Šťava z modrého hrozna spomaľuje zabúdanie
25. 12. 2009, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:54)
Popíjanie hroznovej šťavy prospieva nášmu telu. Okrem srdca, ciev a tráviaceho traktu z džúsu získaného z modrých odrôd viniča môže prosperovať aj mozog.
Nová štúdia z USA uvádza, že látky obsiahnuté v tmavých odrodách hrozna pôsobia výborne na nervové zakončenia a bránia ich zániku. Šťavou z modrého hrozna tak možno bojovať aj so stratou pamäti vo vyššom veku.
Podľa neurológov z University of Cincinnati došlo k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu u osôb s postupnou stratou pamäti už po dvanástich týždňoch konzumácie džúsu. Zlepšila sa ich schopnosť zapamätať si zoznamy a tiež vykonávať myšlienkové operácie.
Experti z New Hampshire vera, že mozgové funkcie podporujú antioxidanty zo skupiny polyfenolov bohato zastúpené v džúse z modrého hrozna. "Vývoj trendov naznačuje, že došlo k zlepšeniu krátkodobej aj priestorovej neverbálnej pamäte. Čím dlhšie sa nápoj konzumuje, tým výraznejšie sú jeho pozitívne účinky na pamäť, "potvrdil doktor Robert Krikorian zo Cincinnati.