Spôsobuje priveľa červeného a spracovaného mäsa rakovinu? Škodí vám to rovnako ako fajčenie
16. 3. 2024, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:26)

Zdroj: Shutterstock
Párky, slanina a hovädzie mäso sú postavené na úroveň tabaku, aspoň podľa Svetovej zdravotníckej organizácii. Prečo?

V roku 2015 vyvolalo rozruch rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá zaradila červené a priemyselne spracované mäso do skupiny karcinogénov 1. skupiny, čo sú produkty, ktoré priamo zvyšujú riziko rakoviny. Postavili tak párky, slaninu a hovädzie mäso na úroveň tabaku. Nie div, že to vyvolalo veľký odpor, najmä zo strany potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu. Iní túto definíciu odmietli a označili ju len za ďalší príklad posadnutosti „čistým jedlom”.
Čo na to veda?
Napriek tvrdeniam, že WHO prehnala dôkazy použité v rozhodnutí, v ktorých citovala rôzne štúdie, faktom je, že šlo o viac ako 800 vedeckých štúdií od 22 vedcov z 10 krajín. Takže celkom presvedčivé, že? Dôkazy spájajú červené a priemyselne spracované mäso s rakovinou už viac ako desať rokov. A nejde len o riziko rakoviny. Nový výskum publikovaný v časopise Hypertension pridáva, že červené mäso môže zvýšiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice a tiež urýchliť starnutie mozgu. Je to spôsobené zvýšenými hladinami trimetylamínu-N-oxidu, čo je vlastne látka, ktorá sa v krvi uvoľňuje vo veľkom množstve pri jedení takéhoto mäsa, čo spôsobuje poškodenie tkaniva v krvných cievach.
Čo robiť?
Nejesť ich. Odporúča sa úplné vylúčenie červeného mäsa a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov. Zvýšene riziko rakoviny sa začína už od 25 g za deň. Ak bez toho neviete žiť, dodržte normu 70 g za deň.