Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Štíhla chutne, zdravo a navždy? Talianske ženy dobre vedia ako na to: TOTO je ich TAJOMSTVO!

Zdravá, krásna a ešte aj štíhla, ženy z tohto mesta dobre vedia ako na to!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pevné zdravie, chutné jedlá a postava ako zo sna? Máte pocit, že to znie až príliš dobre, aby to bola pravda?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CHESEECAKE plný ČOKOLÁDY s kandizovaným ovocím: Toto MUSÍTE vyskúšať!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Čo je to pioppská diéta ?

    Zdroj: Shutterstock

    Mesto Pioppi v Taliansku.

    Spoluautor tejto diéty Dr. Aseem Malhotra sa inšpiroval obyvateľmi mestečka Pioppi, ktoré leží na juhu Talianska. Domáci vraj patria k najzdravším a najdlhšie žijúcim ľuďom na svete. Priemerná dĺžka ich života je až 90 rokov a zdravotné ťažkosti ako obezita, rakovina či srdcové choroby sú v tomto regióne veľmi zriedkavé. Pritom si pokojne pochutnávajú na dobrotách, ako sú syry, maslo, smotana či červené víno. Zato cestoviny či cukor sú tabu. Výhodou je, že pri ich spôsobe stravovania sa nebudete musieť vyhýbať kalóriám a aj tak schudnete.

    Ako na to

    Denne si doprajte tri hlavné jedlá z týchto potravín – ryby, jahňacie mäso, kuracie mäso, hovädzie mäso, bravčové mäso, zelenina, vajcia, zdravé tuky (avokádo, kokosový olej, olivový olej), syry a ovocie (okrem hrozna a banánov) – a to v množstve, v akom len chcete.

    1. Extra panenský olivový olej

    Znižuje cholesterol a pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku.

    Zdroj: Shutterstock

    Olivový olej

    2. Orechy

    Majú vysokú výživovú hodnotu a množstvo zdravých tukov. Doprajte si za hrsť týchto chrumkavých jadierok – mandle, vlašské orechy, lieskovce či makadamiové orechy.

    3. Strava bohatá na vlákninu

    - karfiol, brokolica, cuketa, cibuľa, baklažán, sladké zemiaky

    Zdroj: Shutterstock

    Opekaný baklažán s fetou

    4. Nízkosacharidové ovocie

    - jablká, drobné plody, avokádo

    5. Bylinky a koreniny

    - cesnak, zázvor, bazalka, škorica či kurkuma

    6. Tučné ryby

    Najmenej trikrát do týždňa si naservírujte rybaciu porciu – makrely, tuniaka, sardinky či lososa. Všetky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

    7. Horká čokoláda

    Denne si môžete zamaškrtiť na 30 g horkej čokolády (85 %) alebo 1 PL kakaa.

    8. Vajcia

    Sú plné vitamínov, minerálov a aminokyselín. Môžete si dopriať 10 kusov týždenne.

    9. Kokos

    Obsahuje zdravé tuky, pomáha znižovať cholesterol a spaľovať tuky. Vyskúšajte 1 ČL kokosového oleja spolu s čiernou kávou.

    10. Plnotučné mliečne výrobky

    - grécky jogurt, syr, kefír či maslo

    Váš 7-dňový plán

    1. deň
    Raňajky: Čokoládovo-kokosová kaša
    Zmiešame 40 g kokosovej múky s 30 g strúhaného kokosu, 20 g kokosových vločiek, 1 PL raw kakaa a zalejeme 150 ml kokosového mlieka. Varíme na miernom ohni 10 až 15 minút a podávame s čerešňami, so smotanou na šľahanie a posypané nastrúhanou 85-percentnou čokoládou.
    Obed: Grilované halloumi a kelový šalát
    Opečieme 100 g plátkov syra halloumi. Na šalát zmiešame kelové listy s avokádom, jarnou cibuľkou, so semienkami, s granátovým jablkom a mandľovými lupienkami. Dochutíme sezamovou pastou tahini, gréckym jogurtom a citrónovou šťavou.
    Večera: Treska s mušľami
    Na olivovom oleji a masle opečieme filety z tresky z oboch strán. Rybu vyberieme, výpek zalejeme bielym vínom, pridáme šalotku a cesnak. Chvíľu povaríme a vsypeme mušle. Uvaríme. Podávame so špargľou.

    2. deň
    Raňajky: Mexická praženica
    Rozmiešame 2 vajcia s jarnou cibuľkou a 1 nasekanou papričkou jalapeño. Necháme na miernom ohni stuhnúť a podávame so salsou z paradajok pokvapkanou citrónovou šťavou.
    Obed: Tuniakový šalát
    Zmiešame rukolu, avokádo, červenú cibuľu, zelenú fazuľku, cherry paradajky, čierne olivy a tuniaka v náleve. Ozdobíme vareným vajcom a ančovičkami. Dochutíme dresingom zmiešaným z olivového oleja, červeného vína, cesnaku a korenia.
    Večera: Opekaný baklažán s fetou
    Baklažán rozpolíme, pokvapkáme olivovým olejom a opečieme. Podávame s nadrvenou fetou, nasekanými vlašskými orechmi, čerstvým oreganom, tymianom, so sezamom a s dresingom (grécky jogurt, avokádo, citrónová šťava).

    3. deň
    Raňajky: Grécky jogurt s drobným ovocím
    Podávame s orechmi a so semienkami.
    Obed: Prosciutto, mozzarella a paradajky
    Pokvapkáme olivovým olejom a octom.
    Večera: Pečená treska
    Opečenú rybu podávame so zeleninou.

    Zdroj: Shutterstock

    Pečená treska so šalátom

    4. deň
    Raňajky: Omeleta s orieškovým maslom
    Zmiešame 2 vajcia, 1 PL orechového masla, 1/2 ČL kurkumy a 1 ČL vanilkovej esencie. Omeletu opečieme na kokosovom oleji a podávame s jogurtom a drobným ovocím.
    Obed: Grécky šalát
    Zmiešame paradajky, uhorku, červenú cibuľu, zelenú papriku, čierne olivy a fetu. Podávame pokvapkané dresingom z panenského olivového oleja, červeného vínneho octu, zo sušeného oregana, sušenej mäty, soli a z čierneho korenia.
    Večera: Bravčový steak so šalviovým maslom
    Mäso opekáme na masle asi 6 minút. Pridáme čerstvé šalviové listy a dusíme, kým nie je mäso prepečené. Podávame s brokolicou a so zelenou fazuľkou.

    5. deň
    Raňajky: Teplé škoricové müsli
    Zmiešame ovsené vločky s mandľovými lupienkami, jadierkami, kokosovým olejom a so škoricou. Pečieme, kým jemne nezhnednú. Podávame s teplým kokosovým mliekom a drobným ovocím.
    Obed: Bylinkový losos
    Opečieme kúsok lososa ochutený estragónom a petržlenovou vňaťou. Podávame s opekanou zeleninou.
    Večera: Cuketové rezance s pečenou tekvicou
    Podusíme spolu huby, cesnak, šalviu a upečenú tekvicu. Podávame so špagetami z cukety.

    Zdroj: Shutterstock

    Teplé škoricové musli

    6. a 7. deň
    Jeden deň sa postite a doprajte si len jedno jedlo z predchádzajúcich dní. Na druhý deň si vyberte jedno predošlé menu.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS