Šošovicová diéta: Výborné recepty na chudnutie
28. 1. 2008, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:10)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Uvarte si niečo dobré a pritom priaznivé pre vašu líniu. Šošovica je dostupná pre každú z nás, zdravá a ešte nám aj pomôže schudnúť.
Ako na to?
Vyberte si jedno z hlavných jedál a zaraďte ho každý deň do svojho stravovania. Okrem toho dodržiavajte nasledujúce rady. OmáčkyNamiesto holandskej či smotanovej omáčky si radšej pripravujte bešamelovú omáčku. 30 g múky opražte na 20 g masla a zalejte 250 ml zeleninového vývaru a nízkotučného mlieka. Sušené ovocieJablká, hrušky a ostatné druhy sú síce zdravé, ale sušením ovocím sa netreba prejedať. Príprava bez tukuMäso, rybu alebo aj zeleninu si môžete pripraviť aj vo vreckách na pečenie a bez tuku. Aróma bude intenzívnejšia a vitamíny sa zachovajú.
![]() |
Ryba na šošoviciPrísady: 1 paradajka, 1 paprika, hrášok a kukurica z konzervy, 2 strúčiky cesnaku, 60 g šošovice, zeleninový vývar, 100 g rybieho fi lé (tuniaka), 2 PL olivového oleja, na špičku noža morskej soli, čierne korenie. Postup: Paradajku a papriku nakrájajte. Hrášok a kukuricu nechajte odkvapkať. Šošovicu uvarte vo vode, do ktorej ste roztlačili cesnak. Rybu alebo fi lé osoľte a okoreňte. Ak si ju nemôžete ugrilovať, tak ju poprášte múkou a prudko opražte na oleji. Šošovicu a zeleninu dajte na panvicu, podlejte vývarom a chvíľu duste. Rybu podávajte so šošovicovo-zeleninovou zmesou. |
![]() |
Ryža so šošovicouPrísady: 60 g šošovice, 75 g pestrofarebnej ryže, 1 paradajka, olej, soľ, bylinky alebo korenie na dochutenie. Postup: Ryžu a šošovicu uvarte podľa návodu v osolenej vode. Po dovarení šošovicu sceďte, zmiešajte s ryžou a nadrobno posekanou paradajkou. Dochuťte bylinkami alebo korením. |
![]() |
Tuniakový šalátPrísady: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 70 g šošovice, 1 mrkva, 1 pór, 1 ČL olivového oleja, soľ. Postup: Šošovicu uvarte a nechajte vychladnúť. Tuniaka nechajte odkvapkať. Pór a uvarenú mrkvu nakrájajte nadrobno. Všetky suroviny zmiešajte, pokvapkajte olejom a dochuťte. |