Štíhla chutne, zdravo a navždy? Talianske ženy dobre vedia ako na to: TOTO je ich TAJOMSTVO!
5. 8. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:19)

Zdroj: Shutterstock
Pevné zdravie, chutné jedlá a postava ako zo sna? Máte pocit, že to znie až príliš dobre, aby to bola pravda?

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Čo je to pioppská diéta ?
Zdroj: Shutterstock
Mesto Pioppi v Taliansku.
Spoluautor tejto diéty Dr. Aseem Malhotra sa inšpiroval obyvateľmi mestečka Pioppi, ktoré leží na juhu Talianska. Domáci vraj patria k najzdravším a najdlhšie žijúcim ľuďom na svete. Priemerná dĺžka ich života je až 90 rokov a zdravotné ťažkosti ako obezita, rakovina či srdcové choroby sú v tomto regióne veľmi zriedkavé. Pritom si pokojne pochutnávajú na dobrotách, ako sú syry, maslo, smotana či červené víno. Zato cestoviny či cukor sú tabu. Výhodou je, že pri ich spôsobe stravovania sa nebudete musieť vyhýbať kalóriám a aj tak schudnete.
Ako na to
Denne si doprajte tri hlavné jedlá z týchto potravín – ryby, jahňacie mäso, kuracie mäso, hovädzie mäso, bravčové mäso, zelenina, vajcia, zdravé tuky (avokádo, kokosový olej, olivový olej), syry a ovocie (okrem hrozna a banánov) – a to v množstve, v akom len chcete.
1. Extra panenský olivový olej
Znižuje cholesterol a pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku.
Zdroj: Shutterstock
Olivový olej
2. Orechy
Majú vysokú výživovú hodnotu a množstvo zdravých tukov. Doprajte si za hrsť týchto chrumkavých jadierok – mandle, vlašské orechy, lieskovce či makadamiové orechy.
3. Strava bohatá na vlákninu
- karfiol, brokolica, cuketa, cibuľa, baklažán, sladké zemiaky
Zdroj: Shutterstock
Opekaný baklažán s fetou
4. Nízkosacharidové ovocie
- jablká, drobné plody, avokádo
5. Bylinky a koreniny
- cesnak, zázvor, bazalka, škorica či kurkuma
6. Tučné ryby
Najmenej trikrát do týždňa si naservírujte rybaciu porciu – makrely, tuniaka, sardinky či lososa. Všetky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
7. Horká čokoláda
Denne si môžete zamaškrtiť na 30 g horkej čokolády (85 %) alebo 1 PL kakaa.
8. Vajcia
Sú plné vitamínov, minerálov a aminokyselín. Môžete si dopriať 10 kusov týždenne.
9. Kokos
Obsahuje zdravé tuky, pomáha znižovať cholesterol a spaľovať tuky. Vyskúšajte 1 ČL kokosového oleja spolu s čiernou kávou.
10. Plnotučné mliečne výrobky
- grécky jogurt, syr, kefír či maslo
Váš 7-dňový plán
1. deň
Raňajky: Čokoládovo-kokosová kaša
Zmiešame 40 g kokosovej múky s 30 g strúhaného kokosu, 20 g kokosových vločiek, 1 PL raw kakaa a zalejeme 150 ml kokosového mlieka. Varíme na miernom ohni 10 až 15 minút a podávame s čerešňami, so smotanou na šľahanie a posypané nastrúhanou 85-percentnou čokoládou.
Obed: Grilované halloumi a kelový šalát
Opečieme 100 g plátkov syra halloumi. Na šalát zmiešame kelové listy s avokádom, jarnou cibuľkou, so semienkami, s granátovým jablkom a mandľovými lupienkami. Dochutíme sezamovou pastou tahini, gréckym jogurtom a citrónovou šťavou.
Večera: Treska s mušľami
Na olivovom oleji a masle opečieme filety z tresky z oboch strán. Rybu vyberieme, výpek zalejeme bielym vínom, pridáme šalotku a cesnak. Chvíľu povaríme a vsypeme mušle. Uvaríme. Podávame so špargľou.
2. deň
Raňajky: Mexická praženica
Rozmiešame 2 vajcia s jarnou cibuľkou a 1 nasekanou papričkou jalapeño. Necháme na miernom ohni stuhnúť a podávame so salsou z paradajok pokvapkanou citrónovou šťavou.
Obed: Tuniakový šalát
Zmiešame rukolu, avokádo, červenú cibuľu, zelenú fazuľku, cherry paradajky, čierne olivy a tuniaka v náleve. Ozdobíme vareným vajcom a ančovičkami. Dochutíme dresingom zmiešaným z olivového oleja, červeného vína, cesnaku a korenia.
Večera: Opekaný baklažán s fetou
Baklažán rozpolíme, pokvapkáme olivovým olejom a opečieme. Podávame s nadrvenou fetou, nasekanými vlašskými orechmi, čerstvým oreganom, tymianom, so sezamom a s dresingom (grécky jogurt, avokádo, citrónová šťava).
3. deň
Raňajky: Grécky jogurt s drobným ovocím
Podávame s orechmi a so semienkami.
Obed: Prosciutto, mozzarella a paradajky
Pokvapkáme olivovým olejom a octom.
Večera: Pečená treska
Opečenú rybu podávame so zeleninou.
Zdroj: Shutterstock
Pečená treska so šalátom
4. deň
Raňajky: Omeleta s orieškovým maslom
Zmiešame 2 vajcia, 1 PL orechového masla, 1/2 ČL kurkumy a 1 ČL vanilkovej esencie. Omeletu opečieme na kokosovom oleji a podávame s jogurtom a drobným ovocím.
Obed: Grécky šalát
Zmiešame paradajky, uhorku, červenú cibuľu, zelenú papriku, čierne olivy a fetu. Podávame pokvapkané dresingom z panenského olivového oleja, červeného vínneho octu, zo sušeného oregana, sušenej mäty, soli a z čierneho korenia.
Večera: Bravčový steak so šalviovým maslom
Mäso opekáme na masle asi 6 minút. Pridáme čerstvé šalviové listy a dusíme, kým nie je mäso prepečené. Podávame s brokolicou a so zelenou fazuľkou.
5. deň
Raňajky: Teplé škoricové müsli
Zmiešame ovsené vločky s mandľovými lupienkami, jadierkami, kokosovým olejom a so škoricou. Pečieme, kým jemne nezhnednú. Podávame s teplým kokosovým mliekom a drobným ovocím.
Obed: Bylinkový losos
Opečieme kúsok lososa ochutený estragónom a petržlenovou vňaťou. Podávame s opekanou zeleninou.
Večera: Cuketové rezance s pečenou tekvicou
Podusíme spolu huby, cesnak, šalviu a upečenú tekvicu. Podávame so špagetami z cukety.
Zdroj: Shutterstock
Teplé škoricové musli
6. a 7. deň
Jeden deň sa postite a doprajte si len jedno jedlo z predchádzajúcich dní. Na druhý deň si vyberte jedno predošlé menu.