Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Soľ nie je nad zlato: Nadmerné solenie skracuje život

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Solíte si každé jedlo, ktoré sa ocitne na tanieri? Škodíte si. Nadmerné solenie je totiž nielen nezdravé, ale aj nebezpečné. Neskracujte si preto zbytočne život!

Optimálna dávka soli na dvadsaťštyri hodín je približne šesť gramov, čo je jedna zarovnaná čajová lyžička. Slováci ju však niekoľkonásobne prekračujú. Ako? Stačí, keď si dáte na raňajky párky s chlebom a horčicou alebo rožok so šunkou a s parenicou. V tom okamihu prekročíte odporúčanú maximálnu dennú dávku soli o 25 percent. A to je ešte len ráno!

Prečo sa oplatí nesoliť

Čím viac soli zjete, tým viac si zvyšujete krvný tlak. Výskumy dokázali, že keď znížite príjem soli len o pol lyžičky denne, zredukujete si tlak o 1,5 až 2,5 mm Hg a vaše srdce sa vám len poďakuje. „Znížený príjem soli totiž preukázateľne znižuje riziko mozgovocievnej príhody a srdcového zlyhania. Pokles krvného tlaku len o niekoľko milimetrov ortuťového stĺpca vyvolá vo veľkej časti populácie ďalekosiahle zmeny v srdcovo- cievnej chorobnosti i úmrtnosti,“ hovorí Štefan Farský zo Slovenskej ligy proti hypertenzii.

Vo Veľkej Británii vypočítali, že keď klesne v populácii príjem soli o 1 g denne, každý rok sa v krajine zachráni 7-tisíc životov znížením krvného tlaku a následných komplikácií, ako sú mozgovocievne príhody, srdcové príhody

Dáva zabrať cievam aj obličkám

V staroveku balzamovali ľudí soľou. Podľa spotreby soli na jedného obyvateľa sa zdá, že dnes sa balzamujeme už zaživa. Tušíte, čo všetko sa deje vo vašom tele, keď priveľmi solíte? Samé nepríjemnosti, ktoré vám môžu skrátiť život o pekných pár rokov. „Vysoký príjem soli nielen zvyšuje tlak, ale poškodzuje priamo aj cievnu stenu, ktorá sa stáva tuhšou, s vyšším obsahom väziva, cievy sú tak menej pružné,“ varuje kardiológ Gabriel Kamenský.

Aj obličky majú veľký problém. Keď často veľa solíme, zvyknú si na veľký prívod sodíka a potom ho menej vylučujú do moču, takže ide do ciev. Tie sa akoby nafúknu a nám sa opäť zvyšuje tlak. „Ak presáľame, riskujeme aj rakovinu žalúdka, odvápňujeme si kosti, teda máme zvýšené riziko osteoporózy a zhoršuje sa dokonca aj bronchiálna astma,“ dopĺňa výpočet doktor Kamenský.

Neuveriteľné kilá soli

Muži nadmernou konzumáciou soli ohrozujú svoje zdravie viac ako ženy. Verili by ste, že okrem tisíciek litrov piva skonzumujú za život približne 365 veľkých pivových pohárov soli? Celoživotný príjem soli u mužov v dospelom veku (59,7 roku) je v ml ekvivalentný číslu 207 140,49 ml, čo je 364,52 veľkých pivových pohárov.

Pizza slanšia ako more!

Prieskum Svetového týždňa informácií o soli odhalil nadmerné hladiny soli v mnohých pizzách po celom svete. Niektoré pizze obsahovali až dvakrát toľko soli, ako ten istý druh pizze pripravený v inej krajine. „Jedna porcia pizze (150 g) od veľmi známeho výrobcu v Kostarike bola dvakrát taká slaná ako morská voda. Obsahovala šokujúcich 3,5 g sodíka, čo predstavuje dvojnásobok odporúčaného denného množstva,“ hovorí MUDr. Farský, ktorý by bol veľmi rád, keby sa podobné prieskumy robili aj na Slovensku. A nielen to.

„Vo Fínsku je napríklad povinné varovanie, že v párkoch je vysoký obsah soli. V Írsku sú jasne označené potraviny s nízkym obsahom soli, Fínsko má zas povinné varovanie na potravinách, ktoré soľný limit prekročili. V Holandsku majú ,semaforové označenie‘ potravín – zelená znamená nízky a červená vysoký obsah soli,“ hovorí odborník. Niečo podobné by chcela dosiahnuť aj Slovenská liga proti hypertenzii.

Slovenský favorit: korbáčik

Vlani lekári z Ligy proti hypertenzii na vlastné náklady skúmali obsah soli v jedlách slovenských reštaurácií a abolútnym "šampiónom" sa stal syrový korbáčik s enormným množstvom soli. Veľmi vysoký obsah soli je aj v suchých mäsových výrobkoch, v údenom mäse, ale aj v diétne sa tváriacej šunke. Zo syrov vedie niva, feta, gouda, encián, eidam, oštiepok.

Pozor! Aj toto je presolené

  • párky, šunka, údenáč, klobásy, salámy, slanina
  • konzervované mäso 8 sardinky, nepravé lososy, rybací šalát
  • eidam, feta, gouda, plátkový a plesňový syr
  • kukuričné a zemiakové lupienky
  • olivy, marinády, majonéza
  • instantné polievky, omáčky
  • horčica
  • polievkové a mäsové extrakty
  • zemiakové pyré v prášku

Vyberáme pre vás niečo PLUS