Reklama

Stále si môžete kúpiť tento zázračne liečivý nápoj! Jeho sezóna vrcholí: Ako pomôže najlepšie?

burčiak

Zdroj: Spoločnosť 7 Plus, s.r.o

Reklama

Sezóna burčiaka vrcholí. Pritom podľa zákona sa môže predávať až do 31.12. Má vysoký obsah vitamínov, minerálov, bielkovín a kvasiniek a omnoho viac... Viete, ako vybrať ten najlepší?

Ako sa vyrába?

Zásadná je kvalita hrozna rovnako ako pri víne. Tu sa zberá za chladného rána a spracováva sa skôr, ako sa hrozno stihne otepliť. Vďaka tomu si zachová všetky svoje vlastnosti a aromatické látky. Hrozno sa odstopkuje, pomelie a následne vylisuje. Vďaka kvasinkám, ktoré sa v ňom prirodzene nachádzajú, začne mušt ihneď kvasiť. Cukor sa mení na alkohol, uvoľňuje sa teplo a oxid uhličitý, ktorý spôsobuje jemné „perlenie“. V okamihu, keď obsah alkoholu dosiahne 6 percent, kvasinky umierajú a burčiak sa procesom fermentácie začína meniť na klasické víno. Preto burčiak v každom štádiu zrenia chutí trochu inak.

Zdroj: JULIUS DUBRAVAY

Zaciatok burciakovej sezony v Grinave / Pezinok/

Čo obsahuje a v čom pomáha?

Burčiak patrí medzi najzdravšie nápoje vôbec. Vo fáze varu obsahuje iba 4 až 6 percent alkoholu a okrem toho v ňom nájdeme ohromné množstvo minerálov, ako je zinok a železo, vitamínov, napríklad B-komplex alebo tiamín, a hlavne kvasiniek. Vďaka nim je burčiak bohatý na bielkoviny, ale aj kyselinu pantoténovú, ktorá telo chráni pred ochoreniami zažívacieho ústrojenstva, či kyselinu nikotínovú a nikotínamid, ktoré bojujú proti nervovým poruchám.

Aby vás neoklamali, stačí vám vedieť toto... Čítajte na ďalšej strane!

Na čo si dať pozor?

Ako nás zvyknú predajcovia klamať? Namiesto burčiaka nám ponúknu len mierne skvasený jablkový mušt. Ide o náhradu, ktorá nemá ani toľko prírodných cukrov, ani alkoholu. Ďalej sa stretávame s riedením burčiaku vodou a následným dosladzovaním. A potom nám môžu podstrčiť druhoradý burčiak z odstopkovaných pomletých zvyškov hrozna, ktoré zostanú po lisovaní hrozna.

Zdroj: Profimedia

Burčiak je chutný a zdravý nápoj, ak je kvalitný.

Ako má vyzerať?

Vyberajte podľa farby, ktorá má byť mliečno-smotanová až okrová, maximálne len mierne hnedastá. Privoňajte a ak pocítite ľahkú kvasinkovú a hroznovú vôňu, v ktorej cítiť odrodu, je to v poriadku. Ak máte možnosť ochutnať, má byť príjemne sladký v pozadí s kyselinou, no a všimnite si, či prská (kvasí), teda či v ňom pozorujete uvoľňovanie oxidu uhličitého, ktorý je známkou „živosti“ burčiaka.