Štedrovečerný stôl: Tradičné potraviny prospievajú zdraviu
22. 12. 2011, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:45)

Zdroj: anc
Sviatočné vianočné menu je plné vitamínov. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo máme na Vianoce na stoloch práve tie potraviny, ktoré tam sú?

Zdroj: shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Tradičný vianočný stôl sa už o chvíľu stane súčasťou takmer všetkých slovenských domácností. Okrem kapustnice, zemiakového šalátu a kapra však na ňom budú aj oblátky, jablká, cesnak, med či orechy. Viete, prečo sa na naše stoly dostali práve tieto dobroty, čo symbolizujú, či aký účinok majú na náš organizmus? Napriek dňom plným prejedania sa vám Nový Čas predstaví vianočné vitamíny.
Orechy
Na vianočnom stole žiadnej rodiny určite nechýbajú orechy. Práve tie majú celú škálu pozitívnych zdravotných účinkov, podporujú výkonnosť nervového aj imunitného systému a ich mastné kyseliny výborne vplývajú aj na mužskú erekciu. Sú skvelou náhradou nezdravých pochúťok, napríklad ak si pri pozeraní vianočnýchrozprávok dáte za hrsť vlašských orechov. Dospelí majú z orechov úžitok, ak ich konzumujú denne v dávke okolo 40 gramov, pre deti je dávka menšia: v 2. - 3. roku jednu až dve čajové lyžičky denne v pomletej forme a pre deti od 4. roka dve až štyri čajové lyžičky denne.
Čo obsahujú a pre koho sú vhodné?
Vlašské: (obsah na 100 g): energia 2736 kJ, tuky 65,21 g, vláknina 6,7 g Obsahujú najviac omega 3 mastných kyselín, ale aj draslík, železo, fosfor a vápnik. Vďaka svojmu zloženiu sú vhodné pre ľudí so zlým krvným obehom a pre srdciarov. Nie nadarmo ich jadro prirovnávajú k ľuskému mozgu - podporujú činnosť centrálnej nervovej sústavy a sústredenie.
Arašidy: energia 2372 kJ, tuky 49,24 g, vláknina 8,5 g
Známe aj ako búrske oriešky. Sú to semená podzemnice olejnej, zvlášť bohaté na kyselinu linolovú, ktorá znižuje riziko ukladania cholesteru v cievach. Pre niektorých ľudí sú arašidy nebezpečné, lebo obsahujú potravinový alergén.
Lieskovce: energia 2628 kJ, tuky 60,75 g, vláknina 9,7 g
Sú zdrojom bielkovín, vitamínov B, esenciálnych nenasýtenýchmastných kyselín, ale aj železa. Lieskovce sú vhodnou potravou pre svaly a posilňujú ďasná.
Mandle: energia 2418 kJ, tuky 50,64 g, vláknina 11,8 g
Sú rôzne druhy. Najznámejšie sú sladké, horké a modré mandle.Okrem vysokého obsahu nenasýtených mastných kyselín majú a jvysoké zastúpenie vitamínov B, zinku, horčíka,draslíka a lecitínu. Hlavne vápnik je dôležitý pre správnu tvorbu zubov a rast detí.
Symbolika:
sú jedným z neodmysliteľných symbolov Vianoc. Počas štedrej večere by mal každý člen domácnosti jeden orech rozlúsknuť. Ak bude jadro zdravé, značí to zdravie po celý nasledujúci rok. Ak bude červivé, príde choroba. Hlava rodiny by ich mala rozhodiť aj do všetkých kútov, aby ďalší rok boli všetci zdraví a šťastní.
Med
Je sladkosťou aj liekom v jednom. Pri štedrovečernej večeri si ho dávame hlavne na oplátky. Pomáha pri viacerých ochoreniach, pôsobí protizápalovo, dodáva telu energiu a zlepšuje spánok.Pôsobí aj na centrálnu nervovú sústavu a psychiku. Zároveň jepodporným prostriedkom pri liečbe pečene a pankreasu, pomáha ajpri migréne, vírusových ochoreniach. Med sa spája aj s láskou. Z tohto hľadiska sú významné hlavne jeho enzýmy, ktoré zvyšujú rozkoš.
Čo obsahuje
Med je skutočne studňov zdravia. Obsahuje minerálne látky ako sú sodík, horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, zinok, selén, jód. Ale aj vitamíny: vitamín A, karotén, vitamín D, vitamínE, vitamín B1, vitamín B2, vitamín PP, vitamín B5, vitamin B6, vitamín B 12 a vitamín C. Okrem toho med obsahuje množstvo ďalších prírodných látok (aminokyseliny, bielkoviny, glukóza,zmes cukrov fruktóza, maltóza, galaktóza, enzýmy) na rozdiel od klasického cukru.
Symbolika:
Oplátka s medom a medový krížik od najvážnejšieho člena rodiny na čele patrí k začiatkom štedrej večere v slovenských rodinách. Med má posilňovať lásku, dobré vzťahy v rodine, aby boli ľudia dobrí práve ako on. Krížik dávala aj matka dcéram, aby si ich okolie obľúbilo.
Oplátky
Dnes si už vianočné oplátky vo väčšine rodinách kupujeme v obchode. V 19. storočí ich však mali výsadu piecť organisti či učitelia. Potom ich deti roznášali po rodinách. Začínali sa piecť hneď po Lucii a formovali sa horúcimi kliešťami.
Symbolika:
Keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, oplátky symbolizujú prístup krešťanov k svätému prijímaniu. Oplátka pripomína telo Ježiša. Na Štedrý večer sa jedáva s medom alebo aj s medom a cesnakom.
Cesnak
Aj počas Vianoc je neodmysliteľnou súčasťou našich kuchýň. Okrem toho, že jedlu dodá osobitú príchuť, má aj množstvo pozitívnych zdravotných účinkov na náš organizmus. Navyše posilňuje imunitný systém. Vďaka svojmu unikátnemu zloženiu pôsobí nielen antibakteriálne, antivírusovo a antimykoticky, ale navyše zlepšuje náladu a znižuje stres.
Čo obsahuje?
Všeobecne sa v súvislosti s cesnakom spája najmä prevencia rakoviny, a to práve vďaka vysokému obsahu liečivých zložiek. Okrem iného obsahuje vitamíny A, B1, B2, D a C. Navyše slúži ako antioxidant, spomaľuje sa tarnutie a predlžuje život. Je aj zásobárňou jódu, draslíka, sodíka, vápnika, železa i kyseliny kremičitej. Aj vďaka týmto látkam znižuje produkciu "zlého" cholesterolu. Okrem toho znižuje krvný tlak a pozitívne pôsobí na srdce. Povzbudzuje činnosť tráviaceho traktu, avšak opatrní by pri ňom mali byť ľudia so žalúdočným či dvanástnikovým vredom. Odporúčanou dennou dávkou sú jeden až dva strúčiky denne, v prípade nachladnutia ich môžete zjesť aj viac.
Symbolika
Súčasťou šterdovečerného stola našich predkov bol nielen ako symbol zdravia, ale i ako ochrana pred zlými duchmi. Každý člen domácnosti musel pri večeri zjesť aspoň 1 strúčik, aby mu zdravie vydržalo po celý rok. V niektorých oblastiach sa dáva aj na oplátku s medom.
Jablko
Aj keď jeho využitie ako vianočnej dekorácie stromčeka je už omnoho zriedkavejšie ako kedysi, z našich tradícií sa jablko ešte stále nevytratilo. Počas Vianoc sa uprednostňujú najma jeho červené odrody. Napriek tomu, že sú sladké, vďaka prírodnému cukru fruktóze udržujú hladinu cukru v krvi stabilnú. Vysoký obsah pektínu vás navyše ochráni pred rakovinou.
Čo obsahuje?
Označenie ako vitamínová bomba v šupke nie je v žiadnom prípade prehnané. Obsahujú vitamín A, B, C, E ako aj kyselinu listovú, vápnik, fosfor, železo a horčík. Vďaka nim nielen posliňujú imunitu, ale aj chránia pred vírusmi. Obsahujú aj flavonoidy a antioxidanty. Vďaka vysokému podielu vody z nich navyše nepriberiete a navyše podporujú trávenie. Starajú sa aj o váš krvný tlak a cholesterol a povzbudzujú nervovú sústavu.
Symbolika
Pred štedrou večerou hlava rodiny vyberie pre každého člena jedno jablko. Malo by byť krásne a zdravé. Počas večere sa potom jablká krájajú. Hviezda značí zdravie, kríž je predzvesťou zlej správy.