Delenie stravy na potraviny bohaté na bielkoviny a potraviny bohaté na sacharidy vedie k rýchlej strate hmotnosti. Ku každému jedlu je dovolené množstvo zeleniny s trochou zdravých olejov. Táto kombinácia dokáže zasýtiť, okrem toho posilňuje imunitu, dodá energiu a pozdvihne náladu.
Včelia kráľovná Gwyneth
Aj superštíhla herečka a vyznávačka zdravého životného štýlu Gwyneth Paltrow (45) nedá dopustiť na kvalitný med. Obľubuje najmä takzvaný manukový. Pochádza z nektáru kvetov stromu manuka, ktorý rastie na Novom Zélande a má mnoho zdravotných benefitov.
Ako na to
Ponúkame vám trojdňový plán s chutnými receptmi, ktorých príprava je rýchla a jednoduchá. K tomu denne doprajte svojmu telu 1,5 až 2 litre vody alebo nesladených bylinkových čajov. Ak vás predsa len prepadne hlad, môžete siahnuť po hrsti orieškov alebo si dajte 150 g bieleho jogurtu s trochou škorice a medu.
Vaša 3-dňová diéta
1. deň
Raňajky: Malinový tvaroh so škoricou
Nahrubo roztlačíme 125 g malín vidličkou a zmiešame s 200 g tvarohu (20 % tukov), 1 PL minerálnej vody, 1/2 ČL škorice a 1 ČL medu.
300 kcal, T: 9 g, B: 23 g, S: 32 g
Obed: Cestoviny s rukolou a fetou
Uvaríme 60 g cestovín. Nakrájame 1 menší strúčik cesnaku na tenké plátky. Natrháme pol zväzku rukoly na menšie kusy. Rozpolíme 4 cherry paradajky. Na panvici rozpálime 1 ČL olivového oleja, pridáme cesnak a opečieme dozlatista. Pridáme cestoviny, prehrejeme. Rozdrobíme 50 g nízkotučného syra feta a nasypeme na cestoviny. Necháme zľahka rozpustiť. Dochutíme soľou a korením. Zamiešame rukolu a podávame s paradajkami a 5 zelenými olivami.
430 kcal, T: 17 g, B: 19 g, S: 51 g
Večera: Miešané vajcia s paradajkou
Nakrájame 30 g surovej šunky na kocky. Nasekáme štvrť zväzku pažítky. Nakrájame 2 stredne veľké paradajky na osminky. Rozmiešame 2 vajcia s 1 PL minerálnej vody a trochou soli. Na panvici rozpálime 1 ČL slnečnicového oleja a opečieme na ňom šunku. Zalejeme vajcovou zmesou a necháme stuhnúť. Premiešame. Podávame s paradajkami a posypané pažítkou.
340 kcal, T: 22 g, B: 28 g, S: 11 g
2. deň
Raňajky: Salámová žemľa
Nasekáme štvrť zväzku pažítky. Rozpolíme 1 celozrnnú žemľu a potrieme 30 g čerstvého syra (15 g tukov). Posypeme pažítkou a obložíme 30 g salámy. Obe polovice spojíme.
300 kcal, T: 9 g, B: 16 g, S: 39 g
Obed: Fazuľkový hrniec s mletým mäsom
Očistíme 300 g zelených fazuliek a odstránime konce. Varíme v osolenej vode asi 12 minút, aby boli tvrdé naskus. Zlejeme. V panvici rozpálime 1 ČL slnečnicového oleja, pridáme 200 g mletého hovädzieho mäsa a opečieme. Zamiešame fazuľky, 150 g krájaných paradajok z konzervy, 1 PL paradajkového pretlaku a 50 ml zeleninového vývaru. Dochutíme soľou, korením a tymianom. Varíme pod pokrievkou asi 4 minúty.
420 kcal, T: 14 g, B: 50 g, S: 14 g
Večera: Ryža s karí a cuketou
Uvaríme 90 g prírodnej ryže, tretinu odložíme do chladničky na ďalší deň. Nakrájame 300 g cukety na malé kocky. V panvici rozpálime 1 ČL slnečnicového oleja, pridáme cuketu a sprudka opečieme. Zamiešame uvarenú ryžu a dochutíme 1/2 ČL korenia karí, 1 PL sójovej omáčky, soľou a korením. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
320 kcal, T: 9 g, B: 9 g, S: 56 g
3. deň
Raňajky: Banánový cmar
Rozmixujeme pol banánu s 1 ČL tekutého medu, so štipkou vanilky, s 1 PL strúhaného kokosu a 200 ml cmaru.
280 kcal, T: 8 g, B: 9 g, S: 45 g
Obed: Obložený rezeň s čakankovým šalátom
Osolíme 1 kus kuracích pŕs a okoreníme. Na panvici rozpálime 1 ČL slnečnicového oleja a mäso na ňom opekáme 3 až 4 minúty. Otočíme a obložíme plátkom bravčovej šunky a plátkom syra gouda. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme ďalších 5 minút, kým sa syr neroztopí. Rozštvrtíme 1 menšiu čakanku a hlúb vyrežeme. Zvyšok nastrúhame na jemné plátky. Zmiešame s 1 ČL olivového oleja a 1 PL citrónovej šťavy. Dochutíme soľou a korením a podávame spolu s mäsom.
450 kcal, T: 20 g, B: 60 g, S: 5 g
Večera: Jablková ryža s orechmi a hrozienkami
Nakrájame 1 kyslejšie jablko na malé kocky. Zmiešame s odloženou ryžou z predchádzajúceho dňa, so 60 g gréckeho jogurtu, s 1 PL hrozienok, 1 ČL medu, 1 ČL nasekaných lieskovcov a so štipkou kardamómu.
350 kcal, T: 8 g, B: 8 g. S: 65 g
Sladké nočné plus: škorica + med
Tento nočný nápoj podporuje zoštíhľujúci efekt delenej stravy. Med zastavuje vlčí hlad a zlepšuje príjem vitálnych látok. Škorica zasa podporuje odbúravanie tukov. Spolu čistia črevá od húb a parazitov, čím zabraňujú vzniku vlčieho hladu a optimalizujú trávenie.
POSTUP: Priveďte do varu 500 ml vody a zmiešajte s 1 kopcovitou PL škorice. Nechajte 30 minút odležať a potom zamiešajte 2 ČL medu. Nápoj držte v chladničke a každý deň vypite 150 ml pred spaním.