Tak sme sa predsa len dočkali – prví poslovia leta sa už červenajú v hriadkach. Jahody sú lahodné a voňavé, ale pomáhajú nám tiež na ceste za vysnívanou postavou. A to sa pred letom počúva viac ako dobre.

Prečo je to tak?

Na jednej strane pozostávajú hlavne z vody, a teda neobsahujú skoro žiadne kalórie – 500 g má ledva 150 kcal. Okrem toho obsahujú viac vitamínu C ako napríklad pomaranče či citróny! Ako už dobre vieme, vitamín C urýchľuje trávenie aj spaľovanie tukov. V tomto období sú to samé dobré správy.

Šťavnatá bomba plná zdravia
Zdroj: shutterstock

Šťavnatá bomba plná zdravia

Vďaka vysokému obsahu kyseliny salicylovej dokonca pomáhajú zmierňovať prejavy reumy. Tento rastlinný hormón pôsobí protizápalovo a zmierňuje bolesti podobne ako aspirín, no jahody pôsobia prirodzene a bez vedľajších účinkov. Navyše nášmu telu dodávajú pestrú paletu sekundárnych rastlinných látok, ako sú katechíny, betakarotén, luteín a zeaxantín, ktoré ako antioxidanty vykonávajú veľmi dôležitú prácu – pôsobia proti voľným radikálom, ktoré v našom tele vznikajú v dôsledku zlej životosprávy, pôsobením vonkajších vplyvov a stresu. Tie narúšajú našu obranyschopnosť a prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu buniek. Jahody sú teda skutočnou živou vodou pre našu pleť.

Zlepšujú kvalitu trávenia

Stres je zabijak spánku aj peknej postavy. Vieme, že jedno s druhým úzko súvisí. Jahody sa postarajú o dobrý spánok aj vnútornú pohodu, a to vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej. Minerálne látky ako draslík a horčík upokojujú nervovú sústavu a okrem toho pomáhajú pri odbúravaní prebytočnej vody. Podobne ako špargľa, aj jahody obsahujú aminokyselinu asparagín, ktorá je známa svojím prečisťujúcim účinkom. Pritom jahody majú dvakrát toľko tejto látky ako štíhla zelenina. Dodávajú telu aj nestráviteľnú balastnú látku pektín. Ten sa ukladá na steny čriev ako ochranná vrstva, a tak pomáha regulovať vstrebávanie cukru a udržiava jeho hladinu v krvi stabilnú, čo hrá hlavnú úlohu práve pri chudnutí. Okrem toho dokáže viazať cholesterín a odpadové látky, čím im zabraňuje dostať sa cez črevá do tela, a vyvádza ich z tela von.

Najlepšie sú naše

Šťavnaté plody chránia náš organizmus na viacerých úrovniach, a preto by počas sezóny nemali chýbať na našom jedálnom lístku ani jeden deň. Stačí za hrsť ku každému hlavnému jedlu. Najvhodnejšie sú tie, ktoré ste si odtrhli v záhradke, prípadne narástli niekde v okolí. Vďaka svojej čerstvosti a zrelosti zaručujú, že obsahujú najviac všetkých účinných látok.

Sladké sezónne recepty
Zdroj: shutterstock

Sladké sezónne recepty

Je jedno, či si zvolíte ľadovú dobrotu, šalát alebo rýchly chlebík – sladké plody sa v kuchyni dajú využiť rôznymi kreatívnymi spôsobmi. Podporíte nimi svoje zdravie aj štíhlu líniu.

Jahodová granita s mätou

Na 2 porcie:
V hrnci varíme 100 g brezového cukru so 100 ml vody 6 až 7 minút na sirup. Odtrhneme lístky z 3 stoniek mäty. Nakrájame 300 g jahôd nadrobno a spolu so šťavou z pol citróna, s polovicou natrhanej mäty a so sirupom rozmixujeme, prepasírujeme cez sitko a dáme do kovovej nádoby. Vložíme na 4 hodiny do chladničky, pričom pyré premiešame vidličkou každých 30 až 40 minút. Naložíme do pohárov a posypeme zvyšnou mätou.
70 kcal, B: 1g, T: 1 g, S: 8 g

Jahodová granita s mätou
Zdroj: shutterstock

Hrianka s jahodami a so špargľou

Na 2 porcie:
Rozpolíme 150 g zelenej špargle. Polovicu varíme 6 až 8 minút v osolenej vode, zvyšok len 3 až 4 minúty. Mäkšiu špargľu rozmixujeme so 100 g avokáda a s 1 PL citrónovej šťavy. Osolíme a okoreníme. Zvyšok špargle opečieme spolu so 100 g rozpolených jahôd na 1 ČL oleja. Pridáme 1 ČL balzamového octu. Všetko spolu naservírujeme na 2 plátky hriankového chleba a ozdobíme mätou alebo medovkou.
280 kcal, B: 6 g, T: 14 g, S: 31 g

Hrianka s jahodami a so špargľou
Zdroj: shutterstock

Jahodový šalát so špenátom

Na 2 porcie:
Opečieme 50 g tenkých plátkov prerastenej slaninky nachrumkavo a potom ich nalámeme. Nakrájame 200 g jahôd. Zlejeme pol konzervy bielej fazule a necháme odkvapkať. V miske vymiešame 1 PL jahodového džemu, 3 ČL oleja a 1 ČL octu. Všetky prísady premiešame so 100 g listov mladého špenátu.
280 kcal, B: 10 g, T: 17 g, S: 20 g

Jahodový šalát so špenátom
Zdroj: shutterstock