Žiari ako nikdy. Superstar a niekoľkonásobná držiteľka prestížnej hudobnej ceny Grammy je o 45 kíl ľahšia! Chcete poznať jej tajomstvo? Nech sa páči – pravidelný tréning a takzvaná sirtfood diéta, pri ktorej rozhodne nebudete hladovať. Na jej zozname sú totiž samé chutné dobroty, ako napríklad tmavá čokoláda a víno! Ako je to možné? Na to je jednoduchá odpoveď – enzým sirtuín. Pri sirtfood diéte sa nemusíte ničoho vzdávať, len si treba pridať do jedálneho lístka potraviny, ktoré v tele aktivujú spomínané sirtuíny.

Schudnite podľa Adele
Schudnite podľa Adele
Zdroj: Gettyimages

Ako na to?

Využite celú škálu sirtuínových aktivátorov. Pomocou našich receptov si zostavte diétny plán s troma hlavnými jedlami, k tomu si môžete dopriať večer pohár červeného vína, horkú čokoládu po obede, ale aj rannú kávu. Napriek tomu dokážete byť každý deň až o pol kg ľahšia.

Ako na to
Ako na to
Zdroj: shutterstock

Sila sirtuínov

Tieto enzýmy zastávajú v tele funkciu ochrany a opravy, pričom spomaľujú proces starnutia. Podporujú látkovú premenu a odbúravanie tukov. Naše telo sirtuín tvorí aj samo pri nedostatku kalórií. Okrem toho niektoré rastliny obsahujú určité látky, ktoré naň pôsobia v našom tele aktivačne. Takéto aktivátory nájdete napríklad v jablku, drobných plodoch, karfiole, pohánke, kešu orechoch, čili, horkej čokoláde, arašidoch, zelenej zelenine, káve, cesnaku, kapuste, olivovom oleji, petržlenovej vňati, červenom víne, červenej cibuli, červenom hrozne, sóji, paradajkách, vo vlašských orechoch aj v citrónoch. Najväčšie výsledky dosiahnete, ak budete jesť čo najviac najrôznejších zdrojov aktivátorov sirtuínu.

V extravagantnom kostýme na karnevale v Londýne predviedla ženskú a pritom štíhlu postavu.
V extravagantnom kostýme na karnevale v Londýne predviedla ženskú a pritom štíhlu postavu.
Zdroj: instagram

Bez športu to nejde!

Zmena prístupu k jedlu nebolo to jediné, čo musela Adele podstúpiť. Samozrejme, že mala po svojom boku trénera. My síce nemáme trénera, zato máme jeden cvik, ktorý je úplne jednoduchý, ale maximálne efektívny – plank!

Sotva by ste ju spoznali. Diéta zmenila aj črty jej tváre a z Adele je nová žena.
Sotva by ste ju spoznali. Diéta zmenila aj črty jej tváre a z Adele je nová žena.
Zdroj: instagram

Na raňajky 

„Overnight“ vločky
1 porcia: Nasekáme 1 sušenú datľu a premiešame s 35 g pohánkových vločiek, so škoricou, s 50 ml mlieka a 50 g jogurtu. Necháme cez noc napučať. Ráno pridáme 1 nastrúhané jablko, 60 g čučoriedok a 1 PL nasekaných vlašských orechov.
350 kcal, S: 48 g, T: 12 g, B: 9 g

Pohánkové lievance
Pohánkové lievance
Zdroj: shutterstock

Pohánkové lievance
1 porcia: V mise zmiešame 1 PL pohánkovej a 1 PL špaldovej múky, ako aj štipku prášku do pečiva. Vymiešame 1 vajce s 1 PL mlieka a vmiešame do múčnej zmesi. Necháme 30 minút odstáť. Na panvici dusíme 250 g jablka, 1 ČL citrónovej šťavy, 1 datľu, škoricu a 30 ml vody asi 12 minút. Z cesta opekáme na 1 ČL oleja lievance a podávame ich s jablkovým kompótom a 1 PL nasekaných vlašských orechov.
455 kcal, S: 56 g, T: 19 g, B: 13 g

Na obed a večeru

Plnená cibuľa
Plnená cibuľa
Zdroj: shutterstock

Plnené cibule
1 porcia: Rozpolíme 1 väčšiu cibuľu, vnútro vyberieme. Do zapekacej formy nalejeme 200 g krájaných paradajok z konzervy. Osolíme, okoreníme. Nasekáme 25 g olív, 1 vetvičku mäty a 30 g syra feta. Zmiešame so 125 g mletého mäsa, dochutíme. Zmes nanesieme do cibuľových misiek a vložíme do formy na paradajky. Prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Odstránime alobal a dopekáme ešte 15 minút.
535 kcal, S: 11 g, T: 39 g, B: 34 g

Miska s tofu a kelom
1 porcia: Uvaríme 100 g mladých zemiakov. Očistíme 1 mrkvu a nakrájame ju na tenké hobliny. Nasekáme 100 g kelu a na 10 minút pridáme aj s mrkvou k zemiakom. Nakrájame 100 g údeného tofu na plátky a opečieme na 1 ČL oleja. Podávame s 2 PL arašidovej omáčky.
465 kcal, S: 30 g, T: 26 g, B: 27 g

Pór na smotane s guľkami
1 porcia: V mise premiešame 125 g hovädzieho mletého mäsa s trochou horčice, polovicou nasekanej cibule, so soľou, s mletým čiernym korením, necháme chvíľu postáť a vytvoríme 3 guľky. Tie opečieme na 1 ČL oleja zo všetkých strán. Vyberieme. Očistíme 1 pór a nasekáme ho. Pridáme 1 menšie jablko nakrájané na plátky a dusíme ho vo výpeku z mäsa asi 12 minút. Zamiešame soľ, korenie, mletú červenú papriku, 50 ml sójovej smotany a 40 ml vývaru. Povaríme asi 2 minúty a podávame spolu s guľkami.
545 kcal, S: 18 g, T: 38 g, B: 34 g

Cestoviny s rukolovým pestom
1 porcia: Nasekáme najemno 20 g rukoly, polovicu čili papričky a 15 g vlašských orechov. Zmiešame s 15 g strúhaného parmezánu, 2 PL olivového oleja, 1 ČL citrónovej kôry a dochutíme. Uvaríme 50 g pohánkových cestovín v osolenej vode, pričom ku koncu pridáme aj 50 g mrazeného hrášku. Následne zlejeme a premiešame s pestom.
535 kcal, S: 45 g, T: 34 g, B: 13 g

Cestoviny s rukolovým pestom
Cestoviny s rukolovým pestom
Zdroj: shutterstock

Pohánkový nákyp
1 porcia: Dusíme 40 g pohánky v osolenej vode asi 18 minút. Nakrájame 175 g mrkvy, tekvice alebo paštrnáka a spolu s 1 strúčikom cesnaku opekáme na 1 ČL oleja asi 12 minút. Pridáme pohánku, dochutíme a nasypeme do zapekacej formy. Pridáme 60 g nakrájaných cherry paradajok a 30 g strúhaného parmezánu. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C.
445 kcal, S: 64 g, T: 15 g, B: 17 g

Pohánkový nákyp
Pohánkový nákyp
Zdroj: shutterstock

Šošovicové karí s brokolicou
1 porcia: Na panvicu pridáme 1 ČL oleja, rozohrejeme a pridáme nasekanú polovicu cibule a polovicu papričky čili. Vmiešame 50 g červenej šošovice a štipku karí korenia. Opekáme asi 2 minúty. Zalejeme 50 ml vody a 100 ml kokosového mlieka. Vmiešame 175 g brokolice, podľa potreby dochutíme a spolu dusíme asi 10 minút pod pokrievkou. Podávame s 15 g opečených kešu orechov a trochou citrónovej šťavy.
425 kcal, S: 42 g, T: 19 g, B: 21 g

Základný cvik:

Ľahnite si na zem, oprite sa o lakte, nohy dajte mierne od seba a zdvihnite celé svoje telo do jednej roviny. Držte. Najprv 20 sekúnd, pričom každé dva dni predlžujte čas o 5 sekúnd. 

Plank
Plank
Zdroj: shutterstock