Už ste ochutnali sladké zemiaky? Vyskúšajte skvelú polievku z tejto vitamínovej bomby
24. 2. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Archív
Aj keď tvarom tieto hľuzy pripomínajú zemiaky, botanicky do zemiakovej rodiny nepatria. Sú známe aj ako batáty a sú koreňovými hľuzami rastliny povojníka batátového.
Sladké zemiaky sa u nás nepestujú, dovážame ich z trópov, zo Španielska a z Portugalska. Dostať biele i červené sladké zemiaky.

Zdroj: Archív
Sladké zemiaky
Obsahujú veľa betakaroténu, draslíka, vitamínu B6 a rovnako nezanedbateľné množstvo vitamínu C a E a železa, ako aj nerozpustnú vlákninu. Ich využitie je všestranné. Dajú sa totiž, ako zemiaky, pripravovať v šupe i bez nej na najrôznejšie spôsoby. Mimoriadne dobre však chutia dochutené štipkou muškátového orieška, nového korenia a škorice.
Zdroj: Archív
Sladké zemiaky
Polievka zo sladkých zemiakov
Potrebujeme:
3 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 malý pór, 1 zelené jablko, 1 stonka zeleru, 1 ČL čerstvého strúhaného zázvoru, 1 kg sladkých zemiakov, 1 l zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie
Takto sa to podarí:
Vo veľkom hrnci ohrejeme olej, na ktorom speníme nasekaný cesnak a pór nakrájaný nadrobno. Pridáme na malé kocky nakrájané jablko, zeler a zázvor a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme ošúpané a na kocky nakrájané zemiaky a podlejeme vývarom. Privedieme do varu, hrniec zakryjeme a varíme zhruba 15 minút. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ochutíme soľou a korením a podávame.