznových jadierok, experti považujú za spoľahlivú prevenciu všetkých ťažkostí spôsobených poškodením telových buniek. Okrem toho dokážu spomaľovať proces starnutia, ktorý býva vyvolaný hlavne poškodzovaním buniek voľnými radikálmi. Osviežujúci drink si pripravíme rozmixovaním 120 g hrozna,100 ml žihľavového čaju, 15 g stonkového zeleru, šťavou z 1/2 citróna a trochy medu.

    Pre silné srdce

    Hrozno obsahuje okrem iného látky ako resveratrol a oligomérne prokyanidy, ktoré pôsobia priaznivo na prekrvovanie a tak pomáhajú predchádzať vzniku chorôb srdca a krvného obehu. Najviac týchto vzácnych látok získame, keď hrozno odšťavíme súčasne s jadierkami aj so stonkami, ale to platí len pri modrom hrozne. Šťavu z 2 kg modrého hrozna si pripravíme tak, že ho v hrnci zalejeme vodou a varíme asi 15 minút. Potom rozmixujeme, prepasírujeme, pridáme 100 g cukru a znova privedieme do varu. Potom nalejeme do pripravenej fľaše a ihneď uzavrieme.

    Zdravá príprava na zimu

    Ak si teraz doprajete ľahkú kúru s chutnými plodmi hrozna, optimálne pripravíte svoje telo na prichádzajúcu zimu. Už jeden-‑dva dni, pri ktorých sa zasýtite hroznom, dokážu veľa. Vysoký obsah antioxidantov, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v šupke a jadierkach bobuliek, nás zvnútra dôkladne prečistia a tak posilnia náš imunitný systém. Na túto kúru si deň či dva doprajte 2 kg hrozna denne a k tomu pite veľa vody, ovocný alebo bylinkový čaj.

    Bomba pre imunitu

    Aj pri nízkom obsahu vitamínu C sú tieto plody skvelou voľbou na posilnenie imunity najmä v kritickom chrípkovom období. A to práve vďaka spomínaným rastlinným látkam – oligomérnym prokyanidom, ktoré chránia pred infekčnými ochoreniami a ako bunková ochrana sú dokonca účinnejšie než vitamíny C a E. Tieto látky súčasne pomáhajú pri lepšom vstrebávaní spomínaných vitamínov z jedla do tela. Počas pochmúrnych dní vyskúšajte tento drink: Očistíme 150 g zeleného hrozna, nakrájame 100 gstonkového zeleru na menšie kúsky, prípadne odstránime tenké vlásky na povrchu. Nasekáme 150 g pšeničnej trávy a 3 kúsky sušeného melóna. Odšťavíme hrozno, zeler aj trávu a do šťavy pridáme nakrájaný melón.

    Ideálny snack pre štíhlu líniu

    Vysoký obsah draslíka pomáha zbaviť telo prebytočnej tekutiny a reguluje zavodnenie organizmu. Ovocná kyselina zasa pomáha odvádzať odpadové látky z tela. Vďaka tomu sa cítime automaticky ľahšie, aj ručička na váhe ukazuje menej, keďže nezadržiavame prebytočnú vodu v tele. Na zdravé smoothie si v mixéri rozmixujte 1  nakrájané zelené jablko, 1 kivi, 2 šálky bobuliek zeleného hrozna a 200 ml vody.

    Modré je zdravšie

    Čo sa týka obsahu kalórií, modré a zelené hrozno sú na tom úplne rovnako: 100 g má 72 kcal. Modré bobuľky však obsahujú viac antioxidantov, keďže tmavomodré antokyány sú považované za skvelé lapače voľných radikálov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.