Špargľa je najzdravšie jedlo sveta, 8 dôvodov, prečo ju jesť: Neuveríte, pri koľkých problémoch vám pomôže
3. 5. 2016, 13:45 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:57)

Zdroj: Shutterstock
Sezóna špargle je práve teraz v plnom prúde, tak prečo si nenavariť niečo chutné pod zub práve z tejto fantastickej zeleniny?
Špargľu by sme mali jesť tak často, ako sa len dá, lebo je podľa mnohých odborníkov na zdravú výživu je to najzdravšie jedlo sveta. V niektorých krajinách ju ľudia varia, pečú a pripravujú na množstvo spôsobov - u nás však máme pred "kráľovnou zeleniny" stále rešpekt. Možno ju len nevieme správne pripravovať alebo nepoznáme, aké úžasné blahodárne účinky má táto chutná zelenina na naše zdravie. Čítajte ďalej a dozviete sa aj jedno, aj druhé.
1. Pomáha pri odstraňovaní odpadových látok z tela
Vysokému obsahu draslíka a kyseline asparagínovej, ktoré špargľa obsahuje vďačíme za dostatočné odvodňovanie organizmu a vylučovaní toxických látok.
2. Udržiava štíhlu postavu
Špargľa je skutočne veľmi nízkokalorická - 100 g čerstvej dužiny má iba 20 kalórií.
3. Znižuje zlý cholesterol
Keďže sa v špargli nachádza vysoký podiel vlákniny, prispieva k regulácii vyprázdňovania čriev a veľmi účinne bojuje so zápchou. Tým znižuje hladinu zlého cholesterolu a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Odborníci dokonca tvrdia, že jedálny lístok bohatý na vlákninu znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
4. Zmierňuje opuchy
V mnohých tradičných medicínach sa špargľa používa na zmierňovanie opuchov a zlepšenie stavu pri syndróme dráždivého čreva.
5. Ničí škodlivé radikály
Čerstvé špargľové kmene obsahujú skutočne výnimočne vysoké množstvo antioxidantov ako sú luteín, zeaxantín, karotény a krypto-xantíny. Dohromady tieto flavonoidy významne zbavujú telo škodlivých radikálov a znižujú tak riziko vzniku rakovinových, nervovo degeneratívnych a vírusových ochorení. Celková sila antioxidantov podľa vedeckých meraní je 2150 µmol TE/100 g.
6. Zlepšuje regeneráciu buniek
Vysoký podiel vitamínov skupiny B ako tiamín, riboflavín, niacín či pyridoxín je základom pre bezproblémové procesy v bunkách.
7. Bojuje proti osteoporóze a Alzheimerovej chorobe
Vzácny vitamín K nenájdete len tak hocikde - zato v špargli je ho požehnane. Tento vitamín zohráva dôležitú úlohu pri stavbe zdravých kostí, zubov a nechtov. Rovnako je nevyhnutný pre zdravie nášho mozgu - bez neho môže dôjsť k poškodeniu neurónov a vzniku závažných neurologických ochorení.
8. Prospieva pri vysokom či nízkom tlaku krvi
Meď, železo, mangán a draslík patria tiež k pokladom, ktorými špargľa disponuje. Vďaka draslíku sa náš tlak udržiava v norme, meď potrebujeme na tvorbu červených krviniek a železo zasa na dýchanie buniek.