Stačí 1 lyžička sirupu z fialiek a zbavíte sa kašľa aj bolesti hlavy: Takto si ho vyrobíte
5. 4. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:28)

Zdroj: Shutterstock
Krásna omamná vôňa vás na jar určite dostane, ak narazíte na fialky. To, že sú jedlé, sa vie, ale že majú aj také silné liečivé účinky, tuší málokto.
Fialka je posol jari a kvitne od konca marca do začiatku mája – zbierať môžete čisté kvety, ale i vňať. Fialky môžete pridať do vašich obľúbených smoothies. Kvety aj zeleň sa dajú jesť surové, dusené, varené alebo pečené. Môžete si z nich pripraviť aj chutný bylinkový čaj.
Ak si chcete urobiť zásoby, môžete si fialky usušiť. Sušte ich na tmavom a suchom mieste. Slnečné lúče by z nich vytiahli farbu a kvety by stratili aj vôňu. Po usušení zatvorte do tmavej nádoby. Nedržte v kuchyni, kde sú výpary, ale na suchom mieste, aby vám nesplesniveli.
Liečivý čaj
Na čaj vám postačí lyžička sušeného kvetu, zalejte ho horúcou vodou a po 10 minútach sceďte. Krásna farba a lahodná fialková chuť vás určite presvedčí a stane sa vaším obľúbeným nápojom.
Po 2 týždňoch si dajte pauzu aspoň na ďalšie 2 týždne a nepite viac ako 2 šálky denne. Čaj z listov zase vynikajúco spevňuje žily.
Sirup do limonád i čajov
Ak patríte k milovníkom domácich sirupov a limonád, fialky sú na to ako stvorené. Ak použijete obyčajný biely kryštálový cukor, získate fialovú farbu. Ak použijete napríklad trstinový cukor, budete mať skôr farbu karamelu. Aj citróny či kyselina citrónová by fialky obrali o ich fialovú farbu.
Čo potrebujete: 50 až 100 g kvetov, 1 l prevarenej vody, 1 kg cukru (citrón podľa potreby)
Postup: Kvety prepláchnite a vo vode ich nechajte macerovať 24 hodín. Potom ich sceďte, mierne vylisujte, vyžmýkajte a kvety vyhoďte. Pridajte cukor a zohrievajte, kým sa nerozpustí. Sterilizujte vo vodnom kúpeli 20 minút pri teplote 90 stupňov. Naplňte do sterilizovaných fľašiek z tmavého skla.
Dávkovanie pri chorobe a ďalšie využitie: pre deti a starých ľudí: 3 - 8 kávových lyžičiek 3 x denne. Dospelí môžu i viac. Ale sirup využijete aj ako sladidlo do kávy, čaju či šalátov. Môžete ním poliať palacinky namiesto javorového sirupu a tiež pridať do spomínanej limonády.
Čo všetko liečia fialky
riedia hlien pri kašli, pôsobia blahodárne pri zápale hlasiviek, zachrípnutí a dýchacích ciest, uľavia pri kŕčoch a bolestiach brucha, zmierňujú reumatické bolesti, majú močopudné účinky, ako obklad sú vhodné na zapálené a opuchnuté miesta, pomáhajú aj pri kožných vredoch, vyrážok a ranách, ak ich použijete pri oplachovaní vlasov, zbavíte sa lupín a vlasy budú lesklé a zdravé, vedia zbaviť bolesti hlavy a pomáhajú pri migrénach, uvoľňujú a zbavujú stresu, majú čistiace účinky, stimulujú obehový a imunitný systém
Čo obsahujú
Do tela sa vám dostane vitamín C a rutín. Obsahujú tiež triesloviny, flavonoidy, saponíny, antokyany, alkaloidy, sacharidy, minerálne látky, kyseliny.