Reklama

Spôsobuje priveľa červeného a spracovaného mäsa rakovinu? Škodí vám to rovnako ako fajčenie

Červené mäso telu neprospieva.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Párky, slanina a hovädzie mäso sú postavené na úroveň tabaku, aspoň podľa Svetovej zdravotníckej organizácii. Prečo?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Varenie a pečenie s Časpreženy.sk: Hubová paštéta

    V roku 2015 vyvolalo rozruch rozhodnutie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá zaradila červené a priemyselne spracované mäso do skupiny karcinogénov 1. skupiny, čo sú produkty, ktoré priamo zvyšujú riziko rakoviny. Postavili tak párky, slaninu a hovädzie mäso na úroveň tabaku. Nie div, že to vyvolalo veľký odpor, najmä zo strany potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu. Iní túto definíciu odmietli a označili ju len za ďalší príklad posadnutosti „čistým jedlom”.

    Čo na to veda?

    Napriek tvrdeniam, že WHO prehnala dôkazy použité v rozhodnutí, v ktorých citovala rôzne štúdie, faktom je, že šlo o viac ako 800 vedeckých štúdií od 22 vedcov z 10 krajín. Takže celkom presvedčivé, že? Dôkazy spájajú červené a priemyselne spracované mäso s rakovinou už viac ako desať rokov. A nejde len o riziko rakoviny. Nový výskum publikovaný v časopise Hypertension pridáva, že červené mäso môže zvýšiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice a tiež urýchliť starnutie mozgu. Je to spôsobené zvýšenými hladinami trimetylamínu-N-oxidu, čo je vlastne látka, ktorá sa v krvi uvoľňuje vo veľkom množstve pri jedení takéhoto mäsa, čo spôsobuje poškodenie tkaniva v krvných cievach.

    Čo robiť?

    Nejesť ich. Odporúča sa úplné vylúčenie červeného mäsa a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov. Zvýšene riziko rakoviny sa začína už od 25 g za deň. Ak bez toho neviete žiť, dodržte normu 70 g za deň.